Új rendszer, megszokott selejtező

A 2020-as Európa-bajnokságot a sorozat 60. évfordulója alkalmából 24 csapat részvételével 12 európai ország rendezésében bonyolítja le az UEFA. A kvalifikációs rendszer jól ismert: az Eb-selejtezőkben 10 öt-, vagy hatcsapatos csoportot alakítanak ki. A selejtezők sorsolását 2018. december 2-án tartják Dublinban.

A meccseket 2019. márciusa és novembere között szervezik, a csoportok első, és második helyezettjei jutnak ki az Eb-re, tehát ezek a csapatok szereznek meg 20 helyet a 24 elérhetőből. Az utolsó négy Eb-belépőt a pótselejtezők helyét átvevő Nemzetek Ligájából lehet megváltani, ahol a csoportokból továbbjutó 16 együttes küzd meg ezen négy helyért 2020. márciusában.

Így juthat ki a magyar válogatott a 2020-as Eb-re – a sorsolás előtti helyzet

Az Európa-bajnokság csoportbeosztásának sorsolása 2019. decemberében történik meg. A 2020-as Eb-re kijutó 24 csapatot 6 négyfős csoportba osztják. A csoportok első, és második helyezettjei, kiegészülve a négy legjobb harmadik helyezettel, jutnak be a nyolcaddöntőkbe, melyeket innen kezdve egyenes kieséses szakasz követ. A torna június 12-től július 12-ig tart. A nyitómérkőzést Rómában rendezik.

A rendező otthon játszik – feltéve, hogy kijut

Ez lesz az első olyan alkalom, amikor minden rendező ország csapatának meg kell küzdenie az indulás jogáért. A sorsolás szabályai szerint mind a hat csoportba 2-2 rendező kerül. Az A-csoport mérkőzései Bakuban és Rómában, a B-i Koppenhágában és Szentpéterváron, a C-i Amszterdamban és Bukaresten, a D-i Glasgowban és Londonban, az E-i Bilbaóban és Dublinban, míg az F-csoport küzdelmei Budapesten és Münchenben zajlanak.

Budapesten három csoportmérkőzést játszanak 2020. június 16-án, 20-án és 24-én. Amennyiben a magyar válogatott kijut a tornára, legalább két mérkőzésen pályára lép majd a Puskás Ferenc Stadionban. Itt rendezik június 28-án az egyik nyolcaddöntőt is.

A Szentpéterváron, Münchenben, Rómában és Bakuban rendezett negyeddöntők után minden út Londonba vezet – itt rendezik a két elődöntőt illetve a döntőt is.