Fradi-botrány: Az ultrák megígérték, hogy senkit nem bántanak, de a megegyezés marad - a balhé részletei

A Fradi videófelvételeken mutatta meg az újságíróknak, hogy a DVSC elleni balhét egy körülbelül 40-50 fős csuklyás csoport kezdeményezte. A tábor megígérte, hogy senkinek nem görbülhet a haja szála sem, de a megegyezés továbbra is fennáll.
Dudás Gábor 2017. november 10., péntek 10:56
A Fradi videófelvételeken mutatta meg az újságíróknak, hogy a DVSC elleni balhét egy körülbelül 40-50 fős csuklyás csoport kezdeményezte. A tábor megígérte, hogy senkinek nem görbülhet a haja szála sem, de a megegyezés továbbra is fennáll.
Szerző: Dudás Gábor 2017. november 10., péntek 10:56

A Ferencvárosi Torna Club péntek délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatót tartott az FTC-DVSC bajnoki mérkőzés szünetében történt késelés és verekedés részleteivel kapcsolatban.

Videón az 50 csuklyás és "Bonyha" is

A sajtóesemény elején videófelvételeket mutatnak, ezen a következő látszik:

Egy mintegy ötvenfős csuklyás alakulat felmegy a lépcsőn a B1- lelátóra, aztán visszafordul, lemennek a lépcsőn egyszerre, meglátják a volt vezérszurkolót, és nekitámadnak két embernek (a "Bonyha" becenévre hallgató volt vezérszurkolónak és egy másik férfinak). Ütik, rúgják őket, kukákat dobálnak rájuk.

Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója elmondta: - A klub a rendőrséggel együttműködve jár el. A Fradinak nincs lehetősége hozzászólni a rendőrségi nyomozáshoz, ez egy köztörvényes bűncselekmény. Akiket beazonosítanak, az ő kártyáikat felfüggesztik, a vizsgálat végéig nem mehetnek be a stadionba. Az esetnek két súlyos sérültje van. Mindkét sérült elhagyta már a kórházat.

Nyíri hozzátette, lehetséges, hogy az ügyben érintett "Bonyha" büntetett előítéletű,  de ezt a Ferencváros nem tudja.

- A szurkolói csoportok vezetőivel tegnap is találkoztunk, szorosan együttműködve dolgozunk azon, hogy az ő segítségükkel beazonosítsuk az elkövetőket. A már jól bevált biztonsági intézkedéseket fogjuk visszaállítani. Újabbak nem kellenek - tette hozzá.

11 elkövető már megvan, egyetemisták is végezték a beengedést

11 főt azonosítottak már be "100 százalékosan" az elkövetők közül. Az ő belépési lehetőségeiket felfüggesztették. Az azonosítást egyébként a rendőrség végzi. Az FTC – mint rendező – érez felelősséget a történtekért, de sportegyesületként ezt nincs lehetősége megakadályozni.

- Ez egy előre eltervezett, csoportosan elkövetett eset volt, nem hirtelen felindulásból csinálták, ezt megakadályozni egy egyesület sem tudja. Folyik a vizsgálat, hogy kerülhetett be kés. De kiszűrni ezt nagyon nehéz - nyilatkozta az igazgató, majd azt is bemutatta példaként, hogyan lehet egy bankkártyának látszó tárgyból kést kialakítani.

A szurkolói csoportokkal történt megegyezés értelmében a "kríziskezelő egységet" kivonták a B-szektorok alól, így "általános vagyonőrök és egyetemisták" végezték a beengedést. Az előre eltervezett támadásra nem voltak felkészülve. Az említett kríziskezelő egység eközben mintegy egypercnyi távolságra volt a B-szektoroktól. Ők mostantól visszatérnek, és ellátják a feladatukat, ha szükség lesz rá, és nagyjából fele annyi idő alatt odaérhetnek egy hasonló esetnél, mint tették most.

Minden ilyen esetnél vizsgálják a biztonsági szolgálat felelősségét is. Ez még nem zárult le, de "objektív vizsgálat lesz" - fűzte hozzá Nyíri.

Az is elhangzott pénteken, hogy a klub részben elismeri, hogy hallgatólagos beleegyezés volt a pirotechnika bevitelével kapcsolatban az ultrákkal.

 

A megállapodás marad az ultrákkal, a megtámadott késelő is "bűnös"

Az a megállapodás született a korábbi tárgyalásokon, hogy az eddig bejáró szurkolók egyikének sem görbülhet meg a haja szála.

A 11, már azonosított szurkolóból 9 fő B-típusú kártya tulajdonosa volt, és kettő A-típusú kártyás. A volt vezérszurkoló ("Bonyha") természetesen benne van ebben, és a kés bevitelével megszegte a szabályokat. Akkor is, ha ő volt a megtámadott fél. Mint kiderült, "Bonyha" megpróbált bemenni a "rendes" kapun, ám erre nem volt lehetősége, mert a keze be volt kötve egy sportsérülés miatt. Így a "problémakapun" jutott be, ahol egy meccsen átlagban 45-50 ember megy be, akinél valamiért nem működik a rendes kapu, de van érvényes jegye.

- A klub a szurkolói csoportokkal való megegyezés mellett kitart, tegnap (csütörtökön) találkoztunk a csoportvezetőkkel, és biztosítottuk egymást, hogy ennek a provokatív támadásnak a hatására a megegyezés továbbra is megvan.

A csoportokkal már létrehoztak egy bizottságot, amely a klub által hozott kitiltások ellen fellebbezhet. Hét fő lesz a tagja várhatóan, 3-at jelölnek a csoportok, négyet a klub.

A következő mérkőzésekről

"Természetesen" a tábor tagjai mehetnek a Paks elleni mérkőzésre is, de a jegyértékesítés még nem kezdődött el, mert az utolsó pillanatig akartak várni a rendőrség beazonosításaival.  Az FTC vezetősége tárgyalást kért az MLSZ-től a kiszabott büntetés miatt, ha sikerül enyhítést elérni, akkor a szurkolók Videoton ellen megvett jegyei érvényesek. Ha nem lesz enyhítés, akkor a megvett jegyek árát visszatérítik. Ha van A-típusú kártyája az adott szurkolónak, akkor kicserélheti a jegyét, és átülhet egy másik szektorba. Ha csak B-típusú kártyája van, akkor nem tud részt venni a mérkőzésen.

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Varga Kevin
Török sajtóhírek szerint közös megegyezéssel szerződést bontott a Hatayspor és Varga Kevin.
Diósgyőr
Jérémie Obounet
A 20 éves Jérémie Obounet legutóbb Fehéroroszországban futballozott, most Diósgyőrben bizonyíthat.
Mezőkövesd
David Babunski
Továbbra is a kövesdieket erősíti David Babunski, akivel most két és féléves szerződést kötött a borsodi klub.
Tovább az összes átigazoláshoz