A Chelsea másodedzője és az MLSZ szakmai bizottságának is tagja Lőw Zsolt, aki arról beszélt a Magyarország-Szerbia barátságos mérkőzés előtt, hogy MLSZ milyen új programmal szeretne felzárkózni az európai labdarúgáshoz.

– Nagyon fontos időpontnak tartom a mait, hiszen az a rengeteg munka, amit beleöltünk a magyar futball megújításába, ez az út, amin elindultunk 10 évvel ezelőtt, ez most beérni látszik. A mai nap prezentáltuk azt, hogy az általunk összerakott szakmai program és a különböző változások milyen úton járnak, milyen úton haladnak a megvalósítás felé. Nagyon pozitív hírek voltak, nagyon jó dolgokról tudok beszámolni – fogalmazott Lőw az M4 Sportnak.

– Azt gondolom, hogy nagyon komoly szakmai programot sikerült letennünk az asztalra, ami az egész magyar labdarúgást megreformálja; annak a képzési rendszerét és az összeépülését is. Új képzéseket vezettünk be, próbálunk eljutni az óvodákba, iskolákba, próbálunk a kluboknak egy olyan plusz felelősséget adni, hogy foglalkozzanak a környezetükben lévő csapatokkal, kisebb klubokkal és együttműködjenek velük, legyenek területi egységek kialakítva.

Az egész rendszert újraépítettük és próbáljuk megreformálni abban a hitben és bizalomban, amivel egy olyan változást szeretnénk elérni a magyar futballban, hogy az felzárkózik az európai labdarúgáshoz.

Lőwöt arról is kérdezték, hogy az MLSZ milyen változtatási szándékokat kíván eszközölni az OTP Bank Ligában, a magyar játékosokat és a 21 éven aluli fiatalokat tekintve.

– Egy elképesztően összetett kérdéskörről beszélünk, amire teljes választ most nem fogok tudni adni. Nyilván szó esett róla, hiszen a magyar embereknek és a magyar labdarúgásnak is célja az, hogy minél több magyar játékost láthassunk a pályákon, hiszen az én korosztályomnak is óriási élmény volt, amikor a Fradiban Lipcsei Péter, Dragóner Attila, Gera Zoltán és Lisztes Krisztián játszott, míg az Újpestben is 8-9 válogatott játékos szerepelt. Nyilvánvaló, ez egy régi időszak, de azért örülnénk, ha a magyar labdarúgás rendszeréből olyan játékosok kerülnének ki, akik megütik az NB I színvonalát és az NB I-ben szereplő csapatok erősségére tudnak lenni.

Ahhoz viszont, hogy ezt közösen el tudjuk érni, ahhoz kell a klubok tulajdonosainak is a nyitottsága és rizikóvállalása is. Így célunk az is, hogy a magyar labdarúgásnak klubcsapatonként magyar tehetségeket termeljünk.

Most már – a jelenlegi vezetés alatt – ez a rengeteg gondolat egy komoly szakmai anyaggá érett, ami már elindult a megvalósítás útján. Nagyon jó jelek vannak, nagyon jó a klubok fogadtatása a program részéről és kezd kialakulni a rendszer felépítettsége is, ami azt a célt szolgálja, hogy ne veszítsünk el tehetséget se Magyarországon belül, se a határainkon túl. Észre kell vennünk a tehetségeket és ezeket a fiatal játékosokat a lehető legjobb módon kell segítenünk a pályafutásuk során, hogy aztán minden lehetőségük meglegyen arra, hogy a saját adottságaikból a maximumot kihozzák. Én arra kérek mindenkit, hogy bízzon ebben.

Nyilvánvalóan nem egy éven belül lesz meg ennek az eredménye. Követtünk el hibákat a múltban, de sikerült elérnünk a végére és most több területen is elindult a megvalósítás, úgyhogy én nagyon bízok benne, hogy öt év múlva ennek lesznek látható eredményei.

De mégegyszer mondom, ehhez szükséges lesz a magyar tulajdonosi körök nyitottsága is, mi semmit nem szeretnénk erővel lenyomni a torkukon, de meg kell érteniük azt, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetségnek is van egy érdeke és elképzelése, amit szeretne valamilyen formában viszontlátni azért a támogatásért, amit a magyar a labdarúgóklubok számára nyújt.

“Nagyon szívesen dolgozunk a Chelsea-nél jelen pillanatban”

Az interjú végén Lőw arról is beszélt, milyen hangulat uralkodik jelenleg a Chelsea háza táján. A klubtól az orosz-ukrán konfliktus miatt távozott tulajdonosa, Roman Abramovic, így a csapat megvételéért kis túlzással naponta érkezik egy ajánlat.

Én már annak is örülnék, ha a nyári időszakban az lehetne mondani, hogy igen, a Chelsea van, a klubnak van új tulajdonosa, a Chelsea-nél újra stabil viszonyok és feltételek vannak, hiszen nagyon szívesen dolgozunk a Chelsea-nél jelen pillanatban. Azt gondolom, az eredmények is minket igazolnak, hiszen az elmúlt időszakban felértünk a klubfutball csúcsára, nagyon kár lenne, ha ez a sorozat megszakadna. Bízunk benne, hogy a tulajdonosváltás hamarosan lezajlik és a nyártól mi is nyugodt körülmények között dolgozhatunk tovább. Nem könnyíti meg a dolgunkat, hogy 3-4 naponta új híreket hallunk. Mi próbálunk a szakmára koncentrálni, arra, amit mi tudunk befolyásolni. Nagyon nehéz ezeket a külső zajokat kizárni, eddig jól sikerült, hiszen az elmúlt 13-14 mérkőzésből egyedül a Liverpool elleni kupadöntőt veszítettük el, tizenegyesek után, tehát a szakmai munka az továbbra is töretlenül működik, de mi is kíváncsian várjuk, mikor sikerül megnyugtató híreket közölnünk a közvéleménnyel. Az egyik legnehezebb dolog az átigazolások körül van, ami abszolút tulajdonosi kör függő, de azért rengeteg problémával küzdöttünk az elmúlt időben, az sem volt biztos, hogy el tudunk-e utazni egy idegenbeli mérkőzésre. Persze lehet ezzel viccelni, de a futball ilyen szintjén ezek a dolgok komoly problémát jelentenek, de azt gondolom, hogy nagyon jó párbeszéd zajlik a klub vezetése és az angol kormány között és próbálják megtalálni a biztonságos és normális működésnek a feltételeit.