Ahogy arról a csakfoci.hu is beszámolt, sok vitát kavart Karakó Ferenc játékvezető ítélete a Ferencváros–Haladás bajnoki (2-0) 70. percében, amikor a hazaiak első gólját követően körülbelül 10 másodperc alatt mutatott fel két sárga lapot a Haladás reklamáló kapusának, Király Gábornak – akit 24 év után állítottak ki először.

A 42 éves hálóőr azt reklamálta – a játékvezető szerint túl hevesen -, hogy Lovrencsics Gergő lövésénél takarásban volt egy labda egy másik, lesen tartózkodó ferencvárosi játékos által, így nem kellett volna megadni a találatot. Az M4 Sport vasárnap esti, “Góóól2” című műsorában Szabó Zsolt korábbi FIFA-játékvezető és NB I-es csúcstartó elemezte a történteket.

Önmagában véve az, hogy egy játékos leshelyzetben van, nem jelenti azt, hogy büntetni kell. Ebben az esetben a lesen álló játékos azzal hat zavarólag, hogy helyezkedésével eltakarja a labda helyét, vagyis lehet, hogy a kapus nem látta azt. Ilyenkor érdemes beszélni a videobíróról, mert a játékvezető ezt az állást nem biztos, hogy láthatta a pályán, ahogyan az asszisztensnek is nagyon nehéz megállapítania az alapvonalról, hogy a játékos vajon mennyire zavarhatja a kapust

(…) vérző szívvel mondom, hogy ez egy hibás döntés volt – mondta az esetről a volt játékvezető.

Lovrencsics gólja és Király kiállítása

A Ferencváros Lovrencsics Gergő bombagóljával törte meg a Haladás ellenállását, a találat jogosságát vitató Király Gábort reklamálásért kiállították.

Közzétette: M4Sport – 2019. március 16., szombat

Ugyancsak szóba került Davide Lanzafame, az első félidő hajrájában, lesre hivatkozva érvénytelenített gólja, amely a visszajátszások alapján nem tűnt helyes döntésnek (két héten belül ez volt az olasz támadó második hasonló szituációja egyébként). A videóbíró rendszerének itthoni bevezetését szorgalmazó Szabó Zsolt szerint itt viszont nehéz egyértelmű véleményt mondani.

Olyannyira nehéz, hogy ha három képkockával később állítják meg a helyzetet, lehet, hogy találnánk olyat, hogy előrébb van a ferencvárosi játékos. Ez egy borzasztóan nehéz szituáció: azt a pillanatot elkapni, amikor elrúgják a labdát, és megnézni a csatár, illetve a védők helyzetét. Amikor a partjelző nincs vonalban, nagyon nehéz megítélni az ilyen szituációt.

Ez tipikusan egy olyan eset volt, ami a videóbíró intézményének használatával kiküszöbölhető.

A labdarúgás szabályalkotó testületénél, az IFAB-nél van olyan statisztika, amely megmutatja, hogy azokon a mérkőzéseken, ahol a videóbírót is igénybe vették, használták, a gólok esetében 95-98 százalékban jó döntések születtek – tette hozzá.