Nemzetek Ligája: Számunkra most véget ért, de még folytatódhat…

A magyar válogatott a finnek legyőzésével, illetve a görögök meglepő, észtek elleni hazai vereségével odaért a Nemzetek Ligája C-divíziója 2-es csoportjának második helyére. Ez a pozíció a feljutás vagy kiesés szempontjából semmit nem jelent – maximum annyi presztízst, hogy az előzetesen magasabbra taksált 2004-es Európa-bajnok előtt végeztünk a tabellán -, de a közelgő Eb-selejtező sorsolás miatt még lehet jelentősége.

A Nemzetek Ligájából (NL) összesen négy helyet lehet elcsípni a 2020-as Európa-bajnokság 24 lehetséges indulója közé, de ez minket a jelenlegi állás szerint nem érint, hiszen csak a csoportgyőztesek lépnek majd pályára a 2020 tavaszán lejátszandó playoff-ban. Minden divízió egy-egy csapatot delegál majd a kontinenstornára – amelynek egyik házigazdája majd négy mérkőzés erejéig Budapest lesz. Amennyiben a divíziónk győztese az Eb-selejtezőkről kijutna a 2020-as tornára, az osztályunk legjobb csoportmásodikja meccselhetne az NL-rájátszásban.

Illetve még egy esetben léphetünk újra pályára az NL-ben: ha az A-liga playoff-jára mindössze két csapat marad, mert a többi válogatott már kivívta az Eb-részvételt a hagyományos selejtezőkön, akkor ezt a két helyet kizárólag a B- vagy C-liga csoportmásodikjai (vagy harmadik-, negyedik helyezettjei) közül tölthetik fel, ez esetben sorsolással. Így még lehet utunk a rájátszásig.

Eb 2020: Négy csapattal versenyzünk a 3. kalapért

Az Európa-bajnoki selejtezők menetrendje kevésbé (túl)komplikált, de itt is akadnak még eldöntendő dolgok.

A jövőre lejátszandó Eb-selejtezők december 2-i sorsolása előtt számunkra a kiemelési sorrend lesz nagyon fontos, hiszen jelenlegi, 31. pozíciónk alapján épp a harmadik és a negyedik sorsolási kalap határán mozgunk.

A finnek legyőzésével előrébb léptünk ugyan, de ahhoz még nem eléggé, hogy harmadik kalaposok legyünk, ehhez az is kell, hogy az NL-csoportkör utolsó két napján számunkra kedvező eredmények szülessenek. Az összesített listán biztosan a 29–32. hely valamelyikét szerezzük meg, de a legjobb 30-ban kellene tanyáznunk ahhoz, hogy a kedvezőbb kalapba kerüljünk a sorsoláson.

Végső helyezésünk még attól függ, hogy a többi C-divíziós csoportban hány ponttal és milyen gólkülönbséggel zárnak a második helyezettek – közülük kettőt kellene magunk mögé utasítanunk.

A jelenlegi sorrend alapján Magyarország Skócia mögött és Románia előtt áll, 6 továbbvitt ponttal és +1-es gólkülönbséggel (a csoportunk utolsó helyén végzett Észtország elleni eredményeinket – 3-3 és 2-0 – itt már nem veszi figyelembe az UEFA).

Ahhoz, hogy a legjobb 30-ban végezzünk, az alábbiak közül kellene teljesülnie legalább az elsőnek a divíziónkban:

1-es csoport: Skóciának 2 góllal kellene vernie az így második helyen végző Izraelt

3-as csoport: Bulgária lesz a csoportelső és Norvégia kikap Ciprustól

4-es csoport: Nem Szerbia, hanem Románia lesz a második és nem nyer Montenegróban

Az NL-rangsor minket érintő tabella-részlete:

A sorsolás sem lesz mindennapi

A 10 csoportos Eb-selejtezőkből a csoportok első két helyezettjei jutnak majd ki a másfél év múlva megrendezésre kerülő kontinenstornára, amelynek résztvevőit 12 házigazda (Magyarország mellett Anglia, Azerbajdzsán, Dánia, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Skócia és Spanyolország) látja majd vendégül.

Az Eb-selejtezők sorsolásán ezt is figyelembe veszik majd, azaz maximum két-két rendező kerülhet egy csoportba.