“Számomra a legfontosabb a csapat sikere, mintsem az egyéni elismerés”

2011-ben, viszonylag fiatalon, 17 évesen bemutatkoztál a Koper első csapatában. Mennyire számított nagy dolognak, hogy ilyen idősen már számítottak rád?

Abban az időben nem volt bevett szokás, hogy a játékosok ilyen fiatalon bemutatkozzanak a ligában, és erre nekem megadatott a lehetőség. Akkoriban még teljesen új volt minden, nem rendelkeztem kellő tapasztalattal, és minden az újdonság varázsával hatott. Természetesen a mai napig nem győzöm kellőképpen meghálálni az akkori edzőmnek, Primoz Glihának, hogy bízott bennem. Csak az vezérelt, hogy a pályán bebizonyítsam, érdemes volt velem számolni és ilyen fiatalon csatasorba állítani. Az évek múltával úgy gondolom, hogy az akkor rám bízott feladatokat maximálisan végrehajtottam, és nagyon jó érzéssel tölt el, hogy ez a lehetőség akkor megadatott. Erre örökké emlékezni fogok.

Aztán a Birmingham és a Newcastle figyelmét is felkeltetted, de végül nem vágtál bele a légióséletbe. Mi hiányzott akkor az áttöréshez?

Fiatal voltam és annak idején úgy voltam vele, hogy a szlovén bajnokságban szerettem volna maradandót alkotni, nem pedig egyből külföldre igazolni. Jó döntést hoztam, nem bántam meg, hogy maradtam, hiszen Szlovéniában csapatkapitány is voltam a Triglav ellen, és kétszer is megnyertem a Szlovén Kupát, kívánni sem kívánhattam volna ettől többet.

Szlovéniában közel 150 mérkőzésen 4 gólt rúgtál, itt Magyarországon már ötnél jársz. Könnyeb dolgod van a kapu előtt, mint odahaza, hogy ennyire gólerős vagy?

A szlovén bajnokságban nagyon jó szabadrúgáslövők vannak, és jómagam is szeretem a rögzített helyzeteket. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy itt Magyarországon nincs könnyebb dolgom a szabadrúgások terén, hiszen csapattársam, Varga Roli is jól végzi el ezeket, és ő eredményesebb ebben a tekintetben, ha csak a gólok számát nézzük. Örömmel tölt el, hogy már ennyi gólt sikerült szereznem idén, de a célom továbbra is az, hogy tovább fejlődjek ezen a téren is.

Számomra a legfontosabb a csapat sikere, mintsem az egyéni elismerés.

Jelenleg negyedik helyen állsz a házi góllövőlistán. Ez inkább a te dicséreted, vagy a többi támadó kritikája?  

Nem elégszek meg azzal, amit idén elértem, szeretnék még több gólt szerezni, amire itt a Fradiban megvan a lehetőségem. Jó érzéssel tölt el, hogy öt gólt rúgtam idén, de ez még csak a kezdet, nem elégszek meg ezzel a mennyiséggel, több van bennem és ezt idővel kamatoztatni is fogom.

Fotó: fradi.hu

Miben másabb a mostani és az egy évvel ezelőtti Blazic? 

Az évek során mindenki változik, ahogy én is. Úgy érzem előnyömre vált, hogy külföldön játszhatok, ezáltal több tapasztalatot szerezhetek hétről hétre, amit számomra a Fradi teljes mértékben megad. Fejjátékban és az egy az egy elleni párharcokban érzem, hogy fejlődtem, de vannak olyan területek, amit még csiszolnom kell, és ezt a Ferencvárosnál kiváló szakemberek segítségével megvalósíthatom.

“Kisebb csapatok jóval kevesebb anyagot támogatást élveznek”

Szlovéniában szerényebb büdzséből gazdálkodnak a csapatok, azonban a Domzale-val a negyedik körig is eljutottatok a play off-ban. Viszont más szlovén csapatok, például a Maribor is sokáig menetelt Európában. Miért eredményesebbek a szlovén klubok Európában, mint a magyarok?

Szlovéniában kevesebb pénzből gazdálkodnak a klubok, ezáltal a fiatalok minden idegszálukkal arra törekednek, hogy ha az európai kupaporondon játszanak, akkor megmutassák a világnak, mennyire tehetségesek, és szeretnék kipróbálni magukat később egy új csapatban. Elszántak, eltökéltek, ez vezérli őket a Bajnokok Ligában, valamint az Európa Ligában is. Összességében a szlovén fiatalok odahaza szeretnék felhívni magukra a figyelmet, egy jobb, nívósabb bajnokságban, csapatban szeretnék kipróbálni magukat. Szemben az idősebbekkel, ők általában a több pénzkereseti lehetőség miatt választják Magyarországot.

