A Magyar Labdarúgó Szövetség pénteken, Telkiben tartotta meg az éves küldöttközgyűlését, amin lázas megbetegedés miatt nem tudott részt venni Csányi Sándor elnök, helyette Berzi Sándor alelnök nyitotta meg az eseményt.

Vági Márton főtitkár a prezentációja során elmondta, hogy a felnőttcsapatokban játszó fiatalok jelenléte nem erősödött. 2018 és 2022 között 1131 percet játszottak U21-es hazai játékosok az NB I-ben, ez fele annyi mint a legmagasabb adattal rendelkező Dánia (2372).

– Sokszor elhangzik, hogy a 12 csapatos bajnokság az oka a kevés fiatalnak. Lehet, hogy ez az oka, lehet, hogy ez az akadályozó tényező, de van öt ország, ahol ilyen akadályozó tényező mellett is kétszer ennyi fiatal van a bajnokságban, például Dániában, és meg kell nézni, hogy a dánok felnőttcsapata jelenleg hol tart a magyar válogatotthoz képest – mondta Vági, majd hozzátette, azt várja az MLSZ, hogy évente egy új játékos érkezzen az A-válogatotthoz az U21-es válogatottból.

Vági azt is elmondta, hogy Csányi Sándor MLSZ-elnök határozott megítélése, hogy köszönhetően az elmúlt 12 év kiemelt kormányzati támogatásának, a szövetség klubok felé nyújtott szakmai segítségének, valamint a fiatalok beépítését segítő, ösztönző szabályoknak, néha szigorú előírásoknak, joggal várható el az NB I-es csapatoktól, hogy legalább egy U21-es játékos a játékidő felében játsszon.

Ennek megfelelően a következő idénytől ugyan nem lesz kötelező, de erős pénzügyi ösztönzés lesz kialakítva arra, hogy egy U21-es játékos legalább egy félidőt játsszon minden bajnokin

– az NB II-ben kötelező lesz játszatni egy U20-as, míg az NB III-ban egy U19-es labdarúgót.

A főtitkár hangsúlyozta, az utánpótlásnak meg kell adni a rangját azzal, hogy a legjobb minőségű szakemberek kerüljenek oda, őket pedig meg kell becsülni. Az MLSZ szorosabb kapcsolattartásra törekszik a klubokban dolgozó edzőkkel, már csak azért is, mert – példaként említve – helytelennek tartja, ha egy U13-as csapatnál a győzelem a legfontosabb, s ezért túlzottan defenzív futballra nevelik a fiatalokat.

– Rendben vagyunk pénzügyileg, rendkívül stabil a gazdálkodásunk. A kumulált eredmény 9 milliárd felett van, ha realizálódik a 2022-es terv, akkor ez az összeg 10 milliárd fölé nő jelentette ki Vági. A TAO-jelentésből kiderült, hogy 1935-ből 1420 pályázatot fogadtak el, illetve ugyanúgy 45,7 milliárd volt a felhasználható keret, mint egy évvel korábban, ebből 15,1 milliárdot ingatlanfejlesztésre, 30,6 milliárdot működési támogatásra fordítottak. A tájékoztatóban elhangzott, 68 százalék az ellenőrzöttség és az esetek négy százalékában tártak fel szabálytalanságot, ennek eredményeként 29 sportszervezettel szemben tettek feljelentés költségvetési csalás gyanúja miatt, 14-et pedig egy-három évre kizártak a pályázatból.

Vági az NB I-gyel kapcsolatban elmondta, minden tiszteletük a Ferencvárosé, amely évről évre kiemelkedik a mezőnyből és nemzetközi szinten is versenyképes.

– Ez a 21. századi magyar focitörténelemben kiemelkedő teljesítmény, reméljük, hogy folytatják is. Komoly kihívójává vált a Ferencvárosnak az utóbbi időben az akadémistákat is alkalmazó Puskás Akadémia, és hasonlóképpen reális kihívó a külföldiekkel a soraiban szereplő Kisvárda. Kellemetlen élmény, hogy olyan tradicionális klubok, mint a Budapest Honvéd, a MOL Fehérvár FC és az Újpest átmenetileg, vagy hosszabban is a várakozások alatt teljesítenek. Reméljük, hogy ebből hamarosan kikeverednek. Egyértelmű pozitívum, hogy az NB I gólátlaga európai összehasonlításban magas, valamint a 12 csapatos bajnokságban a kulcshelyezések nagyon késői szakaszban dőlnek el.  

Nem feltételen pozitívum, hogy folyamatosan nő az NB I-ben játszó légiósok száma, de kedvező, hogy a minőségük, például a válogatott játékosok száma egyre nő.

Az A-válogatottal kapcsolatban elhangzott: a csapat vb-selejtezője ugyan nem volt sikeres, de voltak a sorozatban kiemelkedő eredményeink is, arra pedig büszkék lehetünk, hogy együttesünk a Nemzetek Ligájában Európa legjobb 16 csapata közt szerepel, ez egyértelmű előrelépést mutat.

A játékvezetés terén az elmúlt időszak legfontosabb eredménye a VAR-rendszer bevezetése az OTP Bank Ligában. Az ellenőrzések átlagos ideje megfelel a nemzetközi szintnek, elmaradás egyes leshelyzetek megítélésénél van. Az állásidők rövidítése érdekében a VAR játékvezetők rendszeres gyakorláson vesznek részt.

A válogatott mérkőzéseken történt szurkolói tiltott cselekmények miatt a FIFA és az UEFA pénzbüntetést és zárt kapus büntetést szabott ki a szövetségre. Ezek a büntetések azt mutatják, hogy a jelenleg alkalmazott fellépés nem kellően szigorú és hatékony, ezért az MLSZ felkészült a biometrikus azonosítási rendszer bevezetésére is a válogatott mérkőzésein – írja az mlsz.hu.