Fotó: fehervarfc.hu

A Fradi és a Vidi is az Európai Szuperliga ellen van - közlemény

A Ferencváros és a Fehérvár FC is egyetért az ECA közleményében foglaltakkal.
Nyikes Zoltán 2023. december 22., péntek 20:06
Fotó: fehervarfc.hu
A Ferencváros és a Fehérvár FC is egyetért az ECA közleményében foglaltakkal.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. december 22., péntek 20:06

Mint ismert, az Európai Unió bírósága szerint a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött korábban amellett, hogy megakadályozza az úgynevezett Európai Szuperliga (ESL) létrehozását.

A döntést követően állásfoglalást adott ki az európai labdarúgóklubokat tömörítő European Club Association (ECA), amelynek Magyarországról többek között a Ferencváros és a Fehérvár FC is tagja, a két NB I-es klub pedig a hivatalos oldalán jelentette be, hogy támogatják az ECA közleményét.

"A Fehérvár FC tudomásul veszi az Európai Bíróság az Európai Szuperliga ügyében hozott ítéletét, amely semmilyen formában nem támogat bármilyen Szuperliga-projektet. Klubunk továbbra is teljes mértékben elkötelezett a mellett, hogy az Európai Labdarúgóklubok Szövetségén (ECA) keresztül, a többi európai klubbal közösen dolgozzunk az európai labdarúgást meghatározó értékek fenntartásáért. Ez kizárólag az ECA és az UEFA közötti szoros együttműködésen keresztül érhető el"- olvasható a Vidi hivatalos oldalán.

Az Európai Labdarúgóklubok Szövetsége (ECA), amely közel 500 professzionális labdarúgóklubot képvisel Európában, tudomásul veszi az Európai Bíróság mai ítéletét.

Az ítélet semmilyen formában nem támogatja vagy ösztönzi a Szuperliga-projekt bármilyen formáját.

A jogi folyamat két évvel ezelőtti elindulása óta jelentős, előremutató reformok kerültek bevezetésre az európai és globális labdarúgásban, beleértve az UEFA új szabályait a versenysorozatok előzetes engedélyeztetésére vonatkozóan, és az ECA az UEFA-val és a FIFA-val kötött Egyetértési megállapodásában foglalt reformokat (amelyet idén szeptemberben és márciusban írtak alá). Az ECA-n keresztül a klubok már a döntéshozatal középpontjában vannak azokkal a versenysorozatokkal kapcsolatban, amelyekben részt vesznek.

A labdarúgás világa már évekkel ezelőtt túllépett a Szuperligán, és az előremutató reformok folytatódni fognak.

A legfontosabb, hogy a labdarúgás nem jogi, hanem társadalmi szerződés, az európai és a világ labdarúgásának valamennyi elfogadott szereplője – beleértve a konföderációkat, a szövetségeket, a klubokat, a ligákat, a játékosokat és a szurkolókat – minden korábbinál egységesebben lépnek fel az európai labdarúgás alapjainak és alapelveinek aláásására irányuló néhány, személyes célokat követő egyén próbálkozásaival szemben.

Az ECA a jövőben is együtt fog működni az UEFA-val, a FIFA-val és a labdarúgás valamennyi elfogadott szereplőjével a játék pozitív és előremutató fejlődése érdekében – a sportbeli meritokrácia, a befogadás, a nyílt verseny és a valódi szolidaritás elvei alapján. Ezek az elvek állnak az ECA és az Európai Sportmodell középpontjában, amelyből a piramis minden szintjén lévőknek előnye származik és előremozdítja őket.

Olvastad már?
Európai Szuperliga: "A Barcelona és a Real Madrid történelmet ír"; "A futball nem eladó" - nemzetközi visszhangok
A nemzetközi sajtó leginkább az európai kluboktól várt támogatás hiányát emelte ki, amikor az Európai Unió bíróságának csütörtöki ítéletéről írt, mely szerint a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött korábban amellett, hogy megakadályozza az úgynevezett Európai Szuperliga (ESL) létrehozását.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
MTK Budapest
Profi szerződés
Aláírta élete első profi szerződését a 2006-os születésű Stumpf Gábor, aki az idei szezonban alapembere lett az MTK NB III-as együttesének. Stumpf télen az NB I-es csapatban is bemutatkozott a felkészülés alatt.
Ferencváros
Szerződéshosszabbítás
A Fradi meghosszabbította a 21 éves Katona Bálint szerződését.
Leverkusen
Bősze Levente
Újabb magyar utánpótlás-válogatott játékos igazolhat külföldre: a Bundesligában listavezető Bayer Leverkusenhez szerződhet a 2009-es születésű Bősze Levente. (twitter.com/wonderkidshun)
Tovább az összes átigazoláshoz