A zsinórban négy bajnoki címet nyert Ferencváros labdarúgócsapatának vezérigazgatója, Orosz Pál a keret nyári változásairól, Sztanyiszlav Csercseszovról, a klub nagy feladatiról és céljairól is beszélt az M4 Sporthíradójának adott interjújában.

A vezérigazgató azzal kezdte, hogy az NB I-ben is történelmi rekordra készülnek jövőre.

– A négy, sorban megszerzett bajnoki címre utoljára 110 éve volt példa a Fradinál. Mi ezt kitűztük magunknak célnak. Az a csapat, amelyik négyet nyert, utána az ötödiket is megnyerte, tehát ha jövőre is sikerülne bajnoknak lenni, akkor beállítanánk a klubrekordot, ami fantasztikus lenne.

Orosz Pál beszélt a szezon közbeni edzőváltásról is, szerinte nem Peter Stögert minősíti, hogy meg kellett tőle válni.

– Csercseszov egy másfajta szellemiséget hozott be. Peter egy fantasztikus szakember volt, nagyon európai, nagyon kulturált figura, aki úgy gondolja, hogy elég egyszer elmondani valamit, és utána azt meg fogják csinálni. Ha ezzel nem élnek, hanem visszaélnek, akkor az negatív is lehet. Ezért szerettük volna, hogy egy más jellegű munka kezdődne, olyan karakterű embert kerestünk, mint Sztanyiszlav.

Ezen a szinten nem feltétlenül alapvető technikai dolgokat kell megtanítani a játékosoknak, hanem az kell, hogy egy olyan vezér álljon ott, akinek elhiszik a dolgokat. És Csercseszov ez a karakter, ez az, amit pluszban be tudott hozni.

De Stöger is egy nagyon képzett, kellemes ember, sajnáltuk Gáborral együtt, amikor meg kellett hozni a döntést, hogy megválunk tőle. Ez nem őt minősíti, sokkal inkább másokat minősít. De ezt a döntést meg kellett hozni, mert úgy gondoltuk, hogy ez a klub és a csapat érdeke. 

Orosz Pál a lehetséges nyári változásokra is kitért.

– Ez a keret alkalmas arra, hogy Bajnokok Ligája- vagy Európa Liga-résztvevő legyen. De ebben a keretben biztos, hogy lesznek változások. Ráadásul arra figyelünk, hogy ha lehetőségünk van, akkor nagyobb bajnokságokba tudjunk játékosokat transzferálni. Mindig az a fontos, hogy ha valaki elmegy, akkor lehetőleg legalább olyan minőségű játékost hozzunk helyette. Nem hiszem, hogy nagy játékosmozgásban gondolkodunk.

Nincs olyan, hogy érinthetetlen játékos, mert nem lehet tudni, kiért milyen ajánlat jön. Ha egy játékosért komoly bajnokságból jön egy olyan ajánlat, akkor lehet, hogy élni szeretne ezzel a lehetőséggel.

(…) Szerintem a nagy feladat az lesz, hogy ezeket a játékosokat (Ryan Mmaee, Samy Mmaee és Aissa Laidouni – a szerk.) a világbajnokságig megtartsuk. Mert ha a vb-n olyan produktumot tesznek le a pályán, akkor más árkategóriába esnek majd, és ez egy klubnak fontos, hogy milyen bevételt tud az eladásból generálni.

A vezérigazgató végül arra is válaszolt, mi jelentene a következő szezonban sikert.

– Már önmagában az siker, ha eljutunk egy nemzetközi csoportkörig. Lehetőleg a BL-be vagy az EL-be. És ott pedig most már jussunk olyan pozícióba, hogy legyen arra esélyünk, hogy tavasszal is megmutathassuk magunkat. 

A teljes interjú ITT nézhető meg!

Fradi: Holland sztárcsapat is lecsapna Tokmacra – a bajnokság legjobbját kellene pótolnia