Korábban már beszámoltunk arról, hogy január végén percekkel a bombagólja után esett össze a Dabas fiatal labdarúgója, Duhaj Ádám. A mostanra már 17 éves játékos a Kakucs elleni U19-es mérkőzésen cserét kért, majd leállt a légzése és a pulzusa is. A játékost tizenegyeszer kellett újra éleszteni, egy ideig pedig műszívre kötve tartották életben, majd végül három hét után saját lábán távozott a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáról.

Az orvosok a fiatal futballistát gyógyultnak nyílvánították, hétfő délután újra a csapattársaival együtt edzhetett, ráadásul még egy jó hírt is kapott a pályán Dr. Merkely Béla professzortól.

Munkatársaimmal nem csak azért jöttünk el Ádám edzésére, hogy az edzőivel és a csapattársaival, valamint Kőszegi Zoltán polgármester úrral együtt örvendezzünk a visszatérésének, hanem azzal a céllal is, hogy mobil eszközeinkkel méréseket végezzünk el rajta – kezdte Dr. Merkely Béla professzor a SzPress Hírszolgálatnak. – Miután a szív MR- és a szív CT vizsgálatok teljes mértékben megnyugtató eredményt mutattak,

örömmel közölhettem a fiúval, hogy a terhelést fokozatosan emelve folytathatja az edzéseket.

Mostantól már abban is reménykedhet, hogy az őszi mérkőzéseken újra a csapata rendelkezésére állhat. Addig is folyamatosan rajta tartjuk a szemünket, a pályán elvégzett mérések, valamint a klinikai terheléses vizsgálatok erősíthetik meg az optimizmusunkat.

Könnyebb edzéseket végezhet

Minden jel arra mutat, hogy hamarosan magam adhatom meg Ádámnak a sportorvosi engedélyt. Azt tanácsoltam a velünk együttműködő dabasi edzőknek, hogy aerob, azaz kezdetben alacsonyabb intenzitású és kevésbé megerőltető gyakorlatokkal hozzák fel az állóképességét, aztán következhet az anaerob terhelés, amikor a tempó fokozódik, egészen az oxigénhiányos teljesítésig – tette hozzá a neves szívgyógyász.