Három és fél évig másodedzőként dolgozott az Dinamo Kijevnél Szergej Rebrov, majd 2014 áprilisától három éven keresztül vezetőedzőként tevékenykedett az ukrán klubnál, amellyel két bajnoki címet, két Ukrán Kupát és egy Ukrán Szuperkupát is bezsebelt. A Ferencváros jelenlegi trénerével a kijevi klubhonlap készített tartalmas interjút, amiben szó esett a Dinamo Zagreb elleni Bajnokok Ligája-szereplésről, a célkitűzésekről és a magyar nyelvről is.

– Szeretek itt dolgozni, szeretem az emberek hozzáállását, a szurkolók csapathoz való hozzáállását. A Ferencvárosnak van a legnagyobb szurkolótábora, a stadion majdnem mindig teli van. A hangulat a meccseken fantasztikus. A klubnak remek edzőközpontja van, több jó pályával.

De ami a legfontosabb volt az elmúlt egy év alatt: a csapat fejlődik.

Bajnokságot nyertünk, most pedig az Európa Liga csoportköréért harcolunk – idézi Rebrov szavait az ulloi129.hu. – Nekem nehéz elengednem magam bárhol is, de Szaúd-Arábia után az élet sokkal egyszerűbb itt. A kis dolgokban is. Például egy percig sem volt gond óvodát találni a gyerekeknek. A magyar mentalitás nagyon hasonlít az ukránhoz, az emberek ugyanolyan barátságosak. Persze a magyar nyelv nagyon nehéz. A csapatban majdnem mindenki beszél angolul, így nincs gond a kommunikációval. A magyar nyelv nagyon komplikált. Persze megtanultam pár szót, de nincs szükség arra, hogy jobban belemélyedjek a nyelvbe, mert a helyi focisták és a légiósok is beszélnek angolul. Minden kommunikáció, elméleti felkészítés angolul zajlik.

Az ukrán tréner a Dinamo Zagreb elleni Bajnokok Ligája-kieséssel kapcsolatban megjegyezte, nem tudja, hogy a horvátok elleni búcsút hogyan ítélik meg a magyar lapok, mert nem olvassa azokat, de számára a Ferencváros vezetésének reakciója sokkal fontosabb és teljes támogatást kapnak.

– Mindenki megérti, hogy nehezen juthattunk volna tovább a Bajnokok Ligájában, most pedig az Európa Liga-csoportkörért harcolhatunk. Ha a Ferencvárost és a Zágrábot összehasonlítjuk, a horvát klubban sokkal értékesebb futballisták játszanak.

Így egy ilyen helyzetben nehezen lehetett volna elvárni a továbbjutást. De méltósággal harcoltunk.

A kiállítás és a sok ki nem kényszerített hiba komoly vereséghez vezetett. A Dinamo gyorsan vált át védekezésből támadásba, azonnal megfizet az ember a hibáiért. Ez történt a visszavágón velünk: sok labdát vesztettünk a középpályán, s helyezkedési hibákat vétettünk a védelemben – az ellenfél pedig kihasználta. De 0-0-nál, 0-1-nél elég jó esélyeink voltak a gólszerzésre. Ha legalább egyet kihasználunk, a meccs másképpen alakulhatott volna talán. De jól játszottunk és átvettük az irányítást, főleg a Dinamo első gólja után, amikor ők megnyugodtak kicsit. Persze a 0-4 nagyon kellemetlen eredmény – de el kell fogadni, ki kell elemezni a hibákat és továbblépni.

Rebrov hozzátette, a Dinamo és a Ferencváros helyzetét nem lehet összehasonlítani, a Fradi nem játszott a BL-ben 25 éve, a Kijevnek pedig minden évben ez a célja.

– A Ferencváros helyzete teljesen más. Próbálkozunk, és ahogy én látom, az emberek értékelik ezt. Persze mindent bele kell adnunk, hogy bejussunk az EL-csoportkörbe, de ez foci, minden lehetséges – folytatta a vezetőedző, majd arra a kérdésre is kitért, kötelező-e a Ferencváros számára a továbbjutás az EL-csoportkörbe. –Mit jelent az, hogy kötelező elvárás lenne-e a továbbjutás? És ha a csapat nem éri el a csoportkört? Akkor mi van? Mindenkinek felbontják a szerződését? Igen, ha a Kijev nem jut a csoportkörbe, az drasztikus személyi változásokhoz vezet. De itt mindenki megérti, hogy sikerre törünk, dolgozunk, értjük mit jelentenek a következő meccsek a szurkolóinknak és minden erőnket beleadjuk. De nem is értem ezt a kérdést. “Elvárás”. Mint a Szovjetunióban az ötéves terv… Ha megnézik a csapatunkat, először azt kell észrevenni, hogy nyáron elvesztettük két vezérünket, és eközben 5-6 új játékos érkezett. Így természetes, hogy nem könnyű azonnal magas szinten játszani. De megismétlem, a célt mindenki látja – az Európa Liga-csoportkörét. És most ezért dolgozunk. Nagyon fontos a számunkra és a legjobbunkat adjuk majd, hogy ezt elérjük.

Az interjúban a Ferencvárossal kapcsolatos résznél rákérdeztek a nyári Petrjak-ügyre, amivel kapcsolatban Rebrov elmondta, a kulcs az ügynök volt, aki rávette az ukrán játékost a klubváltásra.

– Minden jót kívánok neki a jövőben, de többet nem beszélek róla. Meghozta a döntését– zárta le az ügyet Rebrov.