Fotó: Philipp Bönig Facebook

A Fradi német kupakirálya súgott a Leverkusenről: “Már Németországban sem gondolják, hogy könnyű párharc lesz” - interjú

A Ferencváros korábbi balhátvédje, a jelenleg utánpótlásedzőként dolgozó, de a Sky Sportsnál Bundesliga-meccseken elemzőként is tevékenykedő Philipp Bönig beszélt a csakfoci.hu-nak többek között a Leverkusen-Fradi párharcról, jelenlegi karrierjéről és az FTC németországi megítéléséről.
Budai László 2023. március 8., szerda 8:11
Fotó: Philipp Bönig Facebook
A Ferencváros korábbi balhátvédje, a jelenleg utánpótlásedzőként dolgozó, de a Sky Sportsnál Bundesliga-meccseken elemzőként is tevékenykedő Philipp Bönig beszélt a csakfoci.hu-nak többek között a Leverkusen-Fradi párharcról, jelenlegi karrierjéről és az FTC németországi megítéléséről.
Szerző: Budai László 2023. március 8., szerda 8:11

Philipp Bönig 2012 és 2015 között szűk három éven át erősítette a Ferencvárost, amellyel a bajnokságban bajnoki ezüst- és bronzéremig jutott, emellett négy trófeát is szerzett - két Ligakupát, egy Magyar Kupát és egy Szuperkupát. A korábbi német balhátvéd évek óta az Unterhaching utánpótlásedzőjeként dolgozik, de többször is feltűnt a Sky Sportsnál, a neves sportcsatorna szakértőként, elemzőként foglalkoztatja a Bundesliga-mérkőzéseken. A csakfoci.hu ennek apropóján és természetesen a közelgő, Bayer Leverkusen-Ferencváros Európa Liga-nyolcaddöntős párharc kapcsán kereste meg Böniget, aki részletesen beszélt a magyar bajnoki címvédő ellenfelének erősségeiről, de arról is, szerinte hogyan lehet megfogni Xabi Alonso csapatát. Emellett szóba került edzői karrierje, az Union Berlinnél dolgozó testvére és a régi Puskás Ferenc Stadion is. Interjú.

- Mi történt veled azóta, hogy hazatértél Magyarországról?

- Amikor 2015-ben elhagytam a Ferencvárost, még nem akartam visszavonulni, de már idősebb játékos voltam, így nem kaptam túl jó ajánlatokat. Sokat gondolkodtam, hogy mit csinálhatnék a karrierem után, és hamar rájöttem, hogy a labdarúgáson belül akarok elhelyezkedni, ezért elkezdtem elvégezni a különböző edzői tanfolyamokat. Először a szülővárosomban dolgoztam fiatalokkal, majd egy kisebb klubnál már a felnőtteket irányítottam, a legtöbbet akkor tanultam, amikor a negyedosztályba kerültem a Garchinghoz. Onnan tudtam aztán az Unterhaching utánpótlásába menni, ez a Bayern és az 1860 mögött a harmadik legnagyobb klub Münchenben, ahol már harmadik éve irányítom az U16-os együttest, és nagyon élvezem.

- Mi a legfontosabb számotokra az utánpótlásban?

A játékosok fejlesztése, az a célunk, hogy a saját fiataljainkat beépítsük az első csapatba, majd eladjuk őket. Kis klub vagyunk, ezért sokat kell dolgoznunk a fiatalokkal az első csapatnál is. A felnőtteket az a Sandro Wagner irányítja, aki játszott a Bayern Münchenben és a német válogatottban is. Az utánpótlásunkban dolgozik olyan edző, aki profiként irányított német másod- vagy harmadosztályú csapatokat, ezért rengeteg tapasztalatuk van.

- Azt szeretnénk elérni, hogy néhány játékosunk igazi profivá váljon, és a Bundesligában vagy a Bundesliga II-ben játsszon. Itt fejlődött például egy ideig Karim Adeyemi is, aki utána Salzburgba került, majd komoly összegért megvásárolta a Borussia Dortmund. Mindig sokat beszélgettünk róla a testvéremmel, aki most a Bundesligában remekül teljesítő és az Európa Ligában szintén még versenyben lévő Union Berlinnél dolgozik, a második csapatot irányítja, ezért természetesen mindig a futball a téma.

- Ha már Union Berlin, a csapatnak több szempontból is van magyar vonatkozása, egyrészt ott játszik a magyar válogatott Schäfer András, másrészt éppen a Fradiból igazolt oda nemrégiben Aissa Laidouni.

