A 8 fokos Balatonba küldte csapatát a magyar edző: „Nem biztos, hogy a népszerűségi indexem felfelé szökött”

Varga Attila a csakfoci.hu-nak beszélt meglepő módszeréről, csapata átformálásáról, mentális állapotáról és a célokról.
Budai László 2017. november 4., szombat 12:03
Varga Attila a csakfoci.hu-nak beszélt meglepő módszeréről, csapata átformálásáról, mentális állapotáról és a célokról.
Szerző: Budai László 2017. november 4., szombat 12:03

Varga Attila, a Siófok trénere szokatlan módszert választott a regenerálódásra csapatánál: a Balatonban pihentették izmaikat a játékosok. A Balajczáékat meglepő fürdőről és az egyelőre a kiesés ellen küzdő Siófok szerepléséről, mentális állapotáról is beszélt a szakember a csakfoci.hu-nak adott interjúban.

Láttuk a képet az Instagram-oldalán, mely szerint a Balatonba vezényelte a csapatot regenerálás céljából. Honnan jött az ötlet?

- Használom a jeges kádat is regenerálás céljából, és mivel szerdán és csütörtökön kemény edzéseken vettünk részt, úgy gondoltam, hogy a természet segítségét is igénybe veszem a heti edzésmunkában. Egyébként ezt rendszeresíteni is fogom. Belementünk, mert itt nem is kell hűteni a vizet, mert elég hideg így is: szerdán 8, csütörtökön pedig 11 fokos volt a Balaton.

Nem biztos, hogy a népszerűségi indexem felfelé szökött, amikor ezt megtudták a játékosok, de amikor kifelé jöttek, már mindenki azt mondta, hogy jólesett nekik. Nyilván van olyan élettani hatása is, ami hasznos.

Mennyire lepődött meg először például a 38 éves, sokat látott Balajcza Szabolcs a szokatlan módszeren?

- Ő maximálisan támogatta ezt az egészet, ő tudja, hogy mi a jó…

Valamivel több mint egy egy hónapja vette át a Siófok irányítását, túl vannak öt meccsen. Bemutatásakor említett öt fontos pontot, öt mentális követelményt (az alázat, az akarat, a küzdeni tudás, a győzni akarás és a tudatosság) ezen a téren hogy állnak?

- Sikerült már előrelépnünk ebben, a szemlélet már egyértelműen változott. Több dolgot is meg tudok ezzel kapcsolatban fogalmazni. Két hete, hosszú idő után nyertünk mérkőzést, és akkor már körvonalazódni látszott az a szemlélet, amit szeretnék hosszabb távon is meghonosítani Siófokon. Ami azt jelenti, hogy a motivációnak és az akaratnak mindig meg kell lennie, agresszívan és áldozatkészen kell pályára lépnünk.

Az a fontos, hogy ne kapjunk buta gólokat, azt el tudom viselni, ha egy ellenfél kvalitásokban jobb, mint mi, és lefutballoz bennünket. Ezzel nincs semmi bajom. De azt Siófokon sem szeretném megélni, hogy bármelyik ellenfélnek is jobb legyen a hozzáállása, mint a miénk.

Ebben folyamatosan lépegetünk előre, vannak játékosok, akikkel könnyebben megy, vannak, akikkel nehezebben. Ezeken a mérkőzéseken, a téli felkészülési időszakig a stabilitásra és a pontok gyűjtögetésére helyezzük a hangsúlyt, lőtávolban tartva az előttünk lévőket, ezekkel az elmondott prioritásokkal.

Ez az új hozzáállás eredményezte azt is, hogy a Siófok vesztes meccsei is szorosak voltak?

- Igen, sőt, ki merem jelenteni, hogy a Szolnok elleni találkozó egy megnyert mérkőzés volt, de ők rúgták azt az egy gólt. A Budafok elleni egy jó erős közepes teljesítmény volt, de a csapat mentális erejét mutatta, hogy vesztes állásból fel tudtunk állni. A Budaörs elleni találkozó talán a leggyengébb meccsünk volt, mióta itt dolgozom, ott előnyből kaptunk ki, tehát a mentális erő ott picit hiányzott. A Nyíregyháza és a Dorog elleni meccsekre pedig azt tudom mondani, hogy egy masszív és szervezett csapat volt a pályán, persze nyilván az eredmény minősít, azért is mondtam, hogy semmiképpen ne kapjunk olyan gólokat, amik az óvodában is nevetség tárgyát képezik.

Egy olyan csapattal találkoznak a következő fordulóban, amely az Ön számára sem közömbös, hiszen két alkalommal nyertek bajnoki címet a Soroksárral együtt az NB III-ban.

- Persze, más lesz ez a mérkőzés a számomra olyan szempontból, hogy mégiscsak egy, a szívemhez közel álló klubbal találkozunk. De közhely, amit mondok: nekem a Siófokért kell dolgoznom, mindegy, hogy ki az ellenfél. Nekünk, a mi helyzetünkben pontot-pontokat kell gyűjtögetnünk, amellett, hogy boldogon gondolok vissza az ott eltöltött három évre, de a legfontosabb az, hogy a volt és szeretett csapatomat kétvállra fektessük és három pontot szerezzünk.

Jelenleg a 18. helyen áll a Siófok, de hová kellene eljutnia a télig, majd az idény végéig?

Mivel nagyon nehéz helyzetben vettem át a csapatot, ezért nem nagyon lennék nagyszájú. Egy célom van: a téli felkészülést a 16-17. helyen kezdeni, nem több, nem kevesebb.

Ha ez nem sikerül, de közel lesz hozzánk a két említett helyezés, akkor megpróbálunk frissíteni és igazolni, erről már egyeztettem a vezetőséggel. Megcélozzuk azt, hogy a következő szezonban is NB II-es csapata legyen Siófoknak.

Ehhez hányszor kell még a Balatonba menniük a játékosoknak?

- Minden héten kétszer-háromszor, ez elő van írva, a kettő a minimum. Örömmel látom, hogy ezt a játékosok is élvezik, főleg, amikor nagyobbak a hullámok, akkor vannak igazán érdekes jelenetek… Hogy meddig lehet ezt csinálni? Pont ma kérdezték a játékosok, hogy a téli felkészülésre hozzanak-e magukkal csákányt, meg jégvágót… A viccet félretéve: addig, amíg az egészség rovására nem megy, addig használni fogom a módszert.

DUDÁS GÁBOR

Neked ajánljuk
Átigazolások
Mezőkövesd
Cseri Tamás
Cseri Tamás az M4 Sportnak erősítette meg, hogy a következő szezonban, az NB II-ben is a Mezőkövesd játékosa lesz.
MTK Budapest
Szerződéshosszabbítás
Németh Krisztián 2025 nyaráig szóló szerződéshosszabbítást kötött az MTK-val.
Kecskemét
Szerződéshosszabbítás
Az NB I-ben idén debütáló, a klubot 2021 óta szolgáló Kersák Roland tovább gyarapíthatja lila-fehér mérkőzései számát, a kapus pénteken ismét elkötelezte magát a KTE mellett és új szerződést írt alá.
Tovább az összes átigazoláshoz