Fotó: independent.ie

Az írek az UEFA fellépését követelik és visszasírják a zárt kaput: "Gyalázatos, kiábrándító volt a fütyülés" - lapszemle

Ezt írják a lapok Írországban a 0-0-ra végződő keddi felkészülési mérkőzést követően.
Nyikes Zoltán 2021. június 9., szerda 11:47
Fotó: independent.ie
Ezt írják a lapok Írországban a 0-0-ra végződő keddi felkészülési mérkőzést követően.
Szerző: Nyikes Zoltán 2021. június 9., szerda 11:47

A lefújást követően az ír televíziós csatorna, az RTE a 29 éves Shane Duffyt választotta a mérkőzés legjobbjának, miután több fontos szerelést is bemutatott a magyarok helyzeteinél. A Premier League-ben szereplő Brighton védője így értékelte a találkozót: "Természetesen fontos meccs volt ez Írország számára, minden meccs az. Nagyon örültem, hogy újra pályára léphettem, és egy újabb pozitív eredményt értünk el - azon vagyunk, hogy ez a sorozat minél tovább tartson, ebben kell hinnünk. Ez egy újabb veretlen meccs, szóval megpróbálunk erre építeni."

Duffyt is megkérdezték, mi a véleménye arról, hogy a magyar szurkolók kifütyülték az ír csapatot a kezdés előtti letérdelésnél.

– Mindenki számára nehéz időszak ez. Megvan az álláspontunk ezzel kapcsolatban, és nemzetként úgy döntöttünk, hogy letérdelünk és ehhez tartjuk magunkat. Mindenkinek megvan a véleménye, de remélhetőleg jól döntöttünk – idézi a the42.ie a védőt.

Az esettel kapcsolatban a kedd este debütáló Chiedozie Ogbene már sokkal keményebb hangot ütött meg és felszólította az Európai Labdarúgó Szövetséget, hogy tegyen lépéseket Magyarország ellen, amiért a közönség kifütyülte az íreket.

– Nyilvánvalóan csalódott voltam, mert mindannyian különböző történeteken és különböző történelmen megyünk keresztül az életünkben. Ez olyasmi, ami ellen a feketék évek óta küzdenek - a diszkrimináció és a rasszizmus, ennek nincs helye semmilyen sportban, semmilyen helyen. Eléggé csalódott voltam emiatt, de erősek maradtunk, és nagyon boldog vagyok, hogy csapatként letérdeltünk, hogy megmutassuk a szolidaritásunkat.

Úgy érzem, hogy a mi csapatunk sokszínű, és mindenki együtt van, reméljük, hogy az UEFA szigorúbb lépéseket tesz, és megoldást talál.

Nehéz feladat, mert ez már évek óta tart, nem fogunk egyik napról a másikra eredményt vagy megoldást találni. Nagyon örülök, hogy továbbra is megmutatjuk, mennyire fontos, hogy mindenkit olyannak fogadjunk el, amilyen, és csak neveljük az embereket, és nagyon büszke vagyok a csapatratette hozzá a nigériai születésű Ogbene, aki elismerte, hogy a hazai szurkolók fújolásai miatt nagyon remélte, hogy lehetőséget kap és csak azért is gólt szerez a magyar drukkerek előtt.

"Írország jó irányba tett lépést a magyarországi döntetlennel" - olvasható az Independent főcímében, majd megjegyzi, hogy Stephen Kenny szövetségi kapitánynak értékes győzelmekre van szüksége ahhoz, hogy meggyőzze a kétkedőket arról, hogy ő a jövő embere, de önmagában ez egy tisztességes este volt. A hazai közönséggel kapcsolatban azt is kiemelték, hogy rendkívül lelkesek voltak és ír szempontból egy igazi idegenbeli meccs hangulatát keltették. A mérkőzésről azt írták, hogy az íreknek is megvoltak a lehetőségeik a győzelemre, ugyanakkor olykor nekik is szerencséjük volt és mindkét kapusuk ígéretes teljesítményt mutatott.

A mieinkkel kapcsolatban kiemelték, hogy mivel egy olyan csoportba kerültünk az Eb-n, amiben Franciaország, Németország és Portugália is szerepel, a szurkolóink a főszereplők közé kerülhetnek, hacsak nem mutat javuló formát a csapat -

bár a lap szerint a magyar válogatott jobban fogja érezni magát az esélytelenebb szerepében, így valószínűleg más intenzitással fognak játszani a tétmeccseken.

Az Independent másik újságírója azt is hozzátette, hogy Stephen Kenny csapata "felbátorodva, lenyűgöző teljesítményt nyújtva ért el döntetlent a magyarok Eb-főpróbáján." A találkozóval kapcsolatban kifejtette véleményét az ír-nigériai kettős állampolgárságú Adam Idah is, aki szintén nem ment el szó nélkül amellett, hogy a magyar szurkolók kifütyülték őket a térdelésnél.

– Nyilvánvalóan kiábrándító, hogy a szurkolók az egész stadionban kifütyültek minket, amikor térdre ereszkedtünk. Ez egy jó ügyért van, megpróbáljuk megállítani a rasszizmust, ez egy jel, hogy a rasszizmust kiűzzük a társadalomból, csak a reakció nagyon kiábrándító volt, hogy őszinte legyek, nem számítottunk erre – idézi Idah nyilatkozatát az Independent.

"A térdre ereszkedő játékosok gyalázatos kifütyülése" - írja a the42.ie, amely újságírója azt is hozzátette, hogy "bármennyire is üdítő volt látni a rengeteg embert egy futballmérkőzésen, az ír játékosok megmagyarázhatatlan kifütyülése a térdelés miatt elég volt ahhoz, hogy az ember visszavágyjon azokhoz a napokhoz, amikor üresek voltak a stadionok."

A mérkőzésről Paul Fennessy újságíró megjegyezte, hogy a kapusoknál folyó verseny a kezdőcsapatért folytatott harcban talán olyan nyílt, mint már nagyon régen nem volt, hiszen korábban sok éven át Darren Randolph volt a megkérdőjelezhetetlen első számú kapus, előtte pedig Shay Given jóval több mint egy évtizeden át "szorongatta a mezt".

Olvastad már?
Az ír kapitány kritikája: "Rossz fényben tünteti fel a magyarokat, hogy fütyültek, amikor letérdeltünk"
Stephen Kenny, az ír labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint nem kellett volna kifütyülni letérdelő játékosait a Szusza Ferenc Stadionban - Marco Rossi reagált az eset kapcsán. A vendégek trénere elégedett volt viszont a 0-0-s döntetlennel.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Csákvár / Puskás Akadémia
Öt játékos is visszatér Felcsútra
Már Felcsúton kezdik meg a felkészülést a fiatal futballisták.
Szeged
Megvan az első érkező
A 21 éves támadó középpályás 3 évre kötelezte el magát az NB II-es klubhoz.
Puskás Akadémia
Változások a szakmai stábban
Honlapunk információi szerint Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője új asszisztens edzőkkel kezdheti meg a következő szezont.
Tovább az összes átigazoláshoz