Fotó: sandorkaroly.hu

Ifjúsági BL: "Teljesen más háttérrel rendelkeznek, az Ajax Hollandiában is más szintet képvisel" - szinte lehetetlen küldetés vár az MTK-ra

Közel három lőtt gólos átlagot produkált az ősszel az ifi BL-ben az Ajax, amely komoly összegekért vásárolja meg a legjobb fiatalokat határon belülről és kívülről is. Az amszterdamiak lehetőségeit tekintve pedig sokatmondó, hogy magángéppel érkeznek Budapestre, a történelmi tettet végrehajtó MTK elleni mérkőzésre.
Nyikes Zoltán 2023. február 6., hétfő 18:00
Fotó: sandorkaroly.hu
Közel három lőtt gólos átlagot produkált az ősszel az ifi BL-ben az Ajax, amely komoly összegekért vásárolja meg a legjobb fiatalokat határon belülről és kívülről is. Az amszterdamiak lehetőségeit tekintve pedig sokatmondó, hogy magángéppel érkeznek Budapestre, a történelmi tettet végrehajtó MTK elleni mérkőzésre.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. február 6., hétfő 18:00

Az MTK Budapest U19-es csapata az ősszel történelmet írt azzal, hogy két körön túljutva elérte az UEFA Ifjúsági Liga tavaszi folytatását. A sok sérülttel bajlódó kék-fehérek ellenfele február 8-án, szerdán 18 órától az Ajax Amszterdam FC csapata lesz, amely ellen a papírforma nem a magyar együttes sikerét ígéri. A mérkőzésre a belépés ingyenes.

A holland AZ Alkmaar alkalmazásában álló magyar kapusedző, Szénási Béla a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia hivatalos oldalának elmondta, hogy a PSV, az Ajax, valamint kisebb mértékben, de a Feyenoord is teljesen más szintet képvisel Hollandiában.

– Ezek a klubok - főleg az Ajax - jelentősen nagyobb büdzsével dolgoznak, más utat járnak be, mint például mi.

Ők jellemzően 16 éves kortól kezdve komoly összegekért megvásárolják a legjobb fiatalokat határon belülről és kívülről is, nem véletlen, hogy nemzetiségek terén igen színes a keretük, a világ minden tájáról válogatnak és igazolnak. Teljesen más háttérrel rendelkeznek, sokatmondó, hogy Budapestre is magángéppel érkeznek.

Az Alkmaar ezzel szemben arról ismert, hogy aki nálunk focizni kezd U11-ben, azoknak 35-40 százaléka be is tud mutatkozni a felnőtteknél, míg az Ajax más utat jár – mondta az U14-es holland utánpótlás-válogatottnál is dolgozó kapusedző, aki arra is kitért, milyen stílusra számíthat az MTK az amszterdamiaktól. – Mindig domináns futballra törekszenek, az idő nagy részében birtokolják a labdát és ha elvesztik, magas letámadással, pressinggel válaszolnak. Ezen belül minden klubnak megvan a saját stílusa, mi például inkább középen, az Ajax pedig a széleken próbálja áttörni a védekezést. Rengeteg egyénileg kiváló labdarúgó kerül ki tőlük, kifejezetten sok szélső, akik egy az egyben meg tudják oldani a párharcaikat és remekül adnak be, valamint lőnek. Ugyanakkor természetesen őket is zavarba lehet hozni például korai letámadásokkal, fizikális játékkal. Ehhez persze kell a megfelelő kvalitás is, de meg tud gyűlni a bajuk az ilyen stílusú gárdákkal. Nagyon szorítok az MTK-nak, hogy sikerüljön meglepni az Ajaxot, de a realitás talaján maradva a papírforma egyértelműen az ő győzelmüket ígéri.


Szénási szerint a papírforma az Ajax győzelmét ígéri. Fotó: az.nl

Szénási hozzátette, mindig keresi a magyar csapatokat a bajnoki ágon és remek dolog, hogy az MTK eljutott idáig az ifi BL-ben.

– Nagy szó ez és méltó a klub hírnevéhez, hiszen amikor én fiatal voltam, utánpótlás szinten abszolút domináns volt minden korosztályban és ez azóta is így maradt, legfeljebb a konkurencia lett nagyobb. Amikor az MTK nevét hallom, a mai napig automatikusan az utánpótlás jut róla eszembe, még ha közelről nem is követem a klub és az utánpótlás-bajnokságok szereplését, állását. Reménykedem egy szép magyar sikerben az Ajax ellen – zárta a Hollandiában dolgozó szakember.

Szintén az SKLA hivatalos oldala mutat rá, hogy az UEFA Ifjúsági Ligát 2013-ban hozták létre és az Ajax már az első évben részt vett a küzdelmekben, azóta pedig egyetlen idényt sem hagyott ki: hat alkalommal a felnőtt csapat főtáblás szereplése, háromszor a hazai bajnoki cím megszerzése okán indulhattak.

