"Kassai egyszer hibázott, de nem Fradi-ellenes" - Bede megvédte az ítéleteit és stílusát

Szerinte a zöldek által kritizált bíró nem arrogáns, hanem csak határozott, és csak egy 11-es volt, amit nem kellett volna megadnia a Vasas-Fradin.
Dudás Gábor 2016. november 22., kedd 9:21
Szerinte a zöldek által kritizált bíró nem arrogáns, hanem csak határozott, és csak egy 11-es volt, amit nem kellett volna megadnia a Vasas-Fradin.
Szerző: Dudás Gábor 2016. november 22., kedd 9:21

 

Mint ismert, Orosz Pál az FTC Zrt. vezérigazgatója vasárnap bejelentette, hogy levelet ír az MLSZ-nek és kéri a szövetséget, hogy Kassai Viktor az elkövetkező időszakban ne vezessen mérkőzést a Ferencvárosnak. A Fradi vezére szerint a korábban a világ legjobb játékvezetőjének megválasztott Kassai a Vasas elleni szombati bajnokin (2-2) ítéleteivel a zöld-fehéreket sújtotta, ráadásul a bíró stílusával szemben is voltak fenntartásaik.

Hétfőn aztán beszámoltunk arról, hogy a zöldeknek nincs lehetősége leiratkozni Kassairól, és az MLSZ dönti el, melyik játékvezetőjét hova küldi – ezt aztán a szövetség is megerősítette közleményében.

A Kassaihoz hasonlóan korábban a FIFA-keretbe tartozó Bede Ferenc a Digi Sport „Reggeli Start” c. műsorában véleményezte Kassai nagy visszhangot kiváltott ítéleteit.

Bede két büntetőt emelt ki külön, mondván az egyik megadható és jogos volt, a másik viszont finoman szólva is vitatható ítélet.

Az első 11-es nem volt jogos, a felvételek alapján ez egy olyan normál kontakt volt Remili és Lovrencsics között, amit tovább kellett volna engedni. Ne feledjük, hogy a kapusvonalnál áll még egy játékvezető, ha ő belekiabál a headsetbe, az is hatással lehetett volna Kassai ítéletére. Ebben a rendszerben azért több szem többet lát. Ott egyébként egy sárga lap is elmaradt. Összeségében kivághattunk volna két percet a mérkőzésből, azzal, hogy kimaradt a büntető, nem történt semmi olyan, ami hátrányba hozta a Ferencvárost. Lélektanilag nem volt ez így akkora esemény, ami megremegtette volna a játékosok lábát.

A harmadik Vasas 11-es kapcsán azt olvashattuk, hogy „a labda nem volt már megjátszható távolságban”…a labdarúgás szabályaiban nem ez szerepel. Ha a labda játékban van, akkor ez büntető, megadható 11-es volt. Solymosi Péter közel állt, ez az ő kontrollterülete volt, azaz itt nem Kassai hozott elsősorban döntést, a játékmegszakítás, a sípszó is picit később jött. (…) A vezetőbíró az, aki az utolsó döntést meghozza, de ha életszerűek vagyunk, akkor ha a 3-4 méterre álló kolléga mond valamit, akkor ritkán mondasz nemet.

  

 

Ami Kassai Viktor ugyancsak vitatott stílusát illeti, Bede megvédte pályatársát, mondván sokszor csak félreértik a viselkedését és megnyilvánulásait, igaz, egy közelmúltbeli példa esetén a bíró hibázott.

- Nehéz szakmai szituációk voltak, amiket nem könnyű megítélni. Talán csak a Böde esete volt egyértelmű, hiszen a visszajátszáson is látható volt, hogy átkarolják, igaz, ha nincs a kamera, talán azon is vitatkoznának, hogy kompenzált-e a játékvezető…Kassainak sok esetben peche is volt, hogy az egyik csapat ellen kellett többet ítélnie, és ez ilyenkor mindig felnagyítja a döntéseket. Nem gondolom, hogy Kassai Viktor elfogult lenne a Fradival szemben, és sokszor összekeverik a határozottságot a nagyképűséggel. Viktor csak határozottan vezeti a mérkőzéseket. Vannak és voltak játékvezetők, akiket nagyon szerettek a játékosok, mert nem igazán szólt semmit, ment, vezette a mérkőzést, „játékospárti” volt. Viktor viszont azt az utat járja, hogy legyen tekintélye, és hogy ezt jó értelemben véve ki is tudja használni. Ilyen volt az emlékezetes újpesti szituáció is. Az mondjuk egy hiba volt véleményem szerint, tudnia kell, hogy a kamera végig rajta van. De a mérkőzések elejétől fogva fel kell lépni az ellen, hogy a játékosoknak ne legyen az a fejében, hogy ők mondják meg, mit kellene ítélni. Sokszor olvasni Viktorral kapcsolatban az "arrogancia" szót itthon, de ne felejtsük el, hogy itthon is a rangadókat vezeti, és határozottabb az átlagnál, de régen is voltak, akik ezt az erősebb vonalat képviselték, én magam is ugyanígy voltam.

Ami az elutasított leiratkozási kérelmet illeti, a volt bíró szerint Kassai így sem vezet majd talán egy ideig Fradi-meccset, bár azon sem lepődne meg Bede, ha a szövetségnél váratlant húznának.

- Voltak 20-25 évvel ezelőtt is hasonló törekvések, a klubok és a játékvezetők is leiratkozhattak a szezon elején. Akkor a kommunikáció volt más, csendesebb, diplomatikusabb, nem a médiában beszéltek erről, hanem a játékvezetői bizottságon keresztül. A bíró jól tudták persze, kinek nem vezethettek. Nekem Újpesten volt egy félbeszakadt mérkőzésem, fél évig nem mentem oda, pedig én nem iratkoztam le, nem tudom, a klub így tett-e. Gondolom, Viktort sem küldik most vissza egy ideig, vagy épp mégis, hogy ezzel bizonyítsák, hogy ők döntenek…ez megint vezetés kérdése.

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
RB Leipzig
Orbán Willi
Sajtóhírek szerint Orbán Willi hamarosan szerződést hosszabbít Lipcsében.
Ajka/Vasas
Schindler Szabolcs
Ahogyan azt honlapunk előre jelezte: távozott a Vasas tartalékcsapatától Schindler Szabolcs és az NB II-es Ajka vezetőedzője lett.
Ferencváros
Profi szerződés
A Ferencváros profi szerződést kötött Bagi Ádámmal, a 17 éves támadó 2019 óta erősíti a klubot.
Tovább az összes átigazoláshoz