Újpest: "Megvan az az összeg, amennyiért eladná a klubot" - interjú a derbiről, a címerről, Vignjevic szerződéséről és az igazolásokról

Interjú Berta Csabával, az Újpest ügyvezetőjével és legfontosabb háttéremberével, aki a címer-ügyről és a közelgő derbiről is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Dudás Gábor 2019. február 8., péntek 11:52
Interjú Berta Csabával, az Újpest ügyvezetőjével és legfontosabb háttéremberével, aki a címer-ügyről és a közelgő derbiről is beszélt a csakfoci.hu-nak.
Szerző: Dudás Gábor 2019. február 8., péntek 11:52

"A tulajdonos meghallgatja az ajánlatokat, de..."

Mondhatjuk, hogy Ön vezeti az operatív, napi munkát Újpesten? Miért bomlott fel a 2017 novemberében alakult Berta-Böőr-Sziderisz "triumvirátus"?

- A két távozott kollégám az élet más területén képzelte el a folytatást, mi pedig megköszöntük a munkájukat. Akkor ebben a modellben gondolkodott a tulajdonos, azóta ez változott, most ez a felállás. Ahogy fogalmazott, én vezetem a napi munkát, a napi ügyeket a klubnál – mondta Berta Csaba, az Újpest ügyvezető igazgatója a csakfoci.hu-nak.

Roderick Duchatelet tulajdonos mennyit tartózkodik személyesen a klubnál, mennyi részt vállal a konkrét irányításban?

- Egyre inkább egy klasszikusnak mondható tulajdonosi "magatartást" folytat, igyekszik minél kevesebbet belefolyni a napi ügyekbe – ez korábban nem így volt –, sokkal inkább a hosszútávú tervekkel, a jövő építésével foglalkozik. Ugyanakkor folyamatosan elérhető, és ha igényünk van rá, tapasztalatával, tanácsaival segíti a klubot. Tudunk számítani a tudására és a jelenlétére is.

Ha már a hosszútávú terveket említette, mennyire tervez előre a tulajdonos? Időről időre felmerül a távozásának a híre. Kaptak már konkrét ajánlatot a csapatért?

- Utóbbi kérdésére ő tudna választ adni, ő kezeli ezeket az ügyeket. Amennyire én tudom, ajánlatok voltak, a tulajdonosnak pedig, mint üzletembernek nyilván megvan az az összeg a fejében, amennyiért eladná a klubot. De sok mindent figyelembe kell vennie, ez nem azt jelenti, hogy akárkinek eladná a csapatot.

Persze, nem ez köti le a mindennapjait, meghallgatja az ajánlatokat, ha vannak, de sokkal inkább abban gondolkodik, hogy mit lehet hosszútávon elérni a klubnál.

Vignjevic: Új szerződés és ultimátum sincs

Ki felel az átigazolásokért? Nebojsa Vignjevic azért többnek tekinthető, mint egyszerű vezetőedző. Ő a sportigazgató is a klubnál?

- Igen, mondhatjuk akár azt is, hogy egy személyben ő az edző és a sportigazgató is, bár a tulajdonos ebben a kérdéskörben maga is részt vesz. Hárman szoktuk megvitatni, eldönteni az igazolások kérdését, a végső szó viszont általában a vezetőedzőé, hiszen ő tudja szakmailag eldönteni, hogy az adott játékost beépíthető-e a csapatba, hogy valóban erősítést jelent-e a kiszemelt.

Vignjevic szerződése a nyárig szól. Van-e feltétele annak, hogy a következő idényben is maradjon?

- Nincs a személyével kapcsolatban ilyen feltétel, de az kimondott cél, hogy a nemzetközi kupába kell jutni. Ez számunkra most már csak a bajnokságból elérhető, a Magyar Kupából nem, így mindenki azon dolgozik, hogy ezt a célt, a dobogót elérjük, nem az jár a fejekben, hogy mi lesz, ha nem, vagy, hogy ki lesz a vezetőedző. Ki szeretnénk jutni ismét a nemzetközi porondra, amely hatalmas élményt és tapasztalatot jelentett a múlt nyáron, majdnem tíz év után voltunk ott ismét. Jó lenne stabilan ott maradni, szakmailag és minden szempontból ez tud építeni egy klubot, mondhatni ez a négy meccs majdhogynem többet ért a klub értékének, megítélésének szempontjából, mint egy egész idény az NB I-ben. A nemzetközi piacon erre figyelnek igazán.

Vignjevic szerződése kapcsán még nem került sor tárgyalásokra, de nincs ultimátum az esetében, hogy "csak akkor lesz hosszabbítás, ha…". A rövid szünet miatt sokkal inkább mindenki a tavaszi idénnyel volt elfoglalva.

