Fotó: pfla.hu

Puskás-Suzuki-kupa: "Sallaik, Moraták, Carvajalok bontogatták itt szárnyaikat" - megvan a rangos utánpótlástorna csoportbeosztása

Kedd délelőtt sajtótájékoztató keretében ismertették a 16. Puskás–Suzuki-kupa csoportbeosztását.
Csakfoci.hu 2024. április 16., kedd 13:12
Fotó: pfla.hu
Kedd délelőtt sajtótájékoztató keretében ismertették a 16. Puskás–Suzuki-kupa csoportbeosztását.
Szerző: Csakfoci.hu 2024. április 16., kedd 13:12

Immár tizenhét esztendeje, hogy a Puskás Akadémiával együtt megszületett az a terv is, hogy a névadó legendás labdarúgó egykori klubjainak csapatai rangos utánpótlástornán mérjék össze tudásukat az U17-es korosztályban. A Puskás–Suzuki-kupa több mint másfél évtizedes története során méltóképpen őrizte minden idők egyik legjobb labdarúgójának emlékét, számos felejthetetlen mérkőzéssel ajándékozva meg a kilátogató szurkolókat - írja a Puskás Akadémia hivatalos oldala.

A világ egyik legrangosabb utánpótlás-eseményének számító tornán a Puskás Akadémián kívül állandó résztvevőként idén is ott lesz a Puskás–Suzuki-kupa történetének két legeredményesebb csapata, az a két klub, amelyet Puskás Ferenc játékosként szolgált: a Budapest Honvéd és a Real Madrid. Rajtuk kívül újfent tiszteletét teszi a görög Panathinaikosz (melyet Puskás edzőként juttatott a BEK-döntőbe), a szintén rendszeres résztvevőnek számító portugál Sporting CP, a belga KRC Genk, s először üdvözölhetik a szervezők a tornán az olasz rekordbajnok Juventust, valamint a skót bajnoki trófeát ötvenötször elhódító Glasgow Rangerst.

A 16. Puskás–Suzuki-kupára ismét a korábban megszokott időpontban, pünkösdkor, május 16. és 20. között kerül sor. A bronzcsatát és a finálét – akárcsak 2014-es átadása óta mindig – a Pancho Arénában rendezik majd pünkösdhétfőn – ezeket az összecsapásokat a nemzeti sportcsatorna, az M4 Sport is élőben közvetíti.

A többi mérkőzést a tervek szerint online közvetítésen keresztül követhetik majd figyelemmel az érdeklődők. A Puskás–Suzuki-kupa nem titkolt célja, hogy az izgalmas összecsapások mellett a jövő legendái számára is kitörési pontot jelentsen, hátha itt tűnik fel egy újabb Álvaro Morata, egy következő Cristiano Ronaldo, Alessandro Del Piero vagy Puskás Ferenc.

A csoportbeosztás

A tornát megelőző sajtótájékoztatón Tóth Balázs, a Puskás Akadémia klubigazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd ismertette a csoportbeosztást: kiderült, hogy a Puskásnak a remélt döntős szereplésért a Real Madriddal, a KRC Genkkel és a Rangersszel kell megmérkőznie az A-csoportban, míg a másik négyesbe a Juventus, a Panathinaikosz, a Sporting és a Honvéd került.

Az esemény első felszólalója Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémiát működtető alapítvány elnöke volt, aki kiemelte a Puskás–Suzuki-kupa fontosságát az utánpótlás-játékosok karrierjében, illetve a méltatta a Magyar Suzuki Zrt. támogatásnak jelentőségét.

– Annak idején azzal a szándékkal hívtuk életre a Puskás–Suzuki-kupát, hogy az ifjú magyar labdarúgók évről évre összemérhessék tudásukat elismert külföldi futballműhelyekben pallérozódó kortársaikkal. A Magyar Suzuki Zrt. segítségének köszönhetően sikerült a tornát a világ egyik legfontosabb korosztályos labdarúgó-eseményévé tennünk, s azt hiszem nem túlzok azzal, hogy a magyar futball jelenlegi sikereihez, illetve számos játékos karrierjéhez a Puskás–Suzuki-kupa is hozzájárult. Hiszen ne feledjük, Sallai Rolandok, Álvaro Moraták, Daniel Carvajalok bontogatták itt szárnyaikat… Külön öröm számomra, hogy az idei évben két olyan ikonikus klubot üdvözölhetünk újoncként, mint a Juventus és a Rangers FC – kívánom, hogy az első itteni élményük olyan legyen, amely alapján a későbbiekben is szívesen térnek vissza – fogalmazott Mészáros Lőrinc.

