Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója a magyar bajnok számára csütörtökön (18:45), Leverkusenben rajtoló Európa Liga-csoportkör kapcsán is nyilatkozott a Fradi TV-nek.

Közeleg az első csoportmeccs

Összetett érzések vannak bennem, egyrészt egy óriási nagy büszkeség az, hogy harmadik éve folyamatosan ott vagyunk valamelyik nemzetközi kupasorozatnak a csoportkörében. Az idei sorsolásunk elég nehéz, lássuk be, ha valaki ránéz a Bundesliga tabellájára, akkor láthatja, hogy a Leverkusen milyen erőt képvisel. És hát ne feledkezzünk meg a Celticről és a Real Betisről sem, mert mind a kettő nagyon-nagyon erős csapat. Ugye a játékoskeretük értéke is a többszöröse a miénknek. De ennek ellenére mi vagyunk a Ferencváros, tehát úgy megyünk neki, hogy mindent meg fogunk tenni a siker érdekében, persze azt be kell látnunk, hogy nem mi vagyunk a favoritok a továbbjutásra, de én úgy gondolom, hogy eddig is megmutattuk, hogy tudunk meglepetéseket okozni. Mindenféleképpen bravúr kell ahhoz, hogy továbblépjünk ebből a csoportból. Az már önmagában egy óriási eredmény, hogy itt vagyunk a csoportkörben, természetesen nem mi vagyunk a favoritok, de mindent meg fogunk tenni, és hát láttuk, hogy azért az elmúlt években tudtunk olyan eredményeket elérni, amikre mindenki felkapta a fejét.

Peter Stöger munkájáról és a főtáblára jutásról

Ez egy nagyon nagy teljesítmény és hogy ha belegondolunk abba, hogy ugye a múlt szezonban egy mérkőzést kellett játszanunk minden selejtezőkörben, most viszont kettőt,  azért ez egy dupla igénybevétel. Jól szerepeltünk. Voltak persze olyan pillanatok, amik nehezek voltak, elég, ha visszagondolunk a prágai mérkőzésre, a Slavia ellen.

Ott befeszítettünk és betoltuk a buszt a kapu elé, úgyhogy szerintem jók voltunk.

Nehéz megmondani, melyik volt a nehezebb sorsolás, az idei vagy a tavalyi. A Slavia egy borzalmasan erős csapat,  azt láthattuk, azért szerencsénk is volt, de sikerült megoldanunk. A Young Boys elleni párharcot nem, pedig az szerintem a kezünkben volt az első mérkőzésen a tizenegyesnél, ha ezt berúgjuk, akkor másképp alakulhatott volna, mert ugye emberhátrányban nekik ki kellett volna támadniuk és akkor talán könnyebb lett volna bemenni mögéjük. Egy nagyon jó csapat volt az ellenfelünk,mindenki láthatta azt, hogyan kezelik a labdát, milyen erővel passzolnak, hogy milyen gyorsasággal játszanak, milyen pénzügyi és fizikális kondícióban vannak a játékosok, azért az sem véletlen, hogy ők olyan eredményeket értek el itt az elmúlt időszakban, amilyeneket elértek. Sajnos nem sikerült őket kiejtenünk, de azért nem vagyunk szomorúak azért sem, hogy az Európa Ligában szerepelhetünk…

Nehezebb ez a csoport, mint volt két évvel ezelőtt az EL-ben?

Legutóbb is erős csapatokat kaptunk, de a mostaniak tényleg nagyon erős együttesek. Persze itt már nem nagyon van gyenge csapat, főleg figyelembe véve azt, hogy az Európa Liga is 32-es lett 48-ból. Ugye a résztvevők számát tekintve ez is egy elitklub és tényleg azt mondom, hogy ez a mostani csoportunk az Európa Ligában lehetett volna egy BL-csoport is pár évvel ezelőtt. Óriási eredmény volt, hogy tavaly oda tudtunk kerülni a BL-be és továbbra is az a célunk, hogy megnyerjük a magyar bajnokságot, mert csak abban az esetben tudunk odakerülni a legjobbak közé. 

Mennyi számít majd az elmúlt két évben megszerzett nemzetközi rutin?

Biztos, hogy előnyt jelent majd, de ezt mindenki mondja is, hogy nemzetközi gyakorlatot kell szerezni ahhoz, hogy sikereket érjen el egy csapat. Most már tudjuk azt, hogy milyen hangulatú mérkőzések várhatnak ránk – és most nem is a lelátóról beszélek, hanem a pályáról. A lelátón pedig a mi szurkolóink fantasztikus hangulatot tudnak teremteni, tehát az, hogy ők most ott lehetnek, az biztos, hogy nagyon nagy segítség lesz a csapatnak.

A Leverkusen elleni mérkőzésről és az esélyekről

Nehéz mérkőzést várok, dehát azért legyünk reálisak, egy top Bundesliga-csapathoz megyünk és azért ott már sokan megizzadtak, tehát nagyon ki kell találni a taktikát, nagyon jó napot kell kifogni és nagyon koncentráltan kell játszani ahhoz, hogy ott jó eredményt érjünk el. Dehát ezért szép a futball és azért 30 százalék körüli a szerencsefaktor a futballban, ezt is be kell kalkulálni. De még egyszer mondom, a realitást nézve ennek a mérkőzésnek semmiféleképpen nem mi vagyunk a favoritjai. Viszont tényleg az a célunk, hogy meglepetést okozzunk. A realitás az a csoportban, hogy mindenféleképpen kiszolgáljuk a szurkolóinkat és ne valljunk szégyent sehol. Három nagyon-nagyon erős csapat, három komoly ellenfél vár ránk.

De most már mi is komoly ellenfél vagyunk, ez a harmadik év ugye, hogy nemzetközi csoportkörben vagyunk és most már senki nem fog minket lenézni, az biztos. De nehéz lesz.

EL: Az Eb egyik legjobb csatára is játszhat a Fradi ellen, megvan a Leverkusen-meccs bírója – minden az FTC nemzetközi szerepléséről