A másodosztályban szereplő III. Kerületi TVE a hivatalos oldalán jelentette be, hogy

a szezon végéig kölcsönvette a Sahtar Doneck 18 éves támadóját, Artur Mikitisint,

aki az őszi szezont a szintén ukrán élvonalbeli Mariupolnál töltötte kölcsönben, ahol 13 meccsen egy gólt és két asszisztot jegyzett.

Mint ismert, az orosz-ukrán háború miatt kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel a FIFA engedélyezte az ukrán bajnokságban játszó labdarúgók szerződtetését – ezt korábban már a Puskás Akadémia és a Gyirmót is kihasználta.

– Artur ukrán U19-es válogatott, a Sahtar Doneck játékosaként kölcsönben szerepelt az első osztályú Mariupolban. Ennek az átigazolásnak két olvasata is van. Az egyik, a szakmai fejlődésre való törekvés, a másik viszont talán a jelenlegi helyzetben fontosabb, a társadalmi felelősségvállalás. Egy fiatal játékoson tudunk segíteni, akinek így remélhetőleg nem törik meg a karriere és azt csinálhatja amire az életét feltette. Egyelőre június 30-ig csatlakozik hozzánk a jelenlegi kivételes FIFA szabályok értelmében, a Sahtartól. Bízunk benne, hogy hamarosan a családja is vele lehet. Sok sikert, Artur óbudai kék-fehérben! – nyilatkozta Szabó Bence ügyvezető.

Mikitisin az Indexnek adott interjújában elárulta, hogy a török Riviérán edzőtáborozó Mariupollal éppen elindultak az antalyai reptér felé, hogy Ukrajna felé vegyék az irányt, amikor kitört a háború.

– Február huszonnegyedike volt, hajnalban már buszra szálltunk, és elindultunk az antalyai repülőtér felé a szállodánkból, hogy hazautazzunk, első körben Kijevbe. Útközben kaptuk a hírt, hogy az orosz csapatok átlépték a határt. Visszafordultunk a szállodánk felé, otthonról is azt a tanácsot kaptuk, hogy ne induljunk el hazafelé.

Szörnyű híreket kaptam a városból, ahol sok ismerősöm él, és ha belegondolok, hogy hajszál választott el attól, hogy most én is ott legyek, hát beleborzongok.

Nekem az ukrán az anyanyelvem, az iskolában nem is tanultunk oroszul, különben is Ukrajna nyugati részéből származom, a történelmi Bukovinából, Ivano-Frankivszkből, illetve az onnan húsz kilométerre fekvő Tiszmencsaniból. A családom most is ott él, folyamatosan kapcsolatban vagyok velük, szerencsére nem esett bajuk. Bár orosz repülőgépek már átrepültek a városunk felett, de bombázás vagy egyéb harci cselekmény még nem történt. Van két húgom, egyikük tíz-, másikuk tizenkét éves, a barátnőm pedig Kijevben él. Azon vagyunk az új klubommal, hogy ki tudjuk menekíteni a fővárosból, ahogy a családomat is jobban szeretném magam mellett tudni – nyilatkozta a tehetséges játékos.

Szabó Bence ügyvezető a lapnak elmondta, mivel az NB II-ben csak az U21-es korosztályba tartozó külföldi labdarúgó szerepelhet, és csapatonként legfeljebb egy, Mikitisin pont beleillett ebbe a profilba.