Korábban már beszámoltunk arról, hogy a hírek szerint távozik a MOL Vidi FC-től a klub szerb légiósa Danko Lazovics, aki két éves fehérvári pályafutása után a futballal is felhagy.

A rutinos, 35 éves játékos bejelentése rendkívül meglepő, főként annak időpontja – két szempontból is. Egyrészt azért, mert a támadóval tavasszal hosszabbítottak szerződést 2019-ig, másrészt ezzel csapatát is nehezebb helyzetbe hozta az Európa Liga-szereplést illetően. Ha a rutinos támadó például két héttel ezelőtt hozta volna meg döntését, akkor nem fosztotta volna meg egy helytől a klubját az EL-ben.

Szeptember 3-ig lehetett ugyanis leadni azt a listát, amelyen azok a játékosok szerepelnek, akik az ősz folyamán pályára léphetnek a csapatokban. Számos kritériumnak kell ilyenkor megfelelni (pld. saját nevelésű játékosok száma), éppen ezért esett meg az, hogy a MOL-Vidi 25 helyett csak 23 főt nevezett be. Így maradt ki a keretből például a magyar bajnokikon gyakrabban is szóhoz jutó Sós Bence és Varga József, illetve a szerb légiós, Stefan Scsepovics. Közülük Varga már nem tagja a Vidi keretének, de a másik két játékos végleg lemaradt a listáról. Arról a listáról, amelyen így Danko Lazovics elfoglal egy haszontalan helyet, például az említett két játékos kárára.

Ennek ebben a helyzetben azért van jelentősége, mert a Vidi EL-kerete erősen foghíjas: Lazoviccsal egyetemben három eddigi alapember biztosan hiányzik majd, hiszen sérülés miatt nem védhet Kovácsik Ádám, míg Huszti Szabolcs eltiltás miatt pihenhet.

A benevezettek közül Géresi Krisztián még nincs megfelelő állapotban, a 17 éves Szabó Bálintnak még aligha jut szerep, így gyakorlatilag 18 hadra fogható játékosa marad a Vidinek a BATE elleni meccsre. Közülük viszont Tomas Tujvelnek, Hársfalvi Andrásnak, Berecz Zsombornak, Hangya Szilveszternek, Tóth Bencének, Armin Hodzic-nak és Georgi Milanovnak egy bajnoki meccsnél “nincs több a lábában” az idei szezonban.

Jelen állás szerint Fiola Attila, Anel Hadzic, Juhász Roland, Kovács István, Loic Nego, Boban Nikolov, Pátkai Máté, Marko Scsepovics, Stopira, Paulo Vinícius és Tamás Krisztián azok, akik viszonylag rendszeresen pályára léptek az elmúlt hetekben. Bár az említett Sós Bence és Stefan Scsepovics sincs folyamatosan játékban, de ebben a helyzetben nyilván javították volna Marko Nikolics variációs lehetőségeit az EL-párharc során, így értékelődik fel az az egy hely is, ami Lazovics távozásával elveszik.