Az Ajax már kétszer is megcselekedte azt, amire most Kovács Mátyásék készülnek, azaz hogy a bajnoki ágról indulva eljutottak a főtábla kieséses szakaszába - viszont a csoportkörből érkezve még "rutintalanok", hiszen a 2. helyen most először végeztek a kvartettjükben.

Az Ajaxot az A-csoportba sorolták a felnőtt Bajnokok Ligájában, ahol a Liverpool, a Rangers és a Napoli voltak a riválisaik. Kezdésként a Glasgow-iak ellen már fél órát követően 2-0-ra vezettek, végül 2-1-re nyertek. Ezt követően a későbbi csoportgyőztes Liverpool ellen beleszaladtak egy nagyobb pofonba, ám aztán alaposan kiköszörülték a csorbát, amikor 5-1-re iütötték a Napolit. A visszavágón így bőven elég volt a döntetlen is számukra, ám nehezen jött össze, Hato mindössze a 88. minutumban egalizált. Továbbjutásukat akkor biztosították be matematikailag is, amikor a Liverpoolt könnyedén, 3-1-re legyőzték, sőt ezt követően még a csoportelsőség is meg lehetett volna, ha az angolok hibáznak. Nem tették (5-0-ra kiütötték a Napolit), de az Ajax az ezzel azonos időpontban rendezett meccsen nem tétlenkedett és 6-2-es verést mért a Rangers-re. Így összesen 17 gólt szereztek, azaz közel háromgólos átlagot produkáltak.

A csoportkör során a Sierra Leone-i felmenőkkel is rendelkező David Kalokoh és a belga-kongói DK-beli kettős állampolgár Stanis Idumbo Muzambo egyaránt három-három alkalommal találtak be és két-két gólpasszt adtak. Utóbbi "kategóriában" egyébként a holland-marokkói Chahine van Bohemen jeleskedett leginkább, hiszen egy gólja mellett négyszer asszisztolt. A legtöbb játékperc a holland-curacaoi Jorrel Hatónak jutott (494), az említett Idumbo Muzambo 463 minutumot töltött a gyepen és átlépte még a 400-at a holland-marokkói Oualid Agougil (450), valamint a szintén említett van Bohemen is.

A Transfermarkt.de portál becslései szerint a 39 fős őszi ifi BL-keret összesen mintegy 3 millió eurót ér, közülük a legtöbbet a holland-ghánai Gabriel Misehouy (600 ezer euró), míg a dán Jeppe Kjaert 400 ezer euróra becsülik - ám ő a télen a Bodö/Glimthez szerződött. Az UEFA Ifjúsági Ligában szerepeltek közül egyébként eddig még senkit nem vetettek be a mostani szezonban a felnőtt csapatban.

Ezt várja Pölöskei

"Az Ajax Európa és a világ egyik legjobb utánpótlásképző műhelye, fantasztikus tradíciókkal rendelkezik. Az őszi szereplésük során is bizonyították azt, hogy utánpótlásuk magas szinten van, a csoportkörben ugyanis a Liverpoollal, a Napolival és a Glasgow Rangersszel voltak együtt és bár nem nyerték meg a kvartettet, tulajdonképpen kimagaslottak belőle, a skótoknak például hatot, összességében tizenhét gólt rúgtak, legyőzve a "Vörösöket" is. Komoly játékerőt képviselnek, minden sorozatban, minden korosztályban a legnagyobb trófeák begyűjtéséért indulnak, utánpótlás-válogatott labdarúgók garmadája játszik náluk és olyan is akad, aki már erősen dörömböl a felnőtt keret kapuján, ezért nekünk óriási megtiszteltetés és lehetőség, hogy összecsaphatunk velük. A realitásokat ugyanakkor figyelembe kell venni, a földön kell járnunk és ez azt mutatja, hogy nem mi vagyunk az esélyesek. Ezzel együtt természetesen mindent meg fogunk tenni, hogy jó eredményt érjünk el, mernünk kell nagyot álmodni" nyilatkozta Pölöskei Gábor, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia felső szekcióvezetője.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Mezőkövesd
Kovácsik Ádám
Az már biztosra vehető, hogy egy szezon után távozik Kovácsik Ádám a Mezőkövesdtől. Jó eséllyel a magyar élvonalban folytatja.
Ricardo Moniz
Hosszabb távra is kinevezhetik
A holland edző vezetésével négy bajnokin kilenc pontot szerzett, kiharcolta az európai kupát, így elérte a szezoncélt a Zürich.
Fradi
Edzőkérdés
Marek Papszunt nevezte ki új edzőjének a Raków. A Fradival is hírbe hozott edző kapcsán a Csakfoci korábban jelezte, hogy nem benne gondolkodnak az FTC-nél.
Tovább az összes átigazoláshoz