Stephen Kenny, az ír labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya elégedett volt a Magyarország elleni 0-0-s döntetlennel kedden este.

Kemény mérkőzés volt, tudtuk, hogy a magyar ellenfél olyan ellenfél, amely megnyerte a NL csoportját, kijutott az Eb-re. Jó teljesítményt nyújtottunk, nem játszottunk tökéletesen, nem voltunk kompaktak, jól védekeztünk, veszélyesek voltunk ellentámadásokból.

A szakember – írországi, online feltett kérdésre válaszolva – kitért a kezdősípszó előtti jelenetre is: az írek letérdeltek a kezdés előtt a rasszizmus és a feketék elnyomása ellen tiltakozva, a mieink viszont nem (mint ismeretes, a magyar válogatott tagjai az Eb-n sem választják a demonstrációnak ezt a módját – a részletek itt!), a “respect”, azaz “tisztelet” feliratra mutattak inkább a játékosaink a mezükön. A nézőtérről füttyszó is hallatszott.

Rendkívül fontos üzenetet továbbítottunk, jó döntést hoztunk, hogy letérdeltünk. Rossz fényben tünteti fel magyarokat, hogy kifütyülték így az Eb előtt, de ez nem tükrözi a magyar társadalom véleményét. A színesbőrű játékosaink a pályán adtak remek választ, ők a jövőben is az ír válogatott fontos részét képezik majd

– mondta ennek kapcsán Kenny.

Marco Rossi az esetről

A magyar kapitány is megkapta a felvetést nem sokkal később, ugyancsak újságírói kérdésre reagált a tréner.

Amennyire képben vagyok ezzel kapcsolatban, a tiszteletet hivatott kifejezni, mi mindig kifejeztük a tiszteletünket minden módon, az Eb-n is maximális tisztelettel fogunk majd viszonyulni mindenki felé. Nem vagyok olyan pozícióban, hogy megítéljem a szurkolók viselkedését. A pályán és azon kívül is a maximális tiszteletre törekszem mindenkivel szemben. A szurkolóinktól rengeteg segítséget kaptunk, és bízom benne, ez így lesz a folytatásban is – mondta a kapitány a meccs utáni sajtótájékoztatón.