A magyar és a szerb futballt is jól ismerő, egykori kecskeméti, paksi, diósgyőri és mezőkövesdi edző, Szivics Tomiszláv vállalkozott arra, hogy a szerb Sportski zurnal-nak beszél picit bővebben a Partizan Belgrád leendő EL-riválisáról, a fővárosiakkal a playoff-körben találkozó Videotonról.

Örültem, hogy a Videoton továbbjutott az esélyesebb Bordeaux ellen, jó volt azt nézni, mennyire látszik egy szerb edző keze munkája egy magyar csapaton. Marko Nikolic remek tréner, a Videoton pedig egyre jobban és jobban játszik. (….) nagyjából ugyanabban a játékrendszerben futballoznak, ahogyan Nikoliccsal a Partizan is játszott. A máltai ellenfél ellen még sokáig bajban voltak, de végül 2-0-ra győztek, köszönhetően Danko Lazovicnak, majd a visszavágón picit túlságosan is megnyugodtak, emiatt kaptak három gólt. A Bordeaux elleni sikerük talán meglepőnek tűnhet, de abszolút megérdemelt is az alapján, amit csütörtökön láttam. Rendkívül fegyelmezetten futballoztak taktikailag, fanatikusan küzdöttek a pályán és akár nagyobb különbséggel is győzhettek volna, elég, ha csak Henty nagy helyzetét említem – mondta Szivics a lapnak.

 

Henty az ász, de…

A nigériai támadóra külön  is kitért elemzésében a szakember.

Henty Nikolic felfedezettje. Bár a Videoton korábban megszerezte Maricot is a támadósorba, Henty egyértelműen Nikolic kérésére érkezett a csapathoz. Piszok jó játékos, nagyon nehéz tartani, erős, gyors és jól bánik a labdával. Ha Scepovic játszhat – és szerintem játszani fog – akkor Henty kihúzódik majd picit a szélre, ő a bal oldalon, Suljic a jobbon, nagy veszélyt jelenthetnek majd a Partizan védelmére.

Henty csele a Mezőkövesd elleni bajnokin:

Szivics arról is beszélt, mennyire lesz nehéz dolga a szerb bajnoknak egy olyan edző ellen, aki szinte mindent tud a belgrádi csapatról.

Nem csak Nikolics személye miatt lesz nehéz dolga a Partizannak! Marko ismeri a csapatot, tudja, hol vannak gyengeségei és azt is, mire kell figyelnie. De amiatt neki sem könnyű, hogy a Videoton talán a “legkönnyebb” ellenfelet kapta meg. Henty nagyszerű támadó, Scepovic pedig már nem az a játékos, akit a Partizanban láthattunk. Danko Lazovic csapata legerősebb pontja. De ha ők hárman a pályán lesznek, akkor is figyelnie kell még valakire, aki még komoly problémát okozhat: a szélsőre, Asmir Suljicra – tette hozzá.

A BL-ből az Olympiakoszt búcsúztatta a Partizant (2-2, 1-3), de a görög bajnokkal azért nem hasonlítaná össze a Vidit a tréner.

Nyilván nem képvisel olyan erőt a Videoton, mint egy Olympiakosz, de azért igenis tisztelni kell. Elég, ha csak annyit mondok, hogy a mintegy 700 ezer euróért igazolt Mirko Maric csak a kispadon ül, mert Henty, Scepovic és Lazovic mellett nem fér be a csapatba…

 

Négy gyenge pontja és egy vezére van a Videotonnak

Szivics azért a Videoton gyengéiről is beszélt néhány mondatban.

Még a Barcelonának is vannak gyenge pontjai…Kovácsik még fiatal kapus és úgy látom, nem ad még elég önbizalmat a társaknak a teljesítménye. Juhász, a csapatkapitány remek a párharcokban, de egyébként már nem túl gyors, és biztos vagyok benne, hogy Djurdjevic (Uros Djurdjevic, 23 éves szerb gólkirály, egykori U19-es Eb-győztes – a szerk.) egyszer legalább lefutja majd. A két szélsővédőjük harcos, de nem túl kreatív, a jobb oldali védőjük pedig rengetegszer fellép támadni, ezt majd kihasználhatja a Partizan – nyilatkozta.

Szivics elárulta, ki tart a Videoton igazi vezérének.

Amikor a Bordeaux ellen Scepovic sérülése miatt beállt Lazovic, még inkább biztos voltam a győzelmükben (…) Lazovic a csapat vezére, minden támadás rajta keresztül fut, és nem túlzok: minden lövése és megmozdulása életveszélyes. Képzett, de zsivány, tudja, hogyan kell provokálni az ellenfelet, befolyása van a bírókra is…

A bunyevác származású és már egy jó ideje magyar állampolgárnak is számító szakember szerint egyébként 50-50 százalék esélye van a két csapatnak a továbbjutásra. “Legyünk reálisak” – fogalmazott.

 

“Soha nem veszítettem a Videoton ellen” – írják

Szivics a KTE, a Paks, a DVTK és a Mezőkövesd edzőjeként, ellenfélként is jól ismeri a Videoton csapatát, és ki is emelték a cikkben, hogy nem kapott ki soha a fehérváriaktól – egyébként a tréner mérlege nem makulátlan a fehérváriak ellen.

Legutóbb a Mezőkövesddel játszottunk 1-1-et velük. A Ligakupa-döntőben (2013-ban – a szerk.), a Diósgyőr edzőjeként az egész kispadjuk meg akart verni, mert nem tudtak velünk mit kezdeni. Kecskeméten a játékosok épp az elmaradt fizetések miatt készültek tüntetni, én pedig kiálltam mellettük, ami nem tetszett az egyik főnökömnek, aki azt mondta, hogy a következő vereség után repülök. A következő meccsünk a Paulo Sousa vezette Videoton elleni volt és győztünk idegenben 2-0-ra. Maga Orbán Viktor is gratulált nekem ahhoz a sikerhez….