- Igen, szerintem Laidouni mostani átigazolása abszolút toptranszfer volt minden félnek. Nagyon tehetséges játékos, aki persze már komoly tapasztalatot is gyűjtött, technikás futballista, de egyben agresszív is, már a Fradiban is szerettem nézni a játékát. Tökéletesen illik az Unionba, akárcsak Schäfer, akinek sajnos most komolyabb sérülése van, de ő is passzol a klub filozófiájába, állandóan fut és harcol az ellenfelekkel. Jó látni Magyarországról érkező játékosokat a Bundesligában.

- Két korábbi csapattársad még mindig tagja a Fradinak: Dibusz Dénes és a visszatérő, bár sajnos azután megsérülő Muhamed Besic. Mennyire követed a csapatot?

- Minden hétvégén figyelem az eredményeiket, és örültem a sok megnyert bajnoki címnek. Nem volt csúcson a klub, amikor odakerültem, de örülök, ha egy kicsit segítettem abban, hogy ismét felfelé tartó pályára kerüljön.

Amikor Németországban interjúkat adtam, sokszor szóba került Dibusz is, mindig mondtam, mennyire jó kapus véd Magyarországon. Már akkor látszódott, milyen tehetséges, rugalmas játékos, védőként mindig jó érzés volt úgy játszani, hogy tudtad, ő van mögötted. A klubnak nem volt könnyű visszatérnie az élre, de sikerült.

- És most még magasabbra juthat, ha kiejti a Leverkusent. Többször is feltűntél a Sky Sports szakértőjeként Bundesliga-meccseken, így jó rálátásod van a Bayerre. A csakfoci.hu-nak adott interjújában Lukás Hradecký azt emelte ki, hogy elég hullámzó a csapat. Hol áll most ez a hullám?

- A szezon elején komoly problémáik voltak, sok meccset vesztettek, és a tabella alsó részén álltak. Ugyan most is becsúsznak vereségek, de mára nagyobb lett az önbizalmuk, látszik, hogy a játékosok is jobban értik, mit szeretne játszatni velük Xabi Alonso.

Nagyon tehetséges csapat, amikor nézed a jobboldalukat Frimponggal és Diabyval, csak annyit tudsz mondani, hogy a francba, de gyorsak. Rajtuk kívül ott van Wirtz is, aki Németország egyik legtehetségesebb játékosa. Normális esetben ők egy TOP5-ös csapat a Bundesligában, igaz, nem mindig játszanak következetesen, néha hiányosak tudnak lenni védekezésben, és hibát követnek el hátul, amiket a Fradi kihasználhat.


A Bayern München német válogatott klasszisával, Leon Goretzkával, akivel még Bochumból ismerik jól egymást. (Fotó: Philipp Bönig Facebook)

- Mit szeretne pontosan látni Xabi Alonso a csapatától?

- Ha egy ennyire sikeres játékos, mint amilyen ő volt, vezetőedzőnek áll, akkor szerintem mindig úgy akar játszani, ahogy ő is tette karrierje során. Alonso azt akarja, hogy a csapatánál legyen a labda, de nagyon sokat fejlődtek az átmenetekben is, és sokkal kompaktabbak lettek védekezésben. Ő is egy katalizátor volt a hátsó alakzat előtt, ezért egyensúlyt akar a védősor és a támadók között.

A Leverkusen korábban mindig többet akart támadásban mutatni, ezért néha elfelejtett védekezni, Alonso kiegyensúlyozottabb együttest szeretne, amely hibára készteti az ellenfelet, ezeket pedig a sok gyors játékosaikkal kihasználja. Nagy bajba kerülsz, ha a középpályán labdát veszítesz ellenük, mert villámgyorsan támadnak.

- Florian Wirtz nevét mindenki kiemeli a Bayer kapcsán, van már annyira jó formában, mint a súlyos sérülése előtt volt? Ő a német csapat legjobbja?

- Már majdnem olyan jó. Folyamatosan nyeri vissza a formáját, hiszen amikor ilyen sokat kihagysz, ez időbe telik. Volt már 2-3 fantasztikus mecse, továbbra is olyan játékos, aki a különbséget jelentheti, mondjuk egy gólpasszal. Nagyon veszélyes játékos, mert mindig meglátja, ha valaki jobb pozícióban van, mint ő, ez az egyik legerősebb képessége. Elképesztően gyors a labdával, és pontosan tudja, mi történik majd a pályán. Ezért szerintem ő a legveszélyesebb, valamint Diaby, aki szintén nagyon gyors és jól is cselez.

