Fotó: dac1904.sk/hu

A DAC borította az asztalt, távozásra szólítja fel a játékvezetők elnökét: "Megvetendő kísérlet volt arra vonatkozóan, hogy..." - közlemény

A DAC nyílt levélben üzent a Szlovák Labdarúgó-szövetségnek, a Ligás Klubok Uniójának és a Játékvezetői Bizottságnak.
Budai László 2023. május 10., szerda 14:35
Fotó: dac1904.sk/hu
A DAC nyílt levélben üzent a Szlovák Labdarúgó-szövetségnek, a Ligás Klubok Uniójának és a Játékvezetői Bizottságnak.
Szerző: Budai László 2023. május 10., szerda 14:35

A dunaszerdahelyi DAC nyílt levélben reagált a hétvégi, Slovan elleni szlovák bajnoki mérkőzésen és az azt követően történtekre. A nyílt levelet az alábbiakban teljes egészében, változtatás nélkül közöljük.

A DAC 1904 futballklub nyilvános levele a SZLSZ (Szlovák Labdarúgó-szövetség), az LKU (Ligás Klubok Uniója) és a Játékvezetői Bizottság részére

Először is szeretnénk aláhúzni, hogy elsőként és a legkritikusabban mi magunk értékeljük a saját teljesítményünket. Erre mindegyik futballklubnak oda kellene figyelnie: az ellenőrzésük alatt tartani, amit a klubban dolgozó emberek az ellenőrzésük alatt tarthatnak és bízni abban, hogy a professzionális labdarúgás világának mindegyik szereplője a képességeihez mérten a lehető legjobban igyekszik a munkáját végezni. Elemezd ki a hibáidat, javíts rajtuk és térj vissza erősebben, jobban.

A vasárnapi mérkőzés utóhatásaként szeretnénk néhány észrevételt megosztani és cselekvésre kérni a szlovákiai labdarúgás szervezéséért és fejlődéséért felelős szervezeteket.

Ha a ráadás perceiben nagyjából 40 személy (stábtagok, játékosok, biztonsági emberek) egymást kergetik egy teltházas stadionban az év mérkőzésének kikiáltott összecsapáson, akkor valami nem a tervek szerint alakult. Úgy gondoljuk, hogy önök – figyelembe véve a szervezeteik küldetését és célkitűzését – kötelesek reagálni a fentebb említett történésekre és megtenni a szükséges intézkedéseket a jövőbeli hasonló helyzetek megelőzésének érdekében.

Klubunk az etikai kódexében mindegyik tagjától elvárja a viselkedés magas követelményeinek teljesítését. Úgy gondoljuk, hogy a játékosaink és a stábtagok a sportág nagykövetei, akik hozzájárultak a labdarúgás népszerűsítéséhez a Fortuna Liga izgalmas szezonja során, tiszteletet mutatva az ellenfeleknek és a játékvezetők irányába is. A szurkolóink példamutatóan és fáradhatatlanul támogatták csapatunkat az otthoni és idegenbeli találkozókon egyaránt. Ennek ez eredményeképpen miénk a bajnokság csapatai közül a legnagyobb látogatottság, ami nagyon büszkévé és hálássá tesz minket a szurkolóink irányába.

Ennek ellenére a Besztercebánya elleni összecsapást követően a klubunkat negatív színben tüntették fel az olyan történések miatt, amelyekre nem volt kihatásunk. A Játékvezetői Bizottság intézkedései pedig csak olajat öntöttek a tűzre. Jogosan mondhatjuk, hogy ezen intézkedések sorozata megkárosította klubunkat és csorbát ejtett annak hírnevén.

Vasárnap, a Slovan elleni mérkőzést követően a vezetőedzőnk Dohál úr az Alcatrazba való száműzetéséről beszélt és nyilvánosan megkérdezte, mit reagál majd a Játékvezetői Bizottság Glova úr teljesítményének az elemzését követően, amelyet az említett vasárnapi találkozón nyújtott. Részben arra a szituációra hivatkozunk, amelynél Glova urat kihívták a VAR képernyőhöz, hogy nézzen meg egy büntetőgyanús helyzetet a 60. percben. Kíváncsian várjuk az okokat, amelyek miatt úgy döntött, hogy az eset részletbemenő tényeinek és az érvényben levő szabályok a fényében sem ítél büntetőt. Visszautalnánk Ružbarský úr a Játékvezetői Bizottság elnökeként a televízióban tett kijelentésére 2023. május 8-ról és május 9-ről, amellyel hozzájárult ahhoz a nézőponthoz, amely szerint a Slovan első gólját tévesen érvénytelenítették. Ez az álláspont és annak időzítése egy megvetendő kísérlet arra vonatkozóan, hogy elfedje a saját és a működésképtelen bizottsága hiányosságait, miközben kétségbeesetten próbálja megtartani pozícióját.

Továbbá mélységesen sajnáljuk Glova úr tiszteletlen viselkedését a mérkőzés ideje alatt, amelynek egy potenciálisan veszélyes és robbanásközeli állapot lett a következménye a hosszabbítás perceiben és amelyért ő viseli a legfőbb felelősséget.

