Fotó: molfehervarfc.hu

Vidi: "Úgy tekintek magamra, mint egy viharba került gép pilótájára" - báty, apuka és pszichiáter is lesz az új edző

A svéd tréner azt vallja, nem szabad semmit túlkomplikálni, először egyszerűen, de célratörően kell futballozniuk.
Nyikes Zoltán 2023. március 20., hétfő 22:00
Fotó: molfehervarfc.hu
A svéd tréner azt vallja, nem szabad semmit túlkomplikálni, először egyszerűen, de célratörően kell futballozniuk.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. március 20., hétfő 22:00

Mint ismert, a Budapest Honvéd elleni 2-0-s győzelemmel mutatkozott be a MOL Fehérvár FC kispadján Bartosz Grzelak, aki már a találkozó előtt is elmondta, hogy tudja kezelni az ilyen nehéz helyzeteket.

– Voltam már hasonló helyzetben, mint amilyenben most a MOL Fehérvárral vagyok, és tudom, hogy érzik magukat a játékosok. Úgy tekintek magamra, mint egy viharba került gép pilótájára, márpedig az utolsó dolog, amit az utasok látni akarnak egy ilyen helyzetben, az a pánikoló pilóta – a Vidi új svéd edzője a molcsapat.hu-nak.

Grzelak elmondta, egyértelműen támadó felfogású edzőnek vallja magát, de a legfontosabb tulajdonsága, amit a MOL Fehérvár szolgálatába állít, a győzni akarása és a magabiztossága.

– Azt akarom, hogy a játékosok egy emberként sorakozzanak fel mögém, ez pedig csak úgy lehetséges, ha mindig őszintén kommunikálok velük, és egyértelműen megfogalmazom az elvárásokat. Ezen kívül azt is látniuk kell, hogy én dolgozom a legkeményebben a győzelemért. Támadó felfogású edző vagyok, mindig azt keresem, hol tudom megsebezni az ellenfelet – magyarázta Grzelak, aki egyelőre nem változtatott a Vidi formációján, az utóbbi időben látott 4-2-3-1-es felállásban küldte a pályára a csapatát.  – Mindig azt kérem a fiúktól, hogy támadják a labdát, helyezzék nyomás alá az ellenfelet és próbáljanak minél több helyzetet kialakítani. A legnagyobb baj, ami történhet, ha egy játékos elveszíti az önbizalmát. Ezt visszaépíteni az egyik legnehezebb feladat, de szerencsére megvan rá az ellenszer: győzni kell.

Ahogy a stockholmi AIK-nál, úgy a Vidinél is az az elvárás a szakemberrel szemben, hogy a kiesés elől menekülő csapatot elindítson felfelé a tabellán. Svédországban sikerrel járt, de elmondta, nincs két ugyanolyan helyzet, így univerzális recept sincs, ám mégis magabiztosan vág bele a feladatba.

Van játékos, akinek a bátyja, másoknak az apja, megint másoknak a pszichiátere leszek, mert az első edzéseken az volt a benyomásom, hogy többen is önbizalom nélkül játszanak, és ez nem megengedhető. A legnagyobb feladatom, hogy elérjem, a fiúk újra hinni kezdjenek magukban, ám ez nem megy egyik pillanatról a másikra.

– Apró lépésekben fogjuk felépíteni magunkat, és ehhez minden segítséget megadok a játékosoknak. Nem szabad semmit túlkomplikálni, először egyszerűen, de célratörően kell futballoznunk. Kisebb, elérhető célokat kell magunk elé tűznünk, és ahogy épül a közös ház szintről-szintre, úgy lehet új dolgokat beépíteni. A kiesés elleni harc mindig könyörtelen, összeszorított foggal, egymásért küzdve lehetünk csak sikeresek – magyarázta a lengyel születésű szakember, aki azt is elmondta, az öltöző nyelve egyelőre az angol lesz.

– Úgy látom, nem lesznek kommunikációs problémák, bár azt nem ígérhetem, hogy a bajnokság végére magyarul fogok motivációs beszédeket tartani. Egyébként lenyűgözött az a kedvesség és nyitottság, amivel a klubnál fogadtak. Hihetetlenül profi a stáb, és mindenki azon volt, hogy már az első napomon otthon érezzem magam Székesfehérváron. Tudom, hogy nagy munkába kezdtünk bele, és nem lesz egyszerű elérni a céljainkat. De ha hiszünk magunkban és mindenki teszi a dolgát, biztos vagyok benne, hogy hamar talpra állunk, és eljutunk oda, ahol ennek a nagy klubnak a helye van – zárta a gondolatait bizakodva Grzelak.

Olvastad már?
Magyar válogatott: Máris kidőlt egy alapember, a Bulgária elleni Eb-selejtezőt is ki kell hagynia - bejelentés
Hétfőn találkoztak Telkiben a magyar válogatott kerettagjai, és máris el kellett hagynia az edzőközpontot Fiola Attilának.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Hertha BSC
Dárdai Pál
Hivatalossá vált, hogy Dárdai Pál ismét távozik a Hertha vezetőedzői posztjáról, de más szerepkörben marad az egyesületnél, mert életre szóló klubtagságot kapott.
Fradi
Mahmoud Jaber
Mohammed Abu Fani tavaly nyári érkezése után a Fradi ismét a Maccabi Haifától szerződtethet középső középpályást.
MTK
Vadnai távozik
Távozik az MTK-tól a 36 éves Vadnai Dániel, aki három korszakban is erősítette a kék-fehéreket, 2008-ban bajnok is lett velük.
Tovább az összes átigazoláshoz