Fotó: fradi.hu

Kemény kritika is érte Stankovic moszkvai kinevezését: "Jönnek, mint a legyek a nagy pénzre" - ennyit fizethettek a Fradinak

Elég vegyesek a visszhangok Oroszországban Dejan Stankovic moszkvai kinevezése kapcsán: a többség inkább pozitívan áll hozzá a Ferencvárostól érkezett szerb szakember érkezéséhez, de voltak kritikus reakciók is már.
Csakfoci.hu 2024. május 17., péntek 18:39
Fotó: fradi.hu
Elég vegyesek a visszhangok Oroszországban Dejan Stankovic moszkvai kinevezése kapcsán: a többség inkább pozitívan áll hozzá a Ferencvárostól érkezett szerb szakember érkezéséhez, de voltak kritikus reakciók is már.
Szerző: Csakfoci.hu 2024. május 17., péntek 18:39

Íme, az orosz sajtóban megjelent néhány vélemény a Ferencvárostól távozó Dejan Stankovic moszkvai kinevezéséről.

Tomas Amaral (a Szpartak Moszkva sportigazgatója): - Egy olyan edzőt hívtunk ide, aki öt éve magas szinten dolgozik. Választásunkat az is befolyásolta, hogy Dejan szisztematikusan áll hozzá a munkájához. Az első beszélgetés után úgy éreztük, hogy a személye, a karaktere remekül illik a klubunkhoz. Ambíciói, szenvedélye, tapasztalata, vezetői képességei, a futballhoz való minőségi hozzáállása. Dejan tele van vágyakozással, hogy a Spartaknál kezdjen el dolgozni. Megérti, hogy Oroszország legnépszerűbb klubjához tartozni megtiszteltetés és nagy felelősség. Meggyőződésem, hogy képes lesz segíteni a Spartakot abban, hogy a csapat visszatérhessen a győztes útra.

Andrei Chervichenko (korábbi Szpartak-elnök): - Fogalmam sincs, hogy mit gondoljak erről.

Legalább az jó hír, hogy ez egy szerb és nem egy portugál edző érkezett.

Szeretném megérteni, hogy pontosan ki hozta ide. Úgy tűnik, Tomas Amaral, akinek vezetőedzőt kellett keresnie. Általánosságban, első ránézésre jó választásnak tűnik. A szerbek nagyon jól dolgoztak az orosz bajnokságban, ott volt Vladimir Ivic a Krasznodarnál, vagy Marko Nikolic a Lokomotivnál. Stankovic edzői kvalitásairól jelenleg nehéz konkrétumokat mondani. Most meg kell néznünk, hogy kiket távolít el a keretből, mert az elmúlt mérkőzéseken a játékosok fele úgy játszott, hogy meg kell szabadulni tőlük.

Alexander Prudnikov (a Szpartak korábbi csatára): - Ez a döntés rendben van. Egyértelmű, hogy egy erős ember és karakter érkezik a Spartakhoz. Sztankovics magas szinten teljesített és jó klubokban játszott. Edzőként pedig győzelmekre vezette csapatait. Reméljük, hogy segíteni fog a Szpartaknak is.

Valery Ovchinnikov (Észtországban dolgozó orosz futballvezető): - Ilyen ez a Szpartak. Felbéreltek egy szerintük sztáredzőt. Szerintem jó szerződést fog kötni a klubbal. Most, hogy nincs európai kupaszereplés, egy olyan időszak van, amikor munkát kellene adni a hazai szakembereinknek, akik felnevelik a játékosokat. Jó lenne, ha hagynák dolgozni az embereket.

Külföldről hozni valakit nem gond, csak nyafogni kell, és jönnek, mint a legyek. Tudják, hogy a Szpartaknak és a hozzájuk hasonló csapatoknak van pénzük, és örömmel  jönnek ide. A Ferencváros persze egy szuper klub, de majd meglátjuk, hogy a Szpartaknál is tud-e meccset nyerni. 

Yuri Gavrilov (korábbi olimpiai bronzérmes Szpartak-játékos): - Az eredményekre nincs és nem is lehet garancia. A szerb bajnokságban a Zvezdával aratott győzelem nem egy indikátor. Nincs ebben semmi kiemelkedő. Attól, hogy Stankovic jó játékos volt a múltban, még nem biztos, hogy jó edző lesz. Meglátjuk, mi sül ki ebből az egészből. 

Roman Shishkin (korábbi orosz válogatott védő): - Stankovicot jó futballistának ismerem, aki ellen egyébként 2006-ban játszottam is, amikor az Interben futballozott. Ez az ember megnyerte a Bajnokok Ligáját és sok minden mást. Figyelemre méltó, hogy ő egy viszonylag fiatal és új edző, akinek saját nézetei, saját munkamódszere, saját edzői elképzelései vannak. Nehéz bármit is mondani egy edzőről, amikor még nincsenek eredményei.

A következő szezon kulcsfontosságú lesz Stankovic számára, hogy őszinte legyek, nem irigylem őt. Valószínűleg neki is meg kell még értenie, hogy hova is jött, nem tudom, hogy ez leesett-e már neki.  A Szpartak irányítása eredményeket követel.

Természetesen sok szerencsét kívánok Stankovicnak, és remélem, hogy minden rendben lesz, és a Spartak is megtalálja magát ezzel az edzővel. De nagy kétségek vannak bennem, mert sem a Spartak nem ismeri Stankovicot, sem Stankovic a Spartakot.

