A “modern védő prototípusa”, a liverpooli Virgil van Dijk kapcsán készített hosszabb elemzést az egyik nagy olasz fociportál, a calcio.fanpage.it Európa legjobb mutatóival rendelkező védőiről.

Az analízis során a legfontosabb mutatókat (a megnyert fejpárbajok, a labdaszerzések,  valamint a szerelések és mentések hatékonysága) emelte ki a honlap a kontinens legjobban teljesítő védői kapcsán, és kiemelt helyet kapott az összeállításban Willi Orbán, az RB Leipzig magyar válogatott játékosa is.

“Az egyik legérdekesebb védő-profil az övé Európában” – írja a portál a lipcseiek és a magyar nemzeti csapat egyik alapemberéről, aki több mutatóban is kiemelkedőt produkál az idényben.

A lap kiemeli például, hogy Orbán meccsenként 2 sikerest szerelést mutat be (2,6 kísérletből átlagosan), emellett 6 tisztázása is van egy-egy találkozón, ami sikeresen csökkenti mindig a védelemre helyezett nyomást. Emellett a passzok lefülelésében is kiemelkedő (0,9 / meccs) a magyar bekk átlaga, és ami még különösen pozitív Orbán szezonja kapcsán az az, hogy a fejpárbajaiból átlagosan 5,4-et nyer meg (8,5 lehetőségből mérkőzésenkét), ami megint csak az átlag fölé emeli az RB Leipzig kulcsjátékosát.

A Whoscored.com statisztikáival támasztják alá az Orbánról írtakat:

 

Az összeállításban egyébként van Dijk és Orbán mellett Mats Hummels (Bayern) a védők között átlag feletti technikai mutatóit és kreativitását, a spanyol Alavés chilei meglepetésemberét, Guillermo Maripánt, a Torino olasz válogatott védőjét, Armando Izzót, valamint a Lyon brazilját, Marcelót emeli ki még a portál az idény legjobban teljesítő hátsó emberei közül.

A Bundesligában a harmadik helyen álló RB Leipzig 26 éves magyar válogatott védője összesen 38 tétmeccset játszott eddig az idényben (klubjában és a nemzeti tizenegyben), ezeken 5 gól is fűződik a nevéhez.