3 tipp, ha magasabb szinten akarja űzni a gasztronómiát

Az igazi konyhaművészet jócskán túlmutat azon, amikor az egyszerű háziasszony összedob egy vasárnapi ebédet a családnak. Egy ponton túl a dolog már nem arról szól, hogy gyorsan valami ehetőt varázsoljunk az asztalra, hanem átveszi a főszerepet az étel külső megjelenése, a használt textúrák és ízek összjátéka.
Mokány Lajos 2021. március 1., hétfő 12:36
Az igazi konyhaművészet jócskán túlmutat azon, amikor az egyszerű háziasszony összedob egy vasárnapi ebédet a családnak. Egy ponton túl a dolog már nem arról szól, hogy gyorsan valami ehetőt varázsoljunk az asztalra, hanem átveszi a főszerepet az étel külső megjelenése, a használt textúrák és ízek összjátéka.
Szerző: Mokány Lajos 2021. március 1., hétfő 12:36

Ez a lényege a fine dining éttermeknek is, ahová nem azért térnek be a vendégek, hogy házias ételekből degeszre egyék magukat, hanem a kulináris és vizuális élményeken van a hangsúly. 

Persze bármelyik hobbi “gasztroőrült” is dönthet úgy, hogy szintet lép, és mostantól komolyabban elkezd foglalkozni az ételkészítés művészi vonulatával. Ugyan minden kezdet nehéz, de adunk pár tippet, hogy könnyebben vehesse az akadályokat. 

1. Tanuljon a “nagyoktól”!

A híres séfek bizony már letettek valamit az asztalra (átvitt és szó szerinti értelemben is), így ők azok, akiktől érdemes ellesnie néhány praktikát. Ha van rá lehetősége, akkor mindenképp ajánlott részt vennie egy főzőkurzuson, ahol személyesen tanulhat a szakma nagyágyúitól. Ma már rengeteg főzőiskola létezik, némelyik célzottan egy-egy nemzet konyhájára fókuszálva tart tanfolyamokat.

Persze az internetnek köszönhetően már online formában is elsajátíthatja a tudást, mind videós, mind szöveges formában. Érdemes több ilyen programon is részt vennie, mindegyik a hasznára válik majd. 

2. Szerezze be a megfelelő eszközöket!

Látott már profi séfet életlen késekkel vagy kopott bevonatú serpenyőkkel dolgozni? Na ugye, hogy nem! A főzés sikere a tudás és az alapanyagok mellett a használt eszközök minőségén is múlik. Ha tényleg komolyabban szeretne foglalkozni a gasztronómiával, akkor professzionális felszerelésre lesz szüksége. Egy jó szakácskés például szinte minden fogáshoz nélkülözhetetlen, így mondhatni alapdarabnak számít.

A minőségi Fiskars Titanium kések a haladó felhasználók igényeinek is megfelelnek, hisz éttermekben is használják őket. Természetesen ezt nem jelenti azt, hogy otthoni gyakorlásra ne tudná megvásárolni - a Fiskars & Gerber termékek webáruházában bárki megrendelheti őket. 

3. Ismerkedjen meg új alapanyagokkal, módszerekkel!

Bár a klasszikus fogásokat is újra lehet értelmezni, de ha merőben új élményekre vágyik, akkor használjon az ételeihez egzotikusabb, ritkább alapanyagokat! Nem kell tartania attól, ha még sosem dolgozott például tintahallal, tonkababbal, bambuszrüggyel vagy szarvasgombával, hiszen ez az időszak most a kísérletezésről szól! Természetesen azért nézzen utána alaposan, hogy az adott hozzávalónak akad-e valamilyen speciális elkészítési módja, esetleg vannak-e olyan részei, amelyek nem ehetőek. 

Ugyanígy a különböző konyhatechnikai eljárásokat is érdemes megtanulnia. A konfitálást, blansírozást, szuvidálást például a hétköznapokban nemigen használják, de egy gasztronómiában jártas egyén tudja, hogy mikor érdemes alkalmazni őket.

 

Címkék: #PR
Neked ajánljuk
Átigazolások
MTK Budapest
Bognár István
Bognár Istvánnal sikeres egyeztetéseken van túl az MTK: megszületett a megállapodás szerződésének meghosszabbításáról, így a 32 éves játékos a következő idényben is a kék-fehéreket erősíti majd.
Fehérvár FC
Szabó Levente
A csakfoci.hu úgy tudja, hogy Szabó Leventét a DVTK és az Újpest is meg akarja szerezni, de az sem kizárt, hogy a Vidi is számítana rá a következő szezonban.
Puskás Akadémia
Batik, Corbu, Slagveer
Honlapunk úgy értesült, hogy Batik Bence szerződését nem hosszabbítják meg a Puskásnál, a 30 éves játékos jelenleg a Vasassal tárgyal. Sajtóhírek szerint Corbut a Lecce vinné.
Tovább az összes átigazoláshoz