Fotó: MTI

Orosz: "Jó lenne, ha az NB I jobban fel tudná készíteni a Fradit az európai meccsekre" - ekkor kaphatnának több lehetőséget a magyar játékosok

Orosz úgy véli, ha az eladó klub nem az azonnali magasabb piaci áron értékesítene csak egy magyar játékost, hanem mondjuk a következő transzferből részesülne, akkor több lehetőséget kapnának a honi labdarúgók a Fradiban.
Nyikes Zoltán 2023. március 31., péntek 19:27
Fotó: MTI
Orosz úgy véli, ha az eladó klub nem az azonnali magasabb piaci áron értékesítene csak egy magyar játékost, hanem mondjuk a következő transzferből részesülne, akkor több lehetőséget kapnának a honi labdarúgók a Fradiban.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. március 31., péntek 19:27

Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál egy fantasztikus kalandként és sportszakmai eredményként értékelte az Európa Liga-menetelést a Trend FM Sportérték című műsorában.

– A magyar bajnokság 32 mérkőzésből áll, ez a plusz 16 európai kupamérkőzés óriási terhelést jelentett a csapatnak és a kollégáknak. De mi ezt akartuk, és remélem, hogy még több magyar csapatnak lehet ilyen élményben része – tette hozzá az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója.

A Ferencváros az elmúlt négy évben folyamatosan szerepelt valamelyik európai kupasorozat csoportkörében (egyszer a Bajnokok Ligájában, háromszor az Európa Ligában). Az európai csúcsfutball és a magyar bajnokik között jelentős különbség van a mérkőzések iramát, intenzitását illetően, ami Orosz Pál szerint nem szerencsés.

– Jó lenne, ha a hazai bajnokik színvonala felzárkózna az európai csoportmeccsek színvonalához, mert akkor jobban fel tudná készíteni az együttest az európai kupamérkőzésekre. Ugyanakkor van már ebben rutinunk, és ha elkapjuk a ritmust, próbáljuk a saját tempónkat játszani, és nem azt nézni, hogy most éppen európai kupamérkőzés, vagy magyar bajnoki következik – fogalmazott Orosz, aki szerint az sem elhanyagolható tényező, hogy egy Európa Liga-mérkőzésen más szemek figyelik a játékosokat, mint a hazai pontvadászatban. A futballistákat ilyenkor más menedzserek figyelik, így, - csúnya szóval élve -, óriási lehetőség számukra, hogy eladják magukat a magyarnál erősebb bajnokságba.

A Ferencváros a 2022/2023-as Európa Liga-meneteléssel csaknem 9 és fél millió euró bevételt szerzett. A kiváló szereplésnek köszönhetően nemcsak sportszakmailag, hanem pénzügyileg is nagyot lépett előre az együttes. Érdemes azonban hozzátenni, hogy a Bajnokok Ligája az EL-hez képest is egy teljesen más dimenzió.

– Pénzügyileg nagyjából ötszörös a szorzó. Míg a Bajnokok Ligájában egy csoportkörös győzelem 2,8 millió eurót fizet, addig az Európa Ligában 630 ezret. Döntetlen esetén a BL-ben 900-930 ezer eurót lehet keresni, az EL-ben pedig 210 ezer eurót – mondta Orosz Pál, majd kitért az erősítésekre is. – Az előttünk álló nyári átigazolási időszakban is természetesen várható még játékosmozgás, de a téli átigazolások során az volt a célunk, hogy a júliusi európai selejtezőkre összeálljon a keret.

Orosz Pál szerint a valódi erősítést jelentő magyar játékosokat több szempontból is nehéz leigazolni. Egyfelől a külföldön futballozó magyarok olyan pénzekért játszanak, amiket a Ferencváros nem tudna biztosítani ezeknek a futballistáknak. Másfelől pedig, ha a hazai piacon keresgélnek, akkor amint megjelenik a Fradi az érdeklődők között, az adott játékos piaci ára rögtön felszalad.

– Ha a megkörnyékezett magyar játékos egy normális áron eljönne a Fradihoz, és az őt eladó klub nem az azonnali magasabb piaci áron értékesítené csak, hanem mondjuk a következő transzferből részesülne. Nem mindig az azonnalban kellene gondolkodni, és akkor több lehetőséget kaphatnának a magyar játékosok is – magyarázta Orosz Pál.

Olvastad már?
Dibusz a válogatottról és a Fradiról: "Más szinten volt a két csapat, nem lehet probléma a Vidi-meccs" - elárulta, ki lehet a jövő nagy magyar kapusa
Dibusz Dénes szerint remekül zajlik a generációváltás a magyar válogatottnál, a fiatalok pedig a bolgárok ellen is megmutatták, milyen minőséget képviselnek. A Ferencváros és a nemzeti csapat kapusa beszélt arról is, miért volt nehéz a legutóbbi Eb-selejtező kapusszemmel, hogy a keret újonca, Hegyi Krisztián akár évekre is megoldhatja majd a kapuskérdést a válogatottban, és hogy miért kötelező a Fradi számára, hogy legyőzze vasárnap a MOL Fehérvárt.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Haladás
Három játékos távozott
A kialakult nehéz helyzetre való tekintettel a Haladás azonnali hatállyal felbontotta Pálfi Donát, Vanja Zvekanov és Mohos Barnabás szerződését, akik így a szezon utolsó mérkőzésén sem lépnek pályára.
DVSC
Oliveira nem kell
Távozik a DVSC-től Joao Oliveira. A 28 éves svájci szélső 2023 nyarán érkezett Debrecenbe, a Lokiban 10 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, egy gólpassz fűződik a nevéhez.
Hosszabbított
Bernd Storck
Egy plusz egy évre írt alá a korábbi magyar szövetségi kapitány Sepsiszentgyörgyön.
Tovább az összes átigazoláshoz