Új tulajdonossal kezdtük a szezont. Természetesen, ha valami változik a csapatban, nem könnyű jó eredményekkel indulni. Ezért az idény elején nehéz helyzetben voltunk, főleg a sérülések és a sok új játékos érkezése miatt. Miután visszaigazoltam, hogy segítsek a csapatnak, jobbak lettünk, majd egy hónappal ezelőtt még egyszer nehéz periódusba kerültünk, különösen az utolsó két hazai pályán elveszített meccsünk miatt. Ezért vagyunk csak a középmezőnyben, azonban bejutottunk a Magyar Kupa elődöntőjébe, ami nagy lehetőséget kínál számunkra, hogy kijussunk az európai kupaporondra – kezdte a getfootballnewsitaly.com-nak Davide Lanzafame, aki elmondta, milyen volt a közös munka a két olasz edzőjével (Marco Rossival és Giuseppe Sanninóval – a szerk.)

Két különböző karakter, különböző személyiséggel. De mindketten kiváló edzők. Rossi olyan, mint egy apa a sportban, mert visszahozott engem a Honvédhoz, miután már játszottam itt, és együtt megnyertük a bajnokságot. Rossi számomra különleges edző – fogalmazott a kispestiek csatára, majd a magyarországi pályafutásáról is nyilatkozott.

Amikor először igazoltam ide, olyan volt, mint egy új kihívás. Egy olasz játékosnak nem könnyű az élete egy másik országban. Az első pillanattól kezdve tetszett nekem Budapest és általánosságban véve Magyarország is. A második alkalommal, amikor újra Magyarországra kerültem, a futball helyzete teljesen megváltozott, mert a miniszterelnök nagyon sokat fektetett ebbe a sportba, főleg az új stadionokba. Tehát jobb volt, mint először. Ezenkívül a csapatok minősége is nagyon jó. Az emberek mentalitása teljesen más. Az olaszok általában nagyon temperamentumosok, a magyar emberek viszont csendesebbek és visszafogottabbak. Nap mint nap elkezdtem értékelni a magyar emberek viselkedésmódját. De természetesen legbelül ugyanaz a forró fejű, jó erőben lévő ember maradtam.

Amióta Magyarországon élek, két-három olasz játékos igazolt még ide, de fél vagy egy év után mentek is vissza, mert ha nem ismered meg kellően az itt élő emberek mentalitását, nagyon nehéz lesz gyökeret eresztened.

Ha intelligens vagy, keményen dolgozol, jó képességű futballista vagy, hosszútávon itt tudsz maradni, de ha nem fűt a bizonyítási vágy, és úgy véled, a magyar bajnokság nagyon könnyű, akkor pár hónap múlva kulloghatsz vissza.

Lanzafame hozzátette, nagyon sokat köszönhet a klub korábbi tulajdonosának, George F. Hemingwaynek, mivel vele és Marco Rossi irányításával megnyerték a bajnokságot. Az olasz játékos a Ferencvárosnál is eltöltött időszakáról is szót ejtett.

Csodálatos évet töltöttem a Ferencvárosnál. Egy éven belül megnyertem a bajnokságot, és másodszor is gólkirály lettem. Nagyon büszke vagyok erre. A szezon végén úgy döntöttem, visszatérek a Honvédhoz. Nagyon tisztelem Szergej Rebrovot, mert nagyon jó edzőnek tartom.

De természetesen a karakteremből fakadóan nem vagyok egyszerű eset, mert most 33 éves vagyok, és szeretnék mindig játszani.

Megértem, nem könnyű velem dolgozni, de szeretnék köszönetet mondani Rebrovnak, mert az az egy év nagyon fontos volt számomra – jelentette ki.

Az XIX. kerületiek gólvágója elárulta azt is, miért ért vissza harmadszor is a Honvédhoz.

Azért igazoltam vissza a Honvédhoz, mert az otthonom, és ha valaki visszatért, annak mindig örültek. Úgy gondolom, a kispesti légkör abban különbözik a többi klubtól, hogy a szurkolók szenvedélye nagyon közel áll a csapathoz. És természetesen a klub gazdag történelemmel bír. Ha azt mondom, Puskás, akkor ő volt a labdarúgás történetének egyik legjobb játékosa. Jelenleg Kispesten úgy érzem magam, mintha újjászülettem volna.

Amikor másodszor idejöttem, a karrierem majdnem halott volt, mert olaszországban lejtmenetbe kerültem, és utána teljes mértékben motiváltan visszatértem Magyarországra.

Évről évre elkezdtem a megfelelő gondolkodásmóddal játszani.

Kérdésre válaszolva elmondta, melyek voltak pályafutása legemlékezetesebb pillanatai.

Három nagyon fontos pillanatot tudok mondani. Természetesen az első, amikor a Serie A-ban megrúgtam az első gólomat a Parma színeiben a Chievo ellen. Amikor egy játékos megszerzi az első gólját az olasz élvonalban az olyan, mint egy beteljesült álom. A második, talán pályafutásom legjelentősebb pillanata, amikor Buffonnak két gólt rúgtam a Juventus-Parma mérkőzésen Torinóban – a családom és a feleségem előtt. Dupláztam, 3-2-re nyertünk a Juve ellen. A harmadik pedig a Honvéddal szerzett bajnoki cím. A Ferencvárossal is megnyert is emlékezetes marad, de a Fradi mindig is az egyik legjobb együttes Magyarországon.

Abban az időben a Honvéd csak harmadik vagy negyedik számú csapatnak számított, így csoda, hogy a Videotont, a Vasast és a Ferencvárost is magunk mögé tudtuk utasítani,

és a hétről hétre elvégzett kemény munkának köszönhetően megnyertük a bajnokságot.

Végül Lanzafame azt is elmondta, hogyan látja öt év múlva a magyar bajnokságot.

A koronavírus-járvány megjelenése előtt úgy láttam, a bajnokság színvonala javult, mert a klubok évről évre sok pénzt fektetnek a játékosok igazolásába, különösképpen a külföldiekbe. A következő szezonban korlátlan mennyiségű légióst alkalmazhatnak a klubok, így a bajnokság színvonala is emelkedhet, jobbá válhat.

Lanzafame a koronavírusról: “Segítenék Magyarországnak viszonzásul a sok szeretetért, amit kaptam”