A foci sötét napja volt: 25 éve támadtak rá a kommandósok a Fradi-táborra Pozsonyban – videók

Brutális rendőrattak a lelátón, diplomáciai botrány is lett a BEK-mérkőzésből, a szlovák fővárosban.
Dudás Gábor 2017. szeptember 17., vasárnap 15:45
Brutális rendőrattak a lelátón, diplomáciai botrány is lett a BEK-mérkőzésből, a szlovák fővárosban.
Szerző: Dudás Gábor 2017. szeptember 17., vasárnap 15:45

A 60. percben szabadult el a pokol

Huszonöt évvel és egy nappal ezelőtt, 1992. szeptember 16-án, Pozsonyban a Slovan Bratislava - FTC BEK-mérkőzésen a szlovák rendfenntartók rendkívül brutálisan léptek fel a magyar szurkolók ellen, a találkozó 60. percében fekete maszkos szlovák kommandósok törtek be a vendégszektorba és rátámadtak a Fradi-táborra.

A feszült politikai előhangokat, majd zajos utózöngéket is kapott mérkőzésre 32 ezer szurkoló látogatott ki (köztük mintegy 8 ezer magyarral), és már a BEK-csata előtti napon történtek attrocitások a szlovák rendőrök részéről, kéttucatnyi zöld-fehér drukkert állítottak elő, négyen pedig meg is sérültek a meccset megelőzően.

A harmadik szlovák gól után aztán a stadionban is elszabadult a pokol, a kommandósok válogatás nélkül ütöttek mindenkit, ekkor már sokan a játékosok közül nézőtér történéseit figyelték, hogy miként ütik-verik, rugdalják a ferencvárosi híveket. A labdarúgás legsötétebb napjait megidéző találkozó végül 4-1-s Slovan-sikerrel ért véget.

 

Hihetetlen UEFA-büntetés. egy Slovan-drukker a visszavágón

Az ügyből diplomáciai vita támadt a két ország között,é s foglalkozott vele az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ellenőrzési és fegyelmi bizottsága is. A testület elutasította a Ferencváros óvását, megállapítása szerint a magyar szurkolók provokálták a szlovák rendfenntartókat, az viszont túlzott és helytelen volt, hogy álarcos kommandósokat vetettek be ellenük, ezért mindkét csapatot 15 ezer svájci frankra büntette.

A budapesti visszavágó 0-0-s döntetlennel ért véget. A Slovant csak egy szurkolója kísérte el az Üllői útra, aki ezért örökös bérletet kapott a pozsonyi klubtól.

Neked ajánljuk
Átigazolások
RB Leipzig
Szoboszlai-pótlás?
A Hoffenheimtől az osztrák Christoph Baumgartner, a Lens csapatától a belga válogatott Lois Openda érkezhet.
Vasas
Iyinbor Patrick
A Vasas bejelentette, hogy Iyinbor Patrick kölcsönszerződése lejártával visszatér a Ferencvároshoz és eldőlt az is, hogy a következő szezonban nem az angyalföldieknél folytatja karrierjét.
ZTE
Ricardo Moniz
Hivatalossá váltak az elmúlt napok sajtóhírei: a ZTE-től az előző szezon végén távozó vezetőedzőt kinevezte a horvát élvonalbeli Slaven Belupo.
Tovább az összes átigazoláshoz