Miben más vagy jobb a magyar bajnokság, mint például a szerb vagy a bosnyák? Volt, ami kimondott meglepetést okozott, amire nem számítottál?

Tény, hogy az infrastruktúra, a stadionok sokkal jobbak itt, mint otthon vagy Szerbiában, a jobb pályák miatt pedig a színvonal is nőtt. Az NB I-ben 3-4 csapat harcol az első helyekért, Szerbiában pedig maximum kettő, ez is a magyar bajnokság színvonala mellett szól, bár abban szerintem döntetlenre áll a magyar és a szerb pontvadászat. Azzal azonban, hogy nincs olyan keményen korlátozva Magyarországon a légiósok száma, egyre jobb külföldi futballisták jönnek ide és ezzel a bajnokság is egyre erősebb lesz. Ez mindenképpen pozitívum szerintem – válaszolt a csakfoci.hu-nak az Újpest bosnyák balbekkje, Dzenan Burekovic.

Ebben az egyre jobb NB I-ben ti már a második helyet is szeretnétek akár megcsípni az idény végén. Tényleg ez a realitás a jelenlegi Újpest számára?

Ha nem lennének ilyen célok Újpesten, nem is lennék itt. Igen, szerintem is képesek lehetünk odaérni a második helyre, ezért hajtunk majd tavasszal. 

És ki lesz a bajnok?

Most elég nagy az előnye a Ferencvárosnak, így sajnos a Fradit kell mondanom…de a Vidi, mi is, a Debrecen is ott van az élmezőnyben, nagy csata lesz a dobogós helyezésekért. 

A posztodon már most is sokan az NB I egyik legjobbjának tartanak. Te is így látod?

Kevésbé szeretek a saját képességeimről beszélni, ha így gondolják, örülök. Nem azt mondom, hogy nem érdekel, amit mondanak rólam, de szeretek inkább azzal foglalkozni, hogy a maximális produkciót nyújtsam az edzéseken és a mérkőzéseken is. 

A Honvédban futballozó horvát Tonci Kukoc szerint övé a legjobb bal láb Magyarországon…

– Ismerem őt abból az időből, amikor még a bosnyák Zrinjski Mostar játékosa volt. Ha így gondolja, legyen az övé a legjobb bal láb…nekem a csapat a legfontosabb, ha az Újpest dolgai jól alakulnak, mindenki elégedett, akkor majd beszélünk még róla…

Ki volt a legjobb játékos eddig, akivel szembekerültél az NB I-ben?

Nem tudom pontosan, hányszor játszottam már a Vidi ellen azóta, hogy itt vagyok (háromszor – a szerk.), de Loic Negóval mindig meggyűlt a bajom, nagyon gyors, technikás játékos, mindig nagyon jó párharcokat vívtunk egymás ellen.

És van olyan újpesti csapattársad, akivel nem szívesen találkoznál ellenfélként?

Van, Branko Pauljevic. Nagyon gyors játékos, bár a labdával nem nagyon tud mit kezdeni…(mosolyog).

Idén februárban lőtted felnőtt karriered első bajnoki gólját, a Diósgyőr ellen. Mennyit cikiztek már emiatt a társak? 

Tényleg az első volt. Pedig négy-öt éve megvolt az esélyem, hogy végre gólt szerezzek, erre kihagytam a 11-est még a Celik játékosaként. Azóta voltak lehetőségeim, de kimaradtak, aztán a Diósgyőr ellen végre megrúgta életem első bajnoki gólját – remélem lesz még. Kaptam az ívet, főleg utána, egyből rendelhettem a pizzákat és a süteményeket. 

Az eddigi öt gólpasszod is saját rekord. Ez minek köszönhető? Mást játszol mint akár az előző idényben vagy akár előző klubjaidban?

Egyrészt annak is köszönhető, hogy többet is játszom, mint korábban, itt megkaptam a lehetőséget és a játékperceket. Másrészt nekem is nagyon fekszik, hogy az Újpest támadófocit játszik, mindenáron gólra tör, így nekem is több esélyem van az előretörésekre, a gólpasszokra. 

Tavaly nyáron kis híján a spanyol Cadiz játékosa lettél. Tényleg nem is nagyon akartak már hazaengedni, vittek volna egyenesen a Sevilla elleni meccsről?

Először én is csak olvastam a hírről, aztán amikor rákérdeztem az ügynökömnél, ő is mondta, hogy igaz a hír, tényleg felmerült a nevem Cadizban, de végül nem jött létre az üzlet. Nekem ez nagyon nagy elismerés volt, mégiscsak egy volt spanyol élvonalbeli klubról volt szó. De akkor is úgy voltam, mint most, hogy nem akarok mindenáron elmenni Újpestről. Hogy hová igazolnék majd egyszer? Természetesen Spanyolországba, azért egyszer csak megnézném magam ott…

23 éves vagy, először kerültél a volt Jugoszlávia területén kívülre 2018 januárjában, Magyar Kupa-győztes vagy és bajnoki bronzérmes. Úgy alakult minden, ahogy tervezted?

Pont úgy alakult minden, mint ahogy szerettem volna, sőt, még jobban is. Ha valaki azt mondja, ez fog velem történni, miután Újpestre igazolok, örömmel elfogadtam volna. Most meg azon dolgozom, hogy még jobban alakuljon a folytatás. 

Milyen messze vagy most a bosnyák válogatottságtól? Az NB I-ből is be lehet kerülni? Mert például Asmir Suljicnak nem sikerült.

Nekem is az álmom, hogy egyszer címeres mezben fussak ki a pályára. Még nehéz megmondani, mikor kerül erre sor, remélem, legalább egy-egy barátságos meccsen behívnak, kipróbálnak majd. Persze ehhez az is kell, hogy észrevegyenek, ehhez pedig jól is kell futballoznom Újpesten. Szerintem az, hogy az NB I-ben vagy bárhol máshol játszol, ebből a szempontból nem számít, ha jó vagy, felfigyel majd rád a kapitány, aztán az ő döntése, hogy behív-e majd vagy sem. 

Egy éve, nem sokkal az érkezésed után azt mondtad, napi három magyar szót sajátítasz el, próbálod megtanulni a nyelvünket. Hány szónál jársz most…?

Talán úgy 100-nál, vagy kicsit többnél. Egy-egy mondatot szerintem össze tudnék már rakni, de hogy ha valaki visszakérdezne, már probléma lenne…

Akik ismernek, azt mondják, inkább csendesebb, lelkizős alkat vagy – ez így, egy asztalnál ülve is feltűnő. Nem feltétlenül igaz ez a futballisták többségére, a szerb, horvát, bosnyák játékosok például eddig inkább kimondottan harsányabbnak, picit “hangosabbnak” tűntek nálunk is. Különc vagy ebből a szempontból?

Való igaz, nálunk, balkániaknál azért elég zajos az öltöző, megy a poénkodás is. Egymás között azért én is oda-odaszólogatok, de a többiekkel szemben talán kicsit tényleg csendesebb vagyok, a nyelvi akadályok miatt is – de ha van, aki lefordítja a poént…

valahogy mindig ilyen voltam, mióta futballista vagyok, szerintem magánemberként is inkább a szerényebb típust képviselem, megvan a sajátos hozzáállásom a dolgokhoz, és ezen nem is akarok változtatni. 

Tudom azt is, hogy a 68-as mezszámod sokat jelent a számodra.

Hét nappal azelőtt hunyt el az édesanyám, hogy aláírtam volna Újpestre, az ő születési éve 1968, az emlékére viselem ezt a mezszámot. Így mindig velem van a pályán is. 

DUDÁS GÁBOR