Több horvát lap is kiemelten foglalkozik az Eszék a Puskás Akadémiától kölcsönvett támadójával, Ezekiel Hentyvel, aki első három bajnokiján adott két gólpasszt és lőtt egy fantasztikus, ollózós gólt. Utóbbit ráadásul annak a Hajduknak, amely rendre a horvát élvonal egyik esélyese, az eszékiek azonban most 4-1-el mosták le a splitieket. A horvátok úgy látják, óriási fogás volt a csatár, akivel a klub hosszabb távon is a Dinamo Zagreb, Hajduk Split kettős nyomába érhet.

Olyan, mint Balotelli

Elsősorban Henty gyorsaságát, cseleit és fizikai erejét emelik ki. A horvát sajtót egyöntetűen lenyűgözte, ahogyan a nigériai játékos a labdát vezeti, és ahogyan átveri ellenfeleit – ilyenkor különösen előtérbe kerül gyorsasága.

Játéka alapján egyenesen az olasz válogatott Mario Balotellihez hasonlítják, és egy olyan területet is említenek, ahol Henty jobban teljesít a korábbi Manchester City-támadónál.

Jól kezeli a rasszista beszólásokat

A horvát lapok több olyan korábbi esetet is felelevenítettek, amikor rasszista megnyilvánulások érték az Eszék játékosát. Az egyik alkalommal – még az Olimpia Ljubljana labdarúgójaként – a Zrinjski Mostar drukkerei “találták őt meg”, Henty azonban nem vette fel a szurkolók szidalmait, hanem a játékára fókuszált, és gólt is szerzett a meccsen, majd mosolyogva fogadta az ellenfél drukkereinek gyalázkodását.

A másik eset Magyarországon történt: ekkor Henty Vidi-játékosként már a 25. másodpercben betalált Újpesten, a lila-fehér drukkerek pedig többször is huhogtak a lelátón. A játékos azonban ezt nyugodtan vette tudomásul a pályán. Arról a horvátok nem írnak, hogy a “csata” és a provokáció a meccs után is folytatódott, Henty pedig egy ajtót is berúgott a Szusza Ferenc Stadionban. Komoly ügy lett a botrányos meccsből a két klub között, az MLSZ is súlyos büntetéseket osztogatott.

Megalázó, rasszista sértegetés az Újpest-Vidi után – kivizsgálást kérnek a fehérváriak

Balotelli után Weah 

A horvát lapok nemcsak Balotellit, hanem az Aranylabdás libériai klasszist, George Weah-t is emlegetik Henty kapcsán. A nigériai játékosnak ugyanis hazájában van egy alapítványa, amely különböző sportolókat támogat. Weah pedig szintén híres volt arról, hogy Afrikában jótékonykodjon – amellett, hogy a pályán egy “ragadozó volt”.  

A kinti újságírók szerint az Eszék sokat profitálhat abból, hogy jó viszonyt ápol a magyarokkal, Henty kölcsönvétele ugyanis egyértelműen nyerő döntésnek bizonyult.