Így büntetheti meg Kassait az UEFA: "Ezzel lejáratnák a magyar bírót"

A minden idők egyik legbotrányosabb vb-góljánál bíráskodó ex-játékvezető kételkedik Kassai Viktor eltiltásában és felvetette az alapvonali bírók rendszerének alkalmatlanságát is a botrányos BL-büntetőt elemezve.
Dudás Gábor 2018. november 9., péntek 11:58
A minden idők egyik legbotrányosabb vb-góljánál bíráskodó ex-játékvezető kételkedik Kassai Viktor eltiltásában és felvetette az alapvonali bírók rendszerének alkalmatlanságát is a botrányos BL-büntetőt elemezve.
Szerző: Dudás Gábor 2018. november 9., péntek 11:58

"A Kassai-féle bírók hisznek a csalhatatlanságukban"

Miroslav Stupart, korábbi ukrán FIFA-bíró és szakértő adott hosszabb értékelést a footboom.com nevű helyi futballportálnak, Kassai Viktor ténykedése kapcsán a Manchester City-Sahtar Donyeck BL-csoportmeccsen (6-0) megítélt büntetőt követően.

"Igen, Kassai nagyot hibázott, ehhez nincs mit hozzátenni. Na nem azért, mert rossz a látása és szemüvegre lenne szüksége. Csak annyit látott, hogy Sterling elesett Matvienko mellett és 11-est fújt, alkalmazta a szabályt. De Kassai nem érthette pontosan, mi történt, mert nem látta rendesen az esetet, de az esés után úgy tett és fújt a sípjába, mintha közvetlenül ott állt volna a játékosok mellett. 

A probléma épp az, hogy a Kassai Viktor-féle bírók hisznek a csalhatatlanságukban és nem akarnak már fejlődni.

Rendkívül rosszul helyezkedett a szituációban, pont abban a szögben állt, ahonnan nem láthatta pontosan, mi történt, neki is a 16-oson belül kellett volna már tartózkodnia."

"Az alapvonali játékvezetők rendszere bizonyította alkalmatlanságát"

Stupar szerint Kassai mellett az alapvonalai játékvezető, Bognár Tamás felelőssége is egyértelmű, ez pedig nem csak egyszeri hibát, hanem egy egész rendszer alkalmatlanságát is jelenti egyben.

"Az alapvonali játékvezetők rendszere pedig ismét bizonyította tökéletes alkalmatlanságát és hatékonyságának hiányát. Rendben, az elsőszámú feladatuk annak a megállapítása, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon-e vagy sem. De láttunk már arra is példát, hogy ez sem megy az asszisztenseknek, elég ha csak Ukrajna és Anglia Eb-csoportmeccsét említem 2012-ből. De dolguk lenne a hasonlóan kényes 11-es szituációkban is a vezető bíró segítéségére lenni.

Ebben az esetben az alapvonali játékvezetők láthatta mi történt, de mégsem jelzett Kassainak, ez a csapatmunka totális hiánya volt. Ebből is látszik, hogy az UEFA hiába fizeti őket, az előnyük nagyjából a nullával egyenlő.

Az pedig egyértelmű, hogy ez az ítélet befolyásolta a végeredményt, és valahogy megint egy ukrán csapat kárára."

Eltiltják a magyar bírót?

A volt játékvezető nem hiszi, hogy az eset miatt Kassait elmeszelné az UEFA, ha mégis, annak hamarosan a jele is egyértelmű lesz.

"Nem hiszem, hogy Kassait megbünteti az UEFA. Collina távozása óta megváltozott a szemlélet a bírói testületnél. Meg kell néznünk, hogy alakulnak a jövőbeli bírói küldések: ha Kassai neve már a Nemzetek Ligája-találkozók kapcsán sem bukkan fel, minden bizonnyal megbüntették. De őszintén szólva kételkedem ebben, ezzel lejáratnák a magyar játékvezetőt.

Ugyanakkor tegyük hozzá, hogy a Manchester City és a Sahtar Donyeck BL-meccse olyan volt, mintha egy Bentley találkozott volna egy Zsigulival, egyértelmű volt, melyik csapat fog győzni" - fűzte hozzá Stupar.

A kritikus botrányos vb-gólnál volt a pályán

Miroslav Stupar 1977 és 1982 között volt a FIFA-keret tagja, az 1982-es vb-n pedig egy előbb megadott, majd visszafújt Giresse-góllal tett hírnévre szert a Franciaország-Kuvait (4-1) csoportmeccsen.

A francia válogatott 3-1-re vezetett, amikor Giresse kilépett a leshatárról és a léc alá lőtt. A szovjet / ukrán bíró megadta a gólt, mire a kuvaitiak a bíróra támadtak, mondván ők azt hitték, félbeszakadt a játék, sípszót hallottak ugyanis a nézőtérről. Két védőjük le is állt emiatt Giresse üldözésével.

Stupar hajthatatlannak tűnt, de ekkor feltűnt a pálya szélén Fahid Al-Ahmad sejk, a Kuvaiti Labdarúgó Szövetség elnöke, aki szólt a játékosoknak, hogy azonnal jöjjenek le a pályáról, majd ő maga a pályára ment, hogy személyesen kérje számon az ítéletet a szovjet játékvezetőn, és azzal fenyegetőzött, hogy lehívja a csapatot, ha a gól érvényben marad. Stupar láthatóan zavarba jött az üvöltöző kuvaiti vezetőtől, percekig ment a vita, majd a franciák elképedésére a bíró visszavonta a gólt, a játék  labdaejtéssel folytatódott...

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Kerkez Milos
Portugál lapértesülés szerint az Atlético Madrid és a Real Sociedad is bejelentkezett Kerkez Milosért, akiről a Benfica már régóta tárgyal.
ETO
Antonio Munoz
Úgy tudjuk, egyre kisebb az esély arra, hogy Antonio Munoz marad az ETO vezetőedzője.
Puskás Akadémia
Alexandru Baluta
A felcsútiak távozó román légiósa az egyik közösségi oldalon elbúcsúzott NB I-es csapatától.
Tovább az összes átigazoláshoz