Zvezdan Terzic (a Crvena Zvezda vezérigazgatója): - Szeretnék gratulálni Dejan Stankovicnak a kinevezéséhez, valamint a Spartaknak a kiváló választásához. Dejan nagy név a Zvazdánál, nyomot hagyott a klubnál, először legendás játékosként, majd edzőként is bizonyított. A Zvezda adott neki egy esélyt edzői pályafutása elején, hittünk benne, és kiderült, hogy nem tévedtünk.

Külön öröm számunkra, hogy a következő lépést Oroszországban, egy testvéri országban és testvéri emberek között teszi meg. Bízunk benne, hogy tudásával, egyedülálló tekintélyével és karizmájával sokat adhat a klubnak. A Szpartak-szurkolók is tudják, milyen nehéz a Zvezdát vezetni, de Dejan ezt sikeresen teljesítette. Nincs kétségünk afelől, hogy a klubotokat is jól fogja vezetni.

Biztos vagyok benne, hogy Stankovicnak nagyszerű edzői karrierje lesz, és hogy a Szpartak után nagy európai klubok várnak majd rá. Addig is sok sikert kívánok neki az orosz futballban!

Zarema Salikhova (a Szpartak volt tulajdonosának, Leonyid Fedunnak a felesége): - A magyar és a szerb bajnokság más, mint az orosz, a Ferencvárossal pedig Csercseszov is bajnok lett. A Sampdoria viszont Stankovic vezetésével, 12 év után először süllyedt a Serie B-be. Ha Stankovicnak sikerül összeszednie a Szpartakot, és sikerül a játékosokba azt a győztes mentalitást belenevelnie, amivel ő maga is rendelkezett az Internél... Sok szerencsét az új edzőnek, nagy szüksége lesz rá!

Az orosz sajtó örül Stankovicnak

Az orosz állami hírügynökség (TASZSZ) és a sportsajtó, élén a legnépszerűbb napilappal, a Szport-Ekszpresszel, lelkesen üdvözli, hogy Dejan Stankovic a Ferencváros után a Szpartak Moszkva futballcsapatánál folytatja vezetőedzői tevékenységét.

A TASZSZ péntek reggeli terjedelmes írásában, amely "Legenda és tekintély" felcímmel jelent meg, előrebocsátja, hogy a moszkvai klub csütörtökön jelentette be a nemzetközi hírű szerb szakember kinevezését, aki a 2024/25-ös szezontól kezdi meg munkáját. A cikk szerint stábjában olyan edzők is helyet kapnak, akik a magyar bajnokcsapatnál segítették Stankovicot.

A TASZSZ szerint Stankovic kinevezése meglepetésként érte az orosz futballtársadalmat és a szurkolókat, ráadásul a döntést akkor jelentették be, amikor nemcsak Oroszországban, de Magyarországon sem ért még véget a szezon.

A Szport-Ekszpressz, amely már csütörtökön is több írást szentelt a témának, pénteken szintén hosszú anyagban foglalkozik a szerb szakember klubváltásával. A szerző szerint a különleges és kemény szakember hírében álló Stankovic erőteljes fizikumot követel meg és nagy fegyelmet kényszerít rá a játékosokra. Ráadásul a szerb vezetői tulajdonságokkal rendelkezik, képes a Szpartaknál meglevő tartós vezetői válságot megoldani. A sportlap úgy véli, hogy a moszkvai csapatra az új vezetőedzővel, aki az olasz Inter játékoslegendája volt, trófeák várnak, és kellő nyári játékosigazolásokkal eséllyel jelentkezik be a bajnoki aranyra - írja az MTI.

Ennyit kapott a Fradi?

Az Ivan Karpov újságíró Telegram-csatornáján megjelentek szerint a Szpartak új vezetőedzőjét a szakember eddigi havi fizetésének négyszereséért, azaz 200 ezer eurónak (77,5 millió forintnak) megfelelő összegért vették meg a Ferencvárostól.

Hogyan értékeled Stankovic munkáját a Fradi élén? Kattints és szavazz itt!

Olvastad már?
Exkluzív: Négy sztáredző is jelölt a Fradinál - velük vették fel eddig a kapcsolatot
Honlapunk úgy tudja, nagyon magas polcról választhat edzőt a Fradi, első körben Rafael Benítez, Phillip Cocu, Alessio Dionisi és Rui Vitória szerepel a jelöltek között - értesüléseink szerint mindegyikükkel felvették már valamilyen formában a kapcsolatot.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest/Fehérvár
Bartosz Grzelak
A Csakfoci korábbi hírének megfelelően Bartosz Grzelak távozott a Viditől és az Újpest vezetőedzője lett.
Nyíregyháza
Új érkező
Védekező középpályást igazolt a Nyíregyháza Spartacus. A Vasas-nevelés Kovács Milán az elmúlt három évben előbb Szegeden, majd Gyirmóton volt alapember. A 24 éves játékos 3 éves szerződést kötött.
Mezőkövesd
Új igazolás
A Mezőkövesd bejelentette a 27 éves Harsányi István szerződtetését. A támadó középpályás az elmúlt két évet Pécsen töltötte, az előző idényben nyolc góllal segítette az NB II-es kiesőt.
Tovább az összes átigazoláshoz