Interjú: "Ha lehetne, maradnék a Fradiban, de nem én választok" - Petrjak visszaszólt "Kiskokónak" is

Az NB I egyik legjobb légiósának tartják, de magáról nem szeret annyira beszélni. Azt elárulta viszont, hogy mit szólt a Vidi játékosának kritikájához, azt is, hogy ő nem a pénz miatt választotta a Fradit, és hogy mit gondol az esetleges nyári maradásáról. Interjú az FTC ukrán játékosával, Ivan Petrjakkal.
Dudás Gábor 2019. április 12., péntek 15:29
Az NB I egyik legjobb légiósának tartják, de magáról nem szeret annyira beszélni. Azt elárulta viszont, hogy mit szólt a Vidi játékosának kritikájához, azt is, hogy ő nem a pénz miatt választotta a Fradit, és hogy mit gondol az esetleges nyári maradásáról. Interjú az FTC ukrán játékosával, Ivan Petrjakkal.
Szerző: Dudás Gábor 2019. április 12., péntek 15:29

Mesélték rólad, hogy a téli felkészülés alatt kirobbanó formában voltál, minden lövésedből gól lett, minden cseled bejött. Ehhez képest hogyan értékeled az eddigi tavaszi teljesítményed?

- Úgy érzem, én és a csapat is jobban teljesítünk a tavasz idényben, összeállt a játékunk, az edzőnk révén pedig a taktikánk is kiforrottabb lett. Jól érzem én is magam a pályán, a meccsek többségét hoztuk is. Bár gólt még nem szereztem az idény második felében, jönni fognak azok is, legalábbis azon leszek.

Jobbhátvéd voltál a Vidi elleni meccsen, ez mennyire volt új szerepkör a számodra?

- Elég új volt a helyzet számomra, ráadásul egy kényszerhelyzet szülte a sérülések miatt. Szokatlan volt eléggé ez a szerepkör. Hosszú távra nem is tervezek itt, nem is vagyok egy védőalkat…

Azért a Kisvárda ellen volt egy 80 méteres sprinted, amelynek a végén egy nagy vendéghelyzetet akadályoztál meg. Ez azért annyira nem volt rád jellemző korábban.

- Ez egy speciális játékhelyzet volt, láttam, hogy nincs senki hátul, így kénytelen voltam hátra rohanni, különben gólt kaptunk volna. Sikerült is megakadályoznom az akciójuk befejezését, örülök is, hogy így alakult.

Tavaly nyári érkezésed után azt mondtad, voltak kételyeid a Ferencvárossal kapcsolatban, de azok aztán gyorsan eltűntek. Miért?

- Nem is elsősorban a Ferencváros, hanem a magyar bajnokság, az új közeg miatt voltak aggályaim, hiszen először kerültem külföldre játékosként. Tudtam, hogy egy remek városban, egy jó csapatban fogok játszani – nagyjából egy hónap múlva el is tűntek a kételyeim.

Mit szóltál, amikor megtudtad, hogy Szerhij Rebrov lesz az edződ? Sokat könnyített a helyzeteden?

- Nagyon sokat segített az elején a nyelvi akadályok leküzdésében az érkezése, az biztos. Szerencsére ezen a téren ma már nincs problémám, de nagyon jó volt, hogy akkoriban egy honfitársam érkezett a klubhoz.

Mi lepett meg leginkább az NB I-ben?

- Az, hogy szinte beláthatatlan, mi történik majd a mérkőzéseken: itt bárki megverhet bárkit, a kiesőjelölt legyőzheti a bajnokesélyest, nincsenek lefutott meccsek. De kellemes meglepetés volt a mérkőzések hangulata is, kitűnő a Ferencváros szurkolótábora, sokan járnak a meccseinkre.

Mondták rólad, hogy "bolond" is tudsz lenni, sokat viccelődsz, ezt látszott akkor is, amikor otthon "Hulknak" nevezted magad egy nyilatkozatodban. A pályán viszont nem viccelsz…mindig ilyen voltál?

- Ki mondja ezt rólam…? (mosolyog). A "Hulkos" sztori tényleg egy viccelődésből indult, azt kapták fel otthon az újságírók, de azért nem gondoltam komolyan…

("Ha befeszítem a combizmaimat, betörik a kamerátok lencséje. Azt írják majd, én vagyok Hulk. Ezért sem mutatom meg a felsőtestemet. Elég rémisztően néz ki, én magam is megijedek tőle a tükör előtt" )

"Egyszerű falusi srácnak" is nevezted magad, amikor arról az ambíciódról kérdeztek, hogy melyik erős európai bajnokságba igazolnál majd. Ki tudnád ezt bővebben is fejteni?

- Én tényleg egy falusi srác vagyok, legalábbis egy kisvárosban nőttem fel Ukrajna középső részén (Szmilában - a szerk.). Próbálok normálisan hozzáállni a dolgokhoz, nincsenek olyan kivitelezhetetlen álmaim, hogy én majd a Barcelonában vagy a Manchester City-ben fogok futballozni. Sokkal inkább a folyamatos fejlődésben hiszek, az egyszerű, reális célokban.

Miért lesz szerinted a Ferencváros a bajnok, és nem mondjuk a Vidi? Miben vagytok jobbak?

- Szerintem a játék felépítésében, az öltözői hangulatban, összetartozásban mi vagyunk a legjobbak. Egyfelé húz mindenki, igyekszünk minél jobban betartani az edzőnk utasításait, és ez eredményekkel is társul. A Fradi a legfontosabb mindenkinek, a bajnoki cím megszerzése a célunk.

