Ronaldo torinói duplájának vagy a te soproni tripládnak örültél jobban?

– A Galaktikusok óta óriási Real-szurkolók vagyunk apával és az öcsémmel, de az én három gólomnak azért jobban örült a család – kezdte Dragóner Filip a csakfoci.hu-nak.

Nagyon beindultál, hiszen négy nap alatt négyszer voltál eredményes, a Sopron mellett az MTK ellen is szereztél gólt. Mi a cél a bajnokságban?

– Amikor elkezdődött a szezon, az volt a tervem, hogy minimum tíz gólig jussak el. Most hétnél járok, ha nem kerülök hullámvölgybe, akkor el tudom érni a célomat.

Édesapád révén egyértelmű a ferencvárosi kötődésed. Tizenhét és fél évesen, hogy élted meg a Fraditól való távozásodat?

Egy ideig meg sem fordult a fejemben, hogy én egyszer elhagyom a Ferencvárost. A jövőm érdekében azonban meg kellett hoznom a döntést, még ha az akkor fájó is volt. Felmértem, hogy a Fradi első csapatában nem nagyon jutok majd szóhoz, én pedig mindenképp játszani akartam, ráadásul a felnőtt futballban. Apa elég nehezen engedett el, de most már mindenki látja, hogy jó döntés volt.

Szinte gyerekfejjel kellett átköltöznöd egyedül az ország másik végébe. Mennyire ment könnyen az önállósodás?

– Mivel soha nem voltam akadémista, mindig otthon laktam a családdal. Nagy lépés volt alig 17 évesen elköltözni Nyíregyházára, féltettek is anyáék, de tudtam, hogy nincs más választásom. Eleinte furcsa volt, hogy egyedül vagyok és nekem kell gondoskodni mindenről, de sokkal korábban megszoktam, mint gondoltam volna. Sokan panaszkodnak, akik hasonlóan élnek, hogy unatkoznak, nem tudják mivel elütni az időt. Én soha nem unatkoztam, edzések után pihentem, sokszor különmunkát is végeztem, ha pedig volt egy kis szabadidőm, akkor azt a társakkal töltöttem. Persze, a család a mai napig hiányzik, ezért ha van 1-2 szabadnapunk, általában hazamegyek.

Mennyire tekintenek még Dragóner Attila fiának és mennyire érzed, hogy már egy önálló személyiség vagy?

– Mivel apa védő volt, én pedig csatár vagyok, a nagy összehasonlításokat megúsztam.

Az utánpótlás válogatottaknál előfordult, amikor gólt lőttem, azt írták az újságok, hogy Dragóner fia volt eredményes. Most ez már egyre kevésbé téma, a legtöbbször már Dragóner Filipként tekintenek rám.

Igaz, hogy majdnem kapus lettél?

– Amikor Portugáliában éltünk, az edzőm valóban beállított a kapuba. Azt mondta, mivel gyors vagyok és ruganyos, ezért a hosszú indításokat könnyebben meg tudom szerezni. Szerencsére nem voltam sokáig kapus, nem éreztem, hogy ez lenne az igazi posztom.

Támadóként mik a legfőbb erősségeid?

– A gyorsaság és a helyzetkihasználás, ugyanakkor még rengeteget kell fejlődnöm mindenben, főleg a védekezésben. Szeretnék folyamatosan felfelé lépkedni, természetesen az NB I a következő cél.

A Nyíregyházával?

– Most elsősorban igen. Nagyon jól kezdtük a szezont, de aztán belekerültünk egy hullámvölgybe. Szerencsére ismét elkaptuk a fonalat, de 9 pontos hátrányunk van a Kisvárdával szemben. A legfőbb célunk az, hogy egy ütőképes csapatot alakítsunk ki a következő szezonra, amelynek reális esélye lehet jövőre a feljutásra, de amíg idén van matematikai sanszunk ennek kiharcolására, küzdeni fogunk.

A Fradi mennyire jelenthet opciót számodra?

Az lenne az igazi, ha visszatérhetnék, fradistaként nem kell bizonygatnom, mit jelent nekem a klub. Nem görcsölök azonban rajta, ha nem jön össze, akkor sem fogok elkeseredni. Később pedig kipróbálnám magam Portugáliában, gyerekként nagyon szerettem azt az országot.


Dragóner Attila, korábbi 28-szoros válogatott védő, Filip édesapja, a Soroksár jelenlegi ügyvezető igazgatója mondta el véleményét honlapunknak a 20 éves támadóról.

– Filip nem egy robusztus erőcsatár, az ő erőssége inkább a gyorsaság és a ruganyosság. Az NB II-ben kevés olyan gyors támadó van, mint amilyen ő. Folyamatosan fejlődik, taktikailag egyre érettebb és már védekezésben is előrébb tart, mint egy-két éve. Gólérzékenységét ebben a szezonban már többször megmutatta, ennek köszönhetően NB I-es csapatok is figyelik. Most még nehéz lenne megmondani, hogy mire viheti, ha fejlődése töretlen marad, a hazai élvonalban biztosan megállja majd a helyét.


PRIVACSEK ANDRÁS