A Maribor bajnok lenne az NB I-ben, vagy a Fradi meg tudná nyerni a szlovén ligát?

Kétségtelenül a Maribor meg tudná nyerni az NB I-et, míg a Fradi pedig Szlovéniában is harcban lenne a bajnoki címért, megkockáztatom a végső sikert is behúzná.

A két bajnokság között minőségében nem sok különbséget látok, egyetlen az, hogy a Maribor az európai kupaporondon a selejtezők során több mérkőzést játszott és több tapasztalattal rendelkezik, mint a Ferencváros, ami döntő a két együttes közötti összevetésben.

Játékos szemmel, mi az alapvető különbség a szlovén bajnokság és az NB I között?

Sajnos, mi szlovénok odahaza nem rendelkezünk nagy stadionokkal, amelyek rengeteg nézőt tudnának befogadni, ezáltal tizenkettedik emberként szurkolnának nekünk. A kisebb csapatok jóval kevesebb anyagi támogatást élveznek, mint a magyarországiak, ami a mai modern labdarúgásban rengeteget számít. A játékosok tudása hasonló, talán inkább a magyarok fizikálisan erősebbek, mint a szlovénok, viszont minőségben a mieinket mondanám jobbnak.

“A Honvéd két játékosa nem hagy gondolkodási időt”

Melyik csatár ellen a legnehezebb játszani az NB I-ben?

Amióta itt futballozok Magyarországon, rengeteg jó képességű csatárral találkoztam, akik ellen nem volt könnyű felvenni a harcot.

Igazság szerint a Videoton támadóival meggyűlik a bajunk, nekem is, gondolok itt Danko Lazovicsra, aki rendkívül harcias és mindent elkövet azért, hogy megszerezze a labdát.

Hasonló véleménnyel vagyok a Honvéd két játékosáról, Eppel Mártonról és Davide Lanzafáméról, akik egy perc gondolkodási időt sem hagynak, így védőként pillanatok alatt kell jó döntést hoznom.

Mit szólsz a ferencvárosi körülményekhez? Jobbak, mint odahaza az élcsapatoknál?

Sok jó, kiváló szakember veszi körül a klubot, akik mindent elkövetnek azért, hogy sikeresek legyünk. Az eddig eltöltött közel egy év alatt azt mondhatom, profi körülmények uralkodnak a Ferencvárosnál, ez egy ilyen kiegyenlített bajnokságban elengedhetetlen, létfontosságú dolognak számít. Nem szabad elfeledkezni a szurkolókról sem, akik rengeteg támogatást nyújtanak nekünk a meccseken, ilyenkor kettőzött erővel tudunk harcolni a kilencven perc alatt.

Fotó: fradi.hu

El tudnád képzelni, hogy ne legyetek bajnokok? Mitől vagytok jobbak, mint a Videoton?

Összességében komplexebb csapatot alkotunk, együtt vagyunk sikeresek, nem pedig egyénenként. Fontos egy ilyen bajnokságban, hogy az egyéni teljesítmények mellett a csapatteljesítmény is jól működjön, amivel a saját dolgunkat könnyíthetjük meg. Nem szabad a Videotonnal foglalkoznunk, csak a saját meccseinkre szabad figyelnünk, mindig az adott mérkőzésre kell koncentrálnunk.

Miért érdemelné meg a Fradi a bajnoki címet a Vidi helyett?

Egész évben azért dolgoztunk, hogy megvédjük a címünket a bajnokságban, erre most jó esély mutatkozik. Egy ponttal vezetjük a tabellát, de ha kellően odafigyelünk és mindenki koncentrált lesz a maradék hátralévő négy fordulóban, meglehet a végső siker, s jó érzéssel mondhatom el, hogy magyar bajnok lettem.

Játszottál már a szlovén B-válogatottban, míg tavaly nyáron egyszer kispados voltál a felnőtteknél. Mi az oka, hogy nem hívtak be eddig tartósan?

Azon dolgozok, hogy egy napon a szlovén szövetségi kapitány beválogasson a válogatottba. Sajnos a posztomon rengeteg jó játékos van, akik ilyenkor előtérbe kerülnek, hamarabb magukra ölthetik a címeres mezt.

Nem vagyok az a típus, aki könnyedén feladja, szeretek a végsőkig küzdeni. Hiszem, hogy egyszer eljön az én időm is, amikor a felnőtt válogatottban bemutatkozhatok.

Jelenleg csak annyit tehetek, hogy a magyar bajnokságban próbálok kimagasló teljesítmény nyújtani, remélem, hogy ezzel is felhívhatom magamra az szövetségi kapitány figyelmét.

LENKÓ PATRIK