"Korábban a Ferencvárost is támadták..."

Nagy mozgás nem volt a keretben. A két szombathelyi igazolás mellett Nebojsa Vignjevic egy olyan kiszemeltről is beszélt honlapunknak nemrég, aki meglepetés lehet majd, ha leigazolják.

- Új hírrel egyelőre nem tudok ez ügyben szolgálni. Tudni kell azt, hogy egy ilyen kaliberű igazolás létrejöttében nagyon sok munka van, és nem titok, hogy a magyar csapatok anyagilag nem tudják felvenni a versenyt például a nyugat-európai vagy akár arab vagy kínai kérőkkel. Itt jön a munka igazi része: meg kell győzni a játékost arról, hogy az itt eltöltött idő hogyan válik később a pályafutása hasznára. Vannak, akik szeretnének Európában maradni, ódzkodnak az ázsiai "kalandoktól", de az anyagiak náluk is fontosak. Folynak a tárgyalások, van még idő az átigazolási időszak végéig, február 14-ig, addig van lehetőségünk új játékost szerződtetni, de konkrétumok még nincsenek az ügyben. Több csatár is van a kiszemeltek között, például amiatt, hogy Novothny Soma mögött nincs is igazi befejező támadónk.

Novothny távozása mennyire lóg a levegőben?

- Vannak külföldi kérői és Somának nem titkolt célja, hogy erősebb bajnokságba igazoljon. De a klub nem szeretné őt mindenáron eladni, különösen ebben a helyzetben, amikor nem megoldott a pótlása.

A nyáron folytatódhat, ami az utóbbi években is ment, azaz, hogy a legjobb légiósokat jó pénzért értékesítik? Kik azok, akiket a legtöbben figyelnek?

- Vannak érdeklődők, akár Obinna esetében, de Novothny, Zsótér vagy Burekovic – aki szerintem az NB I legjobb balhátvédje - is kapós lehet.

Ugyanakkor nehéz még megmondani, mi történik majd a nyáron. Sok szempontot figyelembe kell vennünk, például hogy a játékoseladásból befolyó bevételek fontos részét képezik a költségvetésünknek. És van is egy szint, amikor egyszerűen el kell engedni egy játékost. Korábban a Ferencvárost is támadták, hogy miért engedte el Nagy Ádámot Olaszországba: egyrészt azért, mert nagyon jó ajánlatot kapott, másrészt pedig a játékos fejlődése szempontjából fontos volt, hogy egy erősebb bajnokságba igazoljon. Ugyanígy voltunk mi is Enis Bardhi esetében, aki kinőtte a bajnokságot. Mindig cél Újpesten, hogy ilyen értékes játékosokat neveljünk ki.

Újpesti címer-ügy: "Nekünk ebben még fejlődni kell"

A címer-ügy a Kúria előtt áll jelenleg. Megérte gazdaságilag az, hogy lecserélték a régi címert?

- Azt azért látni kell, hogy ma a merchandising egyik klubnál sem képezi a bevétel jelentős részét. Sokkal inkább a brand-építéshez járult hozzá a csere. Ahogy azt Roderick Duchatelet tulajdonos is elmondta, az zavarta őt, hogy a klub nem rendelkezhet a saját címerével, illetve volt ugye ennek egy vetülete az utánpótlásban is, mert külön csapata van az UTE-nak és az Újpest FC-nek. Ott is fontosnak éreztük a megkülönböztetést. Az rövidtávon igaz, hogy pár százzal kevesebb mez fogyott el emiatt, tudunk mi is a bojkottról, ettől függetlenül azért fogynak a termékek. Az, hogy megérte-e címert váltani, arra hosszú távon kapunk majd választ. Megértem a szurkolók szempontját is bizonyos aspektusokból: vannak, akik a hagyomány eltiprásának tartják a lépésünket, a labdarúgás pedig egy kimondottan konzervatív sportág, Magyarországon különösen. De lehetne ebben nálunk is egy fejlődés, nálunk pedig soha nem volt olyan, hogy a korábbi címert vagy címereket bárki betiltotta, megtagadta volna. Nem is lenne szerencsés, hiszen hozzátartoznak a klub történelméhez.

Számos nyugat-európai csapatnál látni, hogy akár többféle címerrel ellátott termékeket kapni, megfér egymás mellett a régi és az új, néha még kombinálják is őket. Nekünk ebben még fejlődni kell.

Derbi: "Problémamentes mérkőzésre készülünk"

Közeledik a Ferencváros elleni mérkőzés: mennyire kezelik a mostani rangadót kiemelten Újpesten?

