A belga Georges Leekens hazája egyik lapjának, a De Zondagnak adott hosszabb interjút, és érintőlegesen a magyar fociról is beszélt. A szövetségi kapitány inkább az otthon kapott kritikákkal kellett, hogy foglalkozzon válaszaiban. Néhány témát idézünk az alábbiakban.

Magyarországról

Orbán Viktor sokat tud a fociról is, én kedvelem. Szereti a sportot. Magyarországon hamarosan átadják majd az új 70 ezres nemzeti stadiont. Hol vagyunk mi, belgák ezen a téren? 20 éve csak ünneplünk, de nem csinálunk semmit. Úgyhogy jobb, ha szerények maradunk a kritikáknál.

A kritikusairól, akik pénzéhesnek is titulálják gyakran

Leperegnek rólam a kritikák. Sok gyönyörű tapasztalatot szereztem az évek során.

Vajon, aki kritizál, annak van egy 33 éves edzői pályafutás a háta mögött? Nem, de mindegy is. Aki igazán ismer, az tudja, hogy igenis a földön járok. Persze néha azért bántanak a bírálatok, sokkal érzelmesebb vagyok annál, mint ahogy sokan gondolják. Néha nem értem, mi motivál ebben egy embert, hogy a másikat bántsa, de aztán rájövök, hogy elsősorban az irigység. Ezeknek az embereknek biztos több problémája van, mint nekem, de akkor sem szeretem ezt.

A frusztráció is rossz tanácsadó lehet. Én egy boldog és egészséges ember vagyok, aki szereti, amit csinál.

Arról, hogy 24 csapatnál fordult már meg karrierje során

Néha én magam mondtam fel, néha elküldtek. Ugyanakkor több olyan csapat is volt, amelyekhez később visszatérhettem, azért ez elárul valamit. Bármikor és bárkinek a szemébe tudok nézni. Igaz, ambiciózus és türelmetlen is vagyok, mindig többet és többet akarok, nekem a jó nem elég. Mindig is bennem volt, hogy többet és többet bizonyítsak.

Visszatér-e még Belgiumba edzősködni?

Nem, annak a történetnek vége. Túlságosan bonyolult lenne. Visszavonulni viszont nem akarok még egyáltalán. Kemény, de mókás életem van. Amíg megvan bennem a szenvedély, folytatom. Utána meg bejárom a világot, elmegyek Ausztráliába, New Yorkba…számomra a szenvedély nagyon fontos tényező az életemben, ezt még a gyerekkoromból hoztam. Az édesanyám volt a hősöm: öt éves gyermeket veszített el, de mindig pozitív tudott maradni az életben, így nevelt engem és a testvéremet is.

Storck megvédte Leekenst: “Egy újabb Eb-csoda nem lehet elvárás” – exkluzív interjú