Vécsei Bálint beválogatásáról

Az elmúlt időszakban követtük a játékát, ahogy a többiekét is. Mielőtt a Fradiba visszatért volna a Luganóban játszott, ott is figyelemmel kísértem a játékát. A Fradiban a legutóbbi időszakot leszámítva nem kapott nagy lehetőséget, de meggyőző volt a játéka számomra. Vannak olyan játékjegyei, amelyeket hasznosíthatunk a válogatottban: gondolok itt elsődlegesen a fizikai rátermettségére. Eljött a megfelelő pillanat a behívásához, független attól, hogy már játszott a múltban Albánia ellen.

A Bundesligában játszó magyar játékosok esetleges visszahívásáról

Remélem, hogy ilyenre nem kerül sor. Úgy hiszem, azok a klubcsapatok, amelyek rendelkezésünkre adják ezeket a játékosokat, már átlátják, mennyire fontosak ezek a játékosok a magyar válogatottnak. A magam részéről elmondtam, de a szövetség részéről is kijelenthetem, mindig maximálisan igyekeztünk tekintettel lenni a klubok érdekei előtt. Most joggal elvárhatom tőlük, hogy ők legyenek tekintettel ránk.

Szalai Ádám pótlásáról 

Hiába keresek itthon vagy külföldön olyan klasszikus középső csatárt, mint ő, nem találok. A kerethirdetésen három név is elhangzott, aki pótolhatná, de ezek a játékosok nem rendelkeznek olyan kvalitásokkal, mint Ádám. Taktikai átalakításra lehet számítani, erre már van ötletem.

Ők pótolhatják Szalai Ádámot a pályán és az öltözőben

Ami a csapatkapitányi tisztséget illeti: normális esetben Gulácsi kapja meg a karszalagot, ahogy Albániában és a Leipzignél is. Nem gondolom, hogy bármilyen gond lenne amiatt, hogy átvegye a tisztséget. Ha mégis gondba ütköznénk, beszélünk vele és azokkal is, akik szóba jöhetnek. Nem könnyű az öltözőben pótolni Ádámnak a csapatra kifejtett lélektani hatását.

Akinek fontos szerepet szánok ezen a területen az Nikolics Nemanja, hiszen még akkor is, amikor nem játszik, nagyon pozitív hozzáállású játékos és nagyon jó érzéke van ahhoz, hogyan lehet csapatot építeni.

Nagyon bízok benne. Nagy Ádámra is számítok e tekintetben, komoly tapasztalatai vannak válogatott játékosként. Mondhatnám még Willi Orbánt és Gulácsi Pétert is.  Szalai Ádám hiányában azokra számítok, akik régebb óta válogatottak, beállnak a helyére és csapatmunkával átveszik a karizmatikus szerepét.

Két új játékos, Callum Styles és Laci Zsiga honosításáról, és Dárdai Márton esetleges beválogatásáról

Mindenkit