Kiszámolták: Több foci és helyzet van az NB I-ben, mint a La Ligában - külföldi elemzés

A CIES által vizsgált 36 európai bajnokság gólszerzési esélyeire és tényleges játékidejére vonatkozó listán az NB I a 16. helyen áll.
Póczik Dávid 2022. február 15., kedd 18:42
A CIES által vizsgált 36 európai bajnokság gólszerzési esélyeire és tényleges játékidejére vonatkozó listán az NB I a 16. helyen áll.
Szerző: Póczik Dávid 2022. február 15., kedd 18:42

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legfrissebb tanulmányában az InStat adatai alapján azt elemezte, hogy a 2018/19-es szezontól kezdve az európai bajnokságok csapatainál mekkora az átlagos gólszerzési lehetőséget száma, valamint a bajnokság csapatai mennyi időt töltenek "ténylegesen" a játékkal, azaz játékmegszakítások (bedobás, csere...) nélkül hány percnyi futball zajlik a pályán.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kontinens északi és nyugati részén található ligák klubjai általában több gólszerzési lehetőséget dolgoznak ki, mint a déli és a keleti részen találhatóak. A holland Eredivisie-ben volt a legmagasabb az index, hiszen a csapatok mérkőzésenként átlagosan 11,7 lehetőséget dolgoztak ki és több mint 63 perc volt a tényleges játékidő. A dobogó második helyén a német Bundesliga állt (11, 9 lehetőség, 61:28 tiszta játékidő), megelőzve a belga Pro Ligát (11,3 lehetőség, 60:47 tényleges játékidő).


Az élmezőny. Fotó: CIES

A rangsor utolsó helyén a spanyol másodosztály áll, mindössze 8,7 mérkőzésenkénti lehetőséggel és 55:06 percnyi csak futballal töltött játékidővel. A görög Szuperliga és a román élvonal is a rangsor utolsó három helyezettje között szerepelt.

A tanulmány rangsorában a 16. helyet foglalja el a magyar OTP Bank Liga. A hazai élvonalban a játékosok mérkőzésenként átlagosan 10,6 helyzetet alakítanak ki, ami az európai átlagot meghaladja. Azonban Magyarországon valamivel kevesebb, mint 59 perc jut a megszakítás nélküli focira, ami néhány másodperccel elmarad az összátlagtól. A rangsorban Magyarország a francia Ligue 1 után, de már a szlovén elsőosztály előtt helyezkedik el. Érdekesség, hogy a szomszédos ország bajnokságai közül egyedül az osztrák Bundesliga előzi meg az NB I-et.

Egyébként a 36 vizsgált bajnokságban a mérkőzések effektív játékideje átlagosan alig haladja meg az 59 percet, míg csapatok átlagosan 10,2 gólszerzési lehetőséget teremtenek mérkőzésenként.


Így áll az NB I. Fotó: CIES

A teljes tabella ide kattintva tekinthető meg.

Olvastad már?
Négymeccses eltiltást is kiosztott az MLSZ, a Vidi légiósa mellett egy edzőt is hetekre elmeszeltek
Az MTK Budapest elleni bajnokin a könyöklésért kiállított Alexandru Balutát négy NB I-es bajnoki mérkőzésre eltiltotta az MLSZ Fegyelmi Bizottsága. Rajta kívül Marcel Heister, a MOL Fehérvár FC védője, valamint Dragan Vukmir, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia vezetőedzője hetekig nem állhat csapata rendelkezésére.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
DAC
Samuel Petrás
A Zsolnától kölcsönvett Samuel Petrás a kölcsönjátéka letelte után is a DAC játékosa marad, miután a klub érvényesítette az opcióját és 2026 nyaráig szerződést hosszabbított a kapussal.
MOL Fehérvár
Patric Jildefalk
A Svédországból érkező 36 esztendős szakember asszisztensedzőként segíti majd Bartosz Grzelak munkáját.
Puskás Akadémia
Brandon Ormonde-Ottewill
Brandon Ormonde-Ottewill szerződést hosszabbított a Puskás Akadémiával. Az angol hátvéd 2024 nyaráig biztosan marad a PAFC-nál, és ha jövőre a klub él opciós jogával, ez a kontraktus 2025 júniusáig meghosszabbodik.
Tovább az összes átigazoláshoz