Fotó: mezokovesdzsory.hu

Az NB I egyik legjobb csatára: "A Fradi is megkeresett, Diósgyőrben fenyegettek" - interjú

Stefan Drazic egy kellemetlen sérülés után volt képes nagy formába lendülni, megszerezte profi karrierje első mesterhármasát, ráadásul az ellen a Paks ellen, amelynek sorra lövi a gólokat, és amelynek a játékát ő különösen kedveli. A Mezőkövesd szerb csatára pár éve Kínát választotta a Ferencváros helyett, de még nem mondott le arról, hogy akár egy nagyobb csapatban is megmutassa magát, most viszont azért harcol társaival, hogy az NB I-ben maradjanak. Interjú a magyar élvonal egyik leggólerősebb légiósával, aki szerint a Paks elleni volt klubja történetének legjobb meccse, és aki Diósgyőrben élte át karrierje egyik legnehezebb időszakát.
Dudás Gábor 2023. május 18., csütörtök 9:50
Fotó: mezokovesdzsory.hu
Stefan Drazic egy kellemetlen sérülés után volt képes nagy formába lendülni, megszerezte profi karrierje első mesterhármasát, ráadásul az ellen a Paks ellen, amelynek sorra lövi a gólokat, és amelynek a játékát ő különösen kedveli. A Mezőkövesd szerb csatára pár éve Kínát választotta a Ferencváros helyett, de még nem mondott le arról, hogy akár egy nagyobb csapatban is megmutassa magát, most viszont azért harcol társaival, hogy az NB I-ben maradjanak. Interjú a magyar élvonal egyik leggólerősebb légiósával, aki szerint a Paks elleni volt klubja történetének legjobb meccse, és aki Diósgyőrben élte át karrierje egyik legnehezebb időszakát.
Szerző: Dudás Gábor 2023. május 18., csütörtök 9:50

Most nem kérdezem meg, hogy "Te leszel-e az NB I gólkirálya?", mint legutóbb, mert a paksi Varga Barnabás eléggé elhúzott.

- Igen, és elég nehéz megmagyarázni valakinek, aki nem követi a magyar bajnokságot, hogy hogyan szerzett ennyi gólt. Oké, vagy 15 találata van büntetőből, de ez akkor is elképesztő szám. Ugyanakkor a Paks adta az elmúlt három szezonban az NB I legjobb góllövőjét, ők azért egy teljesen más focit játszanak - mondta a Mezőkövesd 30 éves szerb támadója, Stefan Drazic a csakfoci.hu-nak.

Ennyi gólod viszont még neked sem volt nagyon volt felnőtt szinten, egyszer Szerbiában jutottál 13 bajnoki találatig - most 12-nél jársz.

- Igen, 13 volt, de az még akkor volt, amikor fiatalabb voltam, és a másodosztályban játszottam. Legutóbb, amikor Mezőkövesden voltam házi gólkirály, 11 találatig jutottam. Most jól megy a játék, pedig volt egy elég kellemetlen sérülésem néhány hete, március végétől április végéig hiányoztam is a csapatból. De volt egy magas szintű rehabilitáció, jól sikerült a felépülésem az orvosi csapatnak és az erőnléti edzőnknek köszönhetően. Az öt hétnyi kiesésem alatt is keményen dolgoztam, sok időt töltöttem az edzőteremben. Aztán a visszatérésem után kellett egy 10 nap, hogy elkapjam a fonalat. 

Látszik is, hogy kirobbanó formába lendültél és mesterhármasod sem nagyon volt még karriered során, a Paks ellen az is meglett. Miért éppen most jött össze?

- Azért is elképesztően jó érzés erről beszélni, mert a Mezőkövesd egy kisebb klub, mi szinte soha nem játszunk támadólag, mint akár a Paks vagy a Ferencváros. Teljesen más nálunk a játékrendszer, a taktika, minden. De így is meglett a tripla, és azt hiszem, én vagyok az első játékos a klub történetében, akinek összejött az NB I-es mesterhármas, még a csapatmenedzserünket is megkértem, hogy nézzen majd ennek utána. Szeretném tudni, így van-e, mert 5-6 éve jöttem ide és azóta is nagy figyelemmel kísérem az NB I-et és persze a Kövesddel kapcsolatos történéseket. Ez egy nagyon-nagyon fontos meccs volt számunkra - persze a Paks számára is, mert a harmadik helyre hajtanak -, hiszen a bennmaradásért küzdünk, emiatt nagy nyomás volt rajtunk. A múlt héten végig arra készültünk, hogyan tudunk majd válaszolni a támadásaikra a kontrákkal.

Azt hiszem, ez volt a legjobb meccs a Mezőkövesd történetében, minden fantasztikusan alakult, anélkül, hogy akár egyet is hibáztunk volna a támadások szervezésében.

Lehetett volna négy gólod is akár vasárnap, de inkább gólpasszt adtál Molnárnak.

- Egy szép akció volt, ami megelőzte a hatodik gólunkat. Molnár indított a támadás elején, majd amikor leráztam a védőmet, volt nagyjából két másodpercem arra, hogy megpróbáljak úgy hét méterről kapura lőni, vagy passzoljak, és végül úgy döntöttem, hogy passzolok, ami a lehető legjobb döntésnek bizonyult így utólag. Szeretek Molnárral együtt játszani, jól ismerjük már egymást. 

(Fotó: mezokovesdzsory.hu)

Valamiért nagyon megy neked a Paks ellen, 12 meccsen 8 gólt szereztél ellenük. Pedig kevesen szerettek velük játszani az utóbbi években.