A Vidi játékosa, Kovács István szerint az ellenfelek sokszor feltartott kézzel állnak ki ellenetek. Erről mi a véleményed?

- Fogalmam sincs, miért nyilatkozta ezt, nagyon nincs igaza, sőt, inkább ellenünk nyújtja mindenki a dupláját, az év mérkőzése mindenki számára a Fradi elleni.

Minden egyes mérkőzés, minden egyes pont megszerzése komoly erőfeszítésünkbe kerül, nehezek a találkozók, és ez akkor is igaz, ha mondjuk, 4-0-ra győzünk. Minden egyes meccsre alaposan felkészülünk, elemezzük a történteket, nincs olyan az NB I-ben, hogy könnyű győzelem.

Ki az NB I legjobb szélsővédője az ellenfeleket tekintve? Ki okozta neked a legtöbb problémát?

- Ezen annyira nem gondolkodtam még…sok jó védő van Magyarországon. Sokkal inkább az okoz nekem problémát, hogy sok csapat már a meccsek elejétől visszaáll ellenünk, "bezárkóznak" a kapujuk elé, nem könnyű feltörni az ilyesfajta védekezést.

Kit tartasz az NB I legjobb légiósának? Magadat hová sorolod? A legjobb háromba?

- Nem nagyon szeretek magamról beszélni…ha nekem kell saját magamat rangsorolni, ezen a listán még hátulra sem kerülnék.

De tudok mondani három-három játékost a saját csapatomból és más klubokból is. Leandro, Blazic és Gorriarrán tőlünk, mind a hármukra nagyon felnézek. Ami a többi csapatot illeti, elsőként Danilót mondanám a Honvédból – játszottunk is együtt korábban, jól ismerem, erős, szimpatikus futballista. Nego a Vidiből egy nagyon gyors és erős játékos, harmadikként viszont egy magyar jut eszembe: bármilyen meglepő, de a mezőkövesdi Cseri Tamás. Nagyon jól tud bánni a labdával.

Miért lett ilyen közkedvelt célpont egyébként az NB I az ukrán játékosok számára? Elsősorban a pénz miatt?

- Nálam biztosan nem az anyagi okok számítottak…sokan akarnak Európában játszani az otthoniak közül, Magyarország pedig sok szempontból vonzó célponttá vált Ukrajnában. Azt nem tudom, hogy mások számára mennyire vonzó anyagilag az NB I, nekem csak az számított, hogy focizhassak rendszeresen.

Az, hogy ennyi kelet-európai, az egykori Szovjetunióból származó játékos van a Fradi öltözőjében, jelent bármilyen különlegességet?

- Annyira azért nem, összesen négyen vagyunk ilyenek, én, Dvali, Szignyevics és Haratin. A beszélgetések angolul zajlanak az öltözőben, mind a külföldiek, mind a magyarok között, nincs ebből semmi probléma.

Össze lehet hasonlítani a Fradi-Újpest és a Sahtar Donyeck-Dinamo Kijev rangadót?

- Azért eléggé más a két rangadó, a Sahtar-Dinamo nem is igazi derbi, hiszen két különböző városról van szó. Itt a hangulat, a szurkolók szempontjából egy nagyon várt csata az Újpest-Fradi, mi, játékosok pedig érezzük a felelősséget ezen a derbin, amely Európában is ott van a TOP 10-ben. A Sahtar-Dinamo leginkább a sajtóban olyan nagy rangadó, a kettő hangulatát nem is lehet összehasonlítani.

Szerinted a Fradi hol végezne az ukrán bajnokságban?

- Az ukrán bajnokság színvonala sajnos eléggé visszaesett a háború kitörése óta. Nem lenne lehetetlen a Ferencváros helyzete az ukrán bajnokságban, hiába van két erős csapat, a Sahtar és a Dinamo, azt azonban nehéz lenne megmondani, pontosan hol végezne a csapat az ottani pontvadászatban.

Ha választhatnál, hogy a következő szezonban is maradj a Fradiban, vagy a Sahtar első csapatában számítanának rád, melyiket választanád?

De nem én választok. Ha lehetne, maradnék, szeretnék itt futballozni a jövőben is, de ez a klubok és azok vezetőinek hatásköre, nekem nincs beleszólásom. Nem tudom megmondani, mit hoz majd a holnap, egyelőre nem látom, hogyan alakul majd a sorsom.

Ukrán bajnoki címed már, ha a Fradival is aranyérmes lennél, melyiket értékelnéd többre, melyik áll majd hozzád közelebb?

- Soha nem iszom előre a medve bőrére, kérdezz meg majd akkor, ha elsők lettünk az NB I-ben!

DUDÁS GÁBOR

(Köszönjük a tolmácsolást Dmitrij Pronyinnak!)

Olvastad már?
Fradi: Lanzafame számonkérte Rebrovot, büntetést kapott – reagált a klub
Értesüléseink szerint a Fradi egy hétre felmentette az edzések látogatása alól Davide Lanzafamét, aki az elmúlt héten játékostársaival és edzőjével szemben is tiszteletlenül viselkedett.
Elolvasom

 

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Szerződéshosszabbítás
A Fradi meghosszabbította a 21 éves Katona Bálint szerződését.
Leverkusen
Bősze Levente
Újabb magyar utánpótlás-válogatott játékos igazolhat külföldre: a Bundesligában listavezető Bayer Leverkusenhez szerződhet a 2009-es születésű Bősze Levente. (twitter.com/wonderkidshun)
U21-es válogatott
Szélesi Zoltán
Beigazolódott a Csakfoci korábbi értesülése: Szélesi Zoltán veszi át az U21-es magyar válogatott irányítását.
Tovább az összes átigazoláshoz