Krisztián Róbert, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese a tehetséggondozás jelentőségét húzta alá.

– A Magyar Suzuki fontosnak tartja, hogy támogasson olyan kezdeményezéseket, amelyek a tehetségek felkarolásáról, a szorgalomról és az álmok megvalósulásáról szólnak. Ez a torna olyan fiatal tehetségeknek ad lehetőséget, akikből egy nap Európa- és világbajnokságok ünnepelt sztárjai lehetnek. Kívánom, hogy a torna a labdarúgás iránti szeretet és a fair play nemes ötvözete legyen, ahol minden játékos a legjobb tudása szerint játszik.

Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete, a Puskás-Suzuki-kupa ötletgazdája beszélt a magyar labdarúgó-válogatott számra eddig kinevelt tehtségekről, és reményét fejezte ki, hogy az Európa-bajnokságok után hamarosan világbajnokságokon is láthatjuk egykori növendékeinket.

– Az idei, immár 16. Puskás-Suzuki-kupa résztvevői akkortájt születtek, amikor maga a torna. És éppen az volt a célunk, hogy hagyományt teremtsünk, amelynek révén immár a futballisták minden nemzedékében akadnak olyanok, akik egykor pályára léptek a Puskás-Suzuki-kupán. Vannak már BL-, sőt többszörös BL-győzteseink, de nekünk ennél is fontosabb, hogy a magyarok által nagy reményekkel várt nyári Európa-bajnokságon például minden bizonnyal négy olyan játékos is lesz a nemzeti csapatunk keretében, akik a Puskás Akadémián nevelkedtek: Kleinheisler László a harmadik, Sallai Roland a második Európa-bajnokságára készül, Nagy Zsolt és Tóth Balázs pedig az elsőre. Az Eb-kijutás, a válogatott játékosok sora csak a legszebb álmunkban jelent meg annak idején, amikor még megfelelő stadion híján Székesfehérváron rendeztük a PSK első döntőjét. A Puskás-Suzuki-kupa 2024-es magyar résztvevőinek viszont már azt kívánjuk, hogy mielőbb világbajnokságon is képviselhessék Magyarországot.

Ehhez a kontinuitást Laczkó Zsolt biztosíthatja, aki a Puskás Akadémia U17-es csapatán kívül a magyar válogatottban Marco Rossi segítőjeként is dolgozik.

Olvastad már?
Interjú az NB I küszöbén álló klubtulajjal: "Én vagyok a karmester, meg a pénzeszsák is, nem fog kilyukadni a zsebem"
Csodának nevezi, hogy ebben a szezonban így szerepel a Nyíregyháza, ugyanakkor tudja, mit kellett megváltoztatnia ahhoz, hogy ennyire eredményes legyen a klub. Toronymagasan vezetik az NB II-t, pedig messze nem ők a másodosztály leggazdagabb csapata. Elárulta, mennyit keres egy kulcsembere és azt is, hogy ő maga mennyire ért a futballhoz. A Szparit hosszú távon az NB I-ben látja, sőt, az európai kupákban. Interjú Révész Bálinttal, Magyarország egyik legnagyobb fuvarozó cégének alapítójával, a Nyíregyháza Spartacus tulajdonosával.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Mezőkövesd
Cseri Tamás
Cseri Tamás az M4 Sportnak erősítette meg, hogy a következő szezonban, az NB II-ben is a Mezőkövesd játékosa lesz.
MTK Budapest
Szerződéshosszabbítás
Németh Krisztián 2025 nyaráig szóló szerződéshosszabbítást kötött az MTK-val.
Kecskemét
Szerződéshosszabbítás
Az NB I-ben idén debütáló, a klubot 2021 óta szolgáló Kersák Roland tovább gyarapíthatja lila-fehér mérkőzései számát, a kapus pénteken ismét elkötelezte magát a KTE mellett és új szerződést írt alá.
Tovább az összes átigazoláshoz