- Nagyjából emlékszem is rájuk, tényleg elég jól sikerültek a Paks elleni meccseim. Hogy miért? Nem tudom, ez mindig egy-egy pillanat vagy a mérkőzés függvénye, attól függ, mi hogyan alakul. Szóval erre nincs magyarázat.

De talán annyi mégis, hogy a Paks mindig úgy néz ki, mintha csak arra koncentrálna, hogy eggyel több gólt szerezzen, mint amennyit kap, mindegy, hogy 5-4 vagy 10-9 az eredmény, a lényeg, hogy megnyerjék a meccset. Én egyébként szeretem ezt a filozófiát, de azzal, hogy a védők is mind támadnak, elég nagy tér marad  az ellenfelek számára a kontrákhoz. 

Nagyon úgy tűnik, hogy a 6-1-es győzelemnek köszönhetően nem kell már tartanotok a kieséstől. Két éve viszont elbúcsúztál az élvonaltól a Diósgyőrrel. Hogy emlékszel vissza arra? Elég feszült volt a hangulat a végén, talán még a mezeteket is levetették volna a drukkerek.

Mezlevétel nem volt végül, de jó, hogy nem találkoztunk szemtől szembe a szurkolókkal, elég fenyegető volt a hangulat... Az egy nagyon rossz szezon volt a DVTK számára. A drukkerek nem igazán támogattak minket, rosszban voltak a vezetőséggel - ezt pedig mi, játékosok is éreztük. Nem éreztem túl jól magam akkoriban Diósgyőrben, hiába álltak rendelkezésre nagyszerű létesítmények és volt egy remek, Bundesliga-szintű szurkolótábor is. 

Most, Mezőkövesden azért vár még ránk egy Honvéd elleni kulcsmeccs, ami döntő fontosságú lesz számunkra, és szerintem egy pontra van szükségünk ahhoz, hogy biztosak legyünk a bennmaradásunkban. De úgy megyünk ki mindkét hátralévő meccsünkre, hogy meg akarjuk nyerni azokat, a hat pont a cél.

Ez ugye a második időszakod Mezőkövesden. Közben megjártad Kínát is, de nem sok sikerrel. Ott mi történt?

- Ugye egy fél szezont töltöttem el Kínában, nyáron már vissza is tértem Magyarországra, lejárt a szerződése, és kitört a koronavírus-járvány is.  A kínai idény második felében 14 meccsünk volt, de az első két találkozón csak a lelátón ültem, mert nem kaptam meg a szükséges dokumentumokat Magyarországról. Voltak ügyvédi dolgok, meg ilyesmik. Az első meccsemen adtam egy gólpasszt, a második meccsen a kapuba is betaláltam, úgy tűnt, minden rendben van, de aztán elveszítettünk néhány meccset, néhány játékost, a csapat zuhanórepülésbe kezdett. Ehhez hozzáadódott az ottani mentalitás, nagyon, nagyon nehéz volt felébreszteni a többieket az utolsó két fontos meccs előtt. És sajnos, csak egy utolsó találkozón, ahol három pontra lett volna szükségünk a feljutáshoz, kikaptunk 4-1-re.  De mindenféleképpen új  tapasztalatokat jelentett az ottani légióskodás, az egy másik világ, egy zárt ország, nem használhatod a közösségi oldalakat, stb.. Nem úgy működik, teljesen más, mint a világ többi része. De így is ajánlanám másoknak, mert azért egy szép élmény is volt ott játszani. 

Néhány éve úgy nyilatkoztál nekünk, hogy ha úgy hozza a sors, kipróbálnád magad egy nagyobb magyar csapatnál is, például a Ferencvárosnál. Te is voltál az egyik olyan játékos, akit rendre hírbe hoztak a Fradival vagy a Vidivel. De volt-e konkrét tárgyalásod is?

Igen, szerettem volna magam kipróbálni egy nagyobb klubnál, és kaptam is egy hívást a Ferencvárostól, de akkor úgy döntöttem, hogy inkább Kínába megyek. Hogy most hogyan döntenék? Nem tudom, az biztos, hogy szeretnék Magyarországon futballozni a jövőben is.

A szerződésem a jövő nyárig szól Mezőkövesden, most az a legfontosabb, hogy bennmaradjunk az NB I-ben. Aztán majd meglátjuk, lesz-e olyan ajánlat esetleg, ami a klubnak és nekem is megfelel, hogy a csapat esetleg úgy határoz, hogy az értem kapott összeget fiatalabb játékosokra fordítja majd. Kiderül. 

Ha viszont maradsz az NB I-ben, akkor ősszel akár meg is kérdezhetem, gólkirály leszel-e…

- Miért ne? Térjünk vissza erre az idény elején, akkor könnyebb lesz erre válaszolnom...

DUDÁS GÁBOR

Olvastad már?
Fradi: Eurómilliós játékosok helyzete bizonytalan a csapatnál - így alakulhat a sorsuk
A kölcsönvett játékosok között van magyar és chilei válogatott, a kölcsönadottak között szerb válogatott, belga élvonalban szereplő vagy ezüstérmes játékos. Most összefoglaltuk, információink szerint közülük kikhez nem ragaszkodnak és kik maradhatnak a nyári átigazolási szezonban a Fradinál.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
DVSC
Profi szerződés
Profi szerződést kötöttek 16 éves támadójukkal, az U17-es válogatott Egri Imrével, aki már a klub U19-es együttesében bizonyít.
U Craiova 1948
Giovanni Costantino
Giovanni Costantino októberben lett az FC U Craiova 1948 vezetőedzője, azonban most távozik a román klubtól.
Puskás Akadémia
Pécsi Ármin
Pécsi Ármin 2028-ig szóló szerződést írt alá a Puskás Akadémiával.
Tovább az összes átigazoláshoz