- A klub mindig kettőzött erővel készül erre a mérkőzésre a kiemelkedő érdeklődés miatt. Számos kiegészítő programmal készülünk, támogatjuk azt különböző akciókkal, hogy a diákok és a családok minél nagyobb számban tudjanak kilátogatni. Ez a mérkőzés még mindig nagyon jó reklámja a magyar futballnak, fontos, hogy az új generációk is megismerkedjenek a derbi hangulatával. Nagyon jó mérkőzésre számítok, a VIP-páholyban pedig klubunk legendái is a csapatnak szurkolnak majd.

Olvastad már?
A hivatkozás nem elérhető
404 Not Found
Elolvasom

A közelgő derbi kapcsán nyilván fontos kérdés az is – a Vidi elleni meccseken látottak után -, hogy rendeződött-e már a szurkolók és a biztonsági szolgálat néhol igencsak "viharos" viszonya?

- Igen, a szurkolók ez előző biztonsági szolgálattal nem tudták megtalálni a közös hangot. Ezt nyilván mi is észleltük, ezért is döntöttünk úgy, hogy lecseréljük a céget. Új biztonsági céggel kezdtünk közös munkába nagyjából két-három héttel ezelőtt, azóta több egyeztetés és találkozó volt a felek között. Fontos volt, hogy meghallgassuk a szurkolók igényeit is. A drukkerek csalódottsága sokszor érthető, a véleményüket ki lehet és ki is kell nyilvánítaniuk, a kritikát pedig el kell tudni fogadni. Fontos az azonban, hogy a törvényi kereteket ne lépjék át, és hogy mások szórakozása ne sérüljön. Bízom abban, hogy ez a feszültség is oldódik majd az új biztonsági szolgálattal, és hogy jó hangulat uralkodik majd a stadionban, amihez a szurkolók jelentősen hozzájárulnak, ha a csapat buzdításával foglalkoznak.

Az Újpest és a Ferencváros is súlyos összegeket szokott általában a rangadó után befizetni MLSZ-büntetésként. Ennek kapcsán tettek előzetes intézkedéseket?

- Nyilván ez fontos téma és úgy látom, a szövetségnél is volt egy pálfordulás jó irányba ezen a téren. Korábban tényleg csak a büntetésekről lehetett hallani, de úgy látom, ennek a kommunikációja is változott. Az MLSZ több hangsúlyt fektet arra, hogy megértse a hátteret is, közösen dolgozunk így a megelőzésen, mert az már kiderült, hogy kizárólag büntetésekkel nem fog megoldódni a helyzet, nem elég elrettentő erőként. A szurkoló igenis ki kell, hogy tudja fejteni a véleményét, a futballhoz hozzátartozik az ellenfél szidása, akár a saját tulajdonos szidása, ezt el kell tudni viselni, akárcsak egy kritizált játékosnak. Nyilván van egy határ, amit meg kell tartani, ezt a határt pedig itthon is az UEFA szabályai szabják meg. Ezt be kell tartani, de eközben egyensúlyozni is kell, amit pedig a folyamatos kommunikációval lehet fenntartani. Meg kell értetni a szurkolókkal, hogy mi az, ami káros, ami akár zárt kapukhoz is vezethet. (Az Újpest a lelátói magatartás kapcsán új alapelveket fektetett le - a részletek itt!)

Épp a derbi kapcsán merült fel, hogy bezárhatják a Szusza-stadiont, de végül változott az ítélet. Ez volt az utolsó dobásuk?

- Nem volt ilyesfajta ultimátum a szövetség részéről, sőt, abban is megegyeztünk az egyeztetések során, hogy nem lesz ilyen tömbösítés. A klubnak az a feladata, hogy megelőzze a kirívó kihágásokat, ultimátum viszont nincs, mi csak egy jó hangulatú és problémamentes mérkőzésre készülünk.

DUDÁS GÁBOR

Olvastad már?
Újpest: "Az ország legnagyobb tábora minket segít; Böde elég feszültséget kelt a Fradinál" - így készülnek a derbire
Az Újpest ügyvezetője és csapatkapitánya is az év kiemelt eseményének nevezte a derbit, amelyet szeretnének telt ház előtt megnyerni a lilák. Berta Csaba és Litauszki Róbert a Ferencváros elleni rangadóról.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Diósgyőr
Marko Rakonjac
Sajtóhírek szerint a montenegrói támadó a DVTK-hoz tart.
Puskás Akadémia
Batik Bence
Nem hosszabbítanak vele szerződést.
Újpest/Honvéd
Kaczvinszki átigazolhat
A Csakfoci információi szerint a lila-fehérek a Honvéd 18 éves védőjével, Kaczvinszki Dominikkal erősítenének.
Tovább az összes átigazoláshoz