Az ügy, ami mögé szinte az összes NB I-es csapat beállt

Aki figyelemmel követi az NB I-et, tapasztalhatja, hogy évről évre egyre gyakrabban tesznek eleget a hazai klubok is a társadalmi szerepvállalásnak.
Csakfoci Admin 2021. november 17., szerda 15:42
Aki figyelemmel követi az NB I-et, tapasztalhatja, hogy évről évre egyre gyakrabban tesznek eleget a hazai klubok is a társadalmi szerepvállalásnak.
Szerző: Csakfoci Admin 2021. november 17., szerda 15:42

Különösen igaz ez a novemberi hónapban, amikor is a csapatok a Movember mozgalomra próbálják felhívni a figyelmet, hogy ezzel is hangsúlyozzák az egyik legelterjedtebb férfibetegség, a prosztatarák felismerésének fontosságát.

A módszerek különbözőek: van, aki szalagot visel, van, aki pólón tájékoztat, de előfordul, hogy a profi játékosok bajuszt növesztenek, hogy ezzel hívják fel a figyelmet prosztatarákszűrés fontosságára. A klubok is egyre inkább szerveznek olyan akciókat, melynek üzenete: a férfiaknak is törődniük kell az egészségükkel.

Felcsúton például a legutóbbi hazai bajnoki előtt olyan pólót viseltek a labdarúgók, amellyel a rendszeres egészségügyi szűrések fontosságára figyelmeztettek.

Újpesten az egész hónap ennek jegyében telik, a Lila-Fehér Movember! akció keretén belül, “online-futásra” invitálták a szurkolókat, amellyel a rák elleni küzdelmet segítik, amíg a szombati a DVSC elleni hazai mérkőzés előtt szűrővizsgálatokon is részt vehetnek a drukkerek.

Az MTK-nál a figyelemfelhívás jegyében a közelmúltban kék karszalagot is viseltek már a játékosok, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kampányra, Nyirády Péter professzor, a 10 Ezer Lépés Program egyik fő szakmai védnöke akkor a klub vendégeként arról is beszélt, a szurkolóknak, de a profi játékosoknak is célszerű részt venni a különböző szűrőprogramokon.

A téma hazai szakértői üdvözlik a klubok kezdeményezését, szerintük rendkívül fontosak ezek, hiszen a prosztatarák kampány lényege, hogy felhívja minden - elsősorban 45 év feletti - férfi figyelmét egészségének megőrzésére és az egészségtudatosság kialakítására.

Az orvosok az alábbiakban összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat a betegséggel, a szűrővizsgálatokkal és a megelőzéssel kapcsolatosan.

November (Movember) a férfiegészség hónapja!

Hazánkban a prosztatarák a férfiak második leggyakrabban előforduló és negyedik leggyakrabban halált okozó daganatos megbetegedése. A prosztatarák - más rákokhoz hasonlóan - nem egyik napról a másikra keletkezik, hanem évek telnek el, amíg odáig fejlődik, hogy panaszokat, tüneteket okoz. Kezdeti stádiumban, amikor a megbetegedés teljes mértékben gyógyítható, még nem jár urológiai panaszokkal.

Ha van téma, amiről szinte kivétel nélkül egy férfi sem szeret beszélni, az bármilyen betegség és az ehhez kapcsolódó kellemetlen tünetek. Sajnos még ma is - sokan tudat alatt - a gyengeség jelének tartják a betegségükről beszélni, orvoshoz fordulni vagy esetleg prevenciós jelleggel szűrővizsgálatra jelentkezni.

Ez különösképpen igaz a prosztatarákra. A Movember mozgalomnak köszönhetően évről-évre nagyobb figyelmet kap ez a betegség és a megelőzés fontossága, de még mindig nem jönnek elegen szűrővizsgálatra, pedig a gyógyulási arány sokkal jobb is lehetne.

A prosztatarák korai, idejében történő felismerése érdekében javasolt minden 45 évesnél idősebb férfi prosztata vizsgálata az alábbi két módon:
· vérvétel (a vérben a prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjének vizsgálata)
· egyszerű, rövid és fájdalmatlan, a prosztata végbélen át történő tapintása

➢ Megelőzhető-e a prosztatarák?
Teljes biztonsággal a prosztatarák nem előzhető meg, de kutatások igazolták, hogy egészséges életmód, rendszeres testmozgás és optimális testsúly esetén a genetikailag veszélyeztetett férfiakban a prosztatarák kialakulásának lehetőségét lehet csökkenteni. Ezen túl rendszeres testmozgás (heti 3x egy óránál több fizikai aktivitás) és sport a prosztatarákban szenvedők életkilátását, a kezelés hatékonyságát és az életminőséget is egyértelműen javítja.

➢ Kiket érint leggyakrabban a prosztatarák?
A betegség elsősorban az 50-70 év közötti férfiakat érinti. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy gyakrabban fordul elő a betegség azon férfiakban, akiknek családjában apai ágon prosztatarákot már diagnosztizáltak.

➢ Kinek és milyen gyakran érdemes elmenni szűrővizsgálatra?
Az idejében felismert prosztatarák gyógyítható, ezért a tünetmentes 50 év feletti férfiak vizsgálata fontos! Panaszmentes állapotban, évente javasolt a prosztatavizsgálat, de akinek a családi kórtörténetében szerepel ez a megbetegedés, már 45 év felett ajánlott évente az urológiai vizsgálat.

➢ Vannak-e a betegségnek olyan jelei, amelyekre érdemes odafigyelni és orvoshoz fordulni?
Merevedési zavar, vizelési akadályozottság, véres vizelet és ejakulátum jellemzően az előrehaladott esetekben jelentkeznek, akár együttesen, de külön-külön már a korai jelei is lehetnek a rosszindulatú folyamatnak.

➢ A prosztatarákot átlagosan hogyan és milyen hatékonysággal lehet gyógyítani?
Tünetmentes állapotban, az idejében felismert prosztatarák gyógyítható. Évente 4500-5000 férfit diagnosztizálunk prosztatarákkal, és 1600-1800-an halnak meg ebben a betegségben.

➢ Mikor és hova fordulj segítségért?
A prosztatarák kampány lényege, hogy felhívja minden 45 év feletti férfi figyelmét egészségének megőrzésére és az egészségtudatosság kialakítására. Ahová fordulhat: urológus szakorvos, urológiai szakrendelő, urológiai ambulancia - a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján urológiai szakambulancia működik, ahol előjegyzés alapján fogadjuk a betegeket.

Dr. Hüttl András, Dr. Kubik András, Dr. Nyirády Péter
(A szerzők mindannyian a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának munkatársai)

Neked ajánljuk
Átigazolások
Sepsi
Bernd Storck
A Sportál Németországból származó értesülése szerint a korábban a magyar válogatottat is vezető Bernd Storck veszi át a Sepsiszentgyörgy irányítását.
BVSC
Szekeres Tamást nevezhetik ki
Információink szerint a jövőben Szekeres Tamás felelhet a BVSC-nél lévő szakmai munkáért.
Ferencváros
Arbër Hoxha
Az ulloi129.hu szerint valóban a klub látókörében van a horvát lapok által a Fradival szóba hozott Slaven Belupo-szélső, Arbër Hoxha.
Tovább az összes átigazoláshoz