A transfermarkt.de internetes adatbázis szakmabeliek által is iránymutatónak tartott becsléseket tárol a világ labdarúgóinak piaci értékére vonatkozóan. Az oldal segítségével a csakfoci.hu összegyűjtötte az NB I-es klubok átlagos játékosértékét, és megvizsgáltuk azt is, hogy ehhez képest hol helyezkednek el a bajnokságban a csapatok.

Az utolsó frissítés során a Fradi-, és a Vidi-játékosok közül is 11-nek csökkent az “ára”, ám míg a IX. kerületieknél 6-an tudták növeli értéküket, addig Székesfehérváron 8 futballistát helyeztek magasabb polcra.

Talán ennek is köszönhető a Vidi egyértelmű fölénye: az átlagos fradistánál majdnem 70 ezer, a harmadik Puskás Akadémia játékosainál pedig csaknem 300 ezer euróval kerülhet többe egy fehérvári futballista.

A Vidi ezen mutatója egyébként nemzetközi szinten nem számít kiugrónak: az EL-csoportellenfelek közül a BATE nagyjából a fehérváriakéval azonos, míg a PAOK körülbelül 3-szoros átlaggal rendelkezik.

Az NB I-es klubok átlagos becsült játékosértéke*

1. Vidi – 627 ezer euró

2. Ferencváros – 560 ezer euró

3. Puskás Akadémia – 331 ezer euró

4. Újpest – 283 ezer euró

5. Kisvárda – 246 ezer euró

6. Honvéd – 238 ezer euró

7. Debrecen – 228 ezer euró

8. MTK – 223 ezer euró

9. Haladás – 196 ezer euró

10. Paks – 192 ezer euró

11. Diósgyőr – 188 ezer euró

12. Mezőkövesd – 185 ezer euró

*Listánkat 2018. december 8-án a transfermarkt.de adatai alapján állítottuk össze.

A játékosok becsült értéke alapján a leginkább alulteljesítő NB I-es csapat a Puskás és a Kisvárda, mindkét csapat 6-tal a várható helyezés alatt áll a tabellán.

Kuttor Attila Mezőkövesdje egyértelműen a legnagyobb meglepetéscsapat, nemzetközi megítélésük alapján ugyanis nem a “felsőházban”, hanem a kiesőzónában kellene elhelyezkedniük. Dicséretet érdemel ugyanakkor Feczkó Tamás, és az MTK is, mert 4 hellyel piaci besorolásuk előtt állnak az NB I-ben.

A legstabilabb csapatnak a 7. helyre várt, és ott is állomásozó Debrecent nevezhetjük.

Érdekesség, hogy az utóbbi hetekben sokat kritizált Diósgyőr a lista alapján erőn felül teljesít, és az Újpest is csak két hellyel múlja alul a várakozásokat, ami a középmezőny pontegyenlőségei miatt már akár szombaton nullára csökkenhet.

Az NB I-es klubok teljesítménye a becsült átlagos játékosérték viszonylatában*

1. Mezőkövesd (+7)

2. MTK (+4)

3. Honvéd (+3)

4. Paks (+2)

5. Diósgyőr (+1)

6. Ferencváros (+1)

7. Debrecen (0)

8. Vidi (-1)

9. Újpest (-2)

10. Haladás (-3)

11. Kisvárda (-6)

12. Puskás Akadémia (-6)

*Egyenlőség esetén a kisebb átlagos értékű csapatot soroltuk előrébb.