- Mi lehet a Fradi taktikája a Leverkusen ellen, ki lehet “kapcsolni” ezt a két játékost?

- Ilyen futballistákat 90-100 percig azért nagyon nehéz kivenni a játékból, ez az egész csapat számára nagy kihívás lesz. A Fradi védőinek nagyon sokat kell majd kommunikálniuk egymással, hogy ki éppen milyen pozícióban van, és végig koncentrálniuk kell a három támadóra, Diabyra, Azmounra és Wirtzre, vagy Schickre, ha éppen ő játszik.

Agresszív védekezésre van szükség, ha a Ferencváros védői közel tudnak helyezkedni egymáshoz, az gondot okozhat a Leverkusennek, a Fradi pedig szintén jó a védekezésből támadásba való átmenetben, neki is vannak gyors labdarúgói, így veszélyes lehet. Főleg, mert a Leverkusen néha túlságosan magasan játszik, és ez rizikóssá tud válni. De az első, hogy a védekezés stabil legyen.

- Németországban mit gondolnak erről a párharcról? Egyértelmű továbbjutást várnak a Bayertől?

- Már Németországban is felismerték, hogy a magyar futball sokkal jobb, mint évekkel ezelőtt volt. Új stadionok, akadémiák vannak, jobbak az edzők, a tehetséges játékosok pedig korábban is adottak voltak. Látszik, hogy minden fejlődik, a magyar válogatott is szép sikereket tudott elérni. Rájöttek tehát a németek is, hogy a magyar futball visszatért. Nemrég a Monaco is gondot okozott a Bayernek hazai pályán, talán azt mondanám, hogy Leverkusenben annál könnyebb meccsben bíznak, de általánosan Németországban már nem hiszik, hogy a csapatnak könnyű dolga lesz a Fradi ellen.

- És te milyen párharcra számítasz?

- Szorosra, ahol a döntés a visszavágóra marad. Márpedig az előny lehet a Fradinak, ha a Puskás Arénában 60 ezer ember buzdítja. Azt gondolom, a Puskásban is meglesz az esélye a Ferencvárosnak, hogy továbbjusson.

- A régi Puskás Ferenc Stadionban még te is játszhattál, hiszen a Groupama Aréna építése miatt ott fogadtátok az ellenfeleiteket. Őrzöl valamilyen szép emléket?

- Igen, lőttem ott egy gólt, amire nagyon szívesen emlékszem, főként mert egyébként sem a gólszerzésről voltam híres (nevet). Édesapám 60. születésnapján éppen a Diósgyőrrel játszottunk, az egész családom a stadionban volt, és éppen akkor sikerült eredményesnek lennem, így az a pillanat nagyon különleges azóta is a családomnak.

Olvastad már?
A Leverkusen csapatkapitánya "altat": "A Fradi veszélyes, mi hullámzóak vagyunk. Nekem sem ez a legjobb szezonom" - interjú
Ő a finnek nemzeti hőse, akit évek óta a Bundesliga legjobb kapusai közt emlegetnek. Lukás Hradecký, a Ferencváros EL-ellenfelének csapatkapitánya a csakfoci.hu-nak nyilatkozott a Leverkusen és a Fradi közelgő párharcáról, annak esélyeiről, de beszélt a német élvonal magyarjairól is. Hradecký nagy tisztelője a magyar kapusoknak, akik szerinte komoly minőséget képviselnek. Tisztában van vele, hogy a Fradi ellen nem vár rájuk könnyű párharc, de ha továbbjutnak, azt sem tartja lehetetlennek, hogy a döntőig meneteljenek.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
DVSC
Oliveira nem kell
Távozik a DVSC-től Joao Oliveira. A 28 éves svájci szélső 2023 nyarán érkezett Debrecenbe, a Lokiban 10 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, egy gólpassz fűződik a nevéhez.
Hosszabbított
Bernd Storck
Egy plusz egy évre írt alá a korábbi magyar szövetségi kapitány Sepsiszentgyörgyön.
Fradi
Wingo búcsúzik
Azok után, hogy a Fradi a hétvégén bejelentette Henry Wingo távozását, a játékos az Instagramon köszönt el a szurkolóktól. 3,5 év után igazol el.
Tovább az összes átigazoláshoz