A játékvezetőknek ismerniük kell a sportág szabályait és ezeket sportszerűen kell alkalmazniuk. Az ő felelősségük a játék szabályainak és szellemiségének a betartása. A játékvezetőknek tiszteletet kellene mutatniuk a futballisták, az edzők, a szurkolók és maga a játék irányába is. A játékvezetőktől elvárt, hogy mindig fenntartsák a sportág iránti legmélyebb tiszteletet.

Úgy gondoljuk, hogy szerkezeti reformok szükségesek a játékvezetőink teljesítményeinek fejlesztésére és a tőlük elvártak fenntartására. Ezennel felszólítjuk Ružbarský urat, hogy vállaljon felelősséget a sajnálatos történtekért és mondjon le a Játékvezetői Bizottság elnöki posztjáról. Mi, a klub egy kereskedelmi vállalat vagyunk és így sok forog kockán a kockázatok egyensúlyozása és a fenntartható növekedés biztosításának szempontjából. Klubunk ma betöltött pozíciója több száz ember kemény és szisztematikus munkájának, továbbá a sok ezernyi szurkoló szenvedélyének gyümölcse, akik nagyon szeretik a klubunkat és annak értékeit: a kemény munkát, a büszkeséget és a kivételességet. A szlovákiai labdarúgás szervezéséért és fejlesztéséért felelős szervezetektől is ugyanezt az elkötelezettséget és magas színvonalat várjuk el. A játékvezetők és a játékvezetői testület által mutatott hozzá nem értés romboló hatású a futballunk számára és azt okozza, hogy a szurkolók – akik a legnagyobb részvényesei a labdarúgás világának – elveszítik a labdarúgásunk becsületességébe vetett bizalmukat.

A Ligás Klubok Uniójának az a küldetése, hogy sporttechnikai és marketingszempontból felügyelje a legmagasabb szintű szlovákiai bajnokság menedzsmentjét. Ami a marketinget illeti, szeretnénk felhívni a figyelmet az önök szociális médiaplatformjain megtalálható rendszeres rasszizmusra és kirekesztésre a klubunk márkájának felhasználásával kapcsolatban. A SZLSZ is közvetlenül felelős a FIFA és az UEFA célkitűzéseinek megvalósításáért és mint ilyen, önök viselik a legnagyobb felelősséget a FIFA és az UEFA azon küldetéséhez való hozzájárulásban, amelynek célja a rasszizmus és a diszkrimináció kiirtása. Az UEFA-t, mint kompetens szervezetet ugyancsak értesíteni fogjuk arról, hogy a SZLSZ keveset tett meg annak érdekében, hogy kiirtsa a rasszizmust és a diszkriminációt az országunk stadionjaiból.

Szeretnénk továbbá a FIFA alapértékeit az önök szíves figyelmébe ajánlani:

FELELŐSSÉGRE VONHATÓSÁG: a tettekért való felelősség elismerése és azok vállalása.
BECSÜLETESSÉG: az egyén cselekedeteinek őszintesége, valódisága, pontossága. A becsületesség szemben állhat a képmutatással.
SZOLIDARITÁS: a cél vagy az összetartozás egysége.

Összesítve, kérjük a következő szervezeteket, hogy tegyenek lépéseket a következők irányába:

SZLSZ
- reformálják meg a professzionális játékvezetők fejlődéséért és felügyeletéért felelő bizottságot a FIFA értékrendjének (felelősségre vonhatóság, becsületesség és szolidaritás) figyelembe vételével
- irtsa ki a rendszerszintű rasszizmust és diszkriminációt az országunk futballstadionjaiból az ezzel arányos intézkedéseknek megfelelően

LKU
- irtsák ki az önök szociális hálózati platformjaikon megjelenő rendszerszintű rasszizmust és gyűlöletet a klubunk márkájának felhasználásával kapcsolatban és szükség esetén tegyék meg a megfelelő jogi lépéseket

Olvastad már?
A Slovan-kedvenc a bicskanyitogató dunaszerdahelyi mutogatásáról: "Messi is megcsinálta, lehet, hogy Kalmár is megcsinálta volna"
Provokatív gólöröme és mutogatása, valamint mezlevétele - mint kiderült, szándékos - piros lapot ért végül Dunaszerdahelyen, de Vladimir Weisst, a Slovan középpályását mindez nem nagyon érdekelte. 
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Mohamed Ali Ben Romdhane
Tunéziában azt írják, hogy az Al Ahlyhoz igazolhat Mohamed Ali Ben Romdhane, honlapunk azonban úgy értesült, hogy a Fradinál egyelőre nem jelentkezett az egyiptomi csapat az üzlettel kapcsolatban.
ETO FC
Kuznyecov Szergej
Korábbi hírünknek megfelelően Kuznyecov Szergej lett a győriek új vezetőedzője.
ETO FC
Távozik a vezetőedző
Az NB II-ben szereplő ETO FC vezetősége szerződést bontott az első csapatot irányító Antonio Munozzal.
Tovább az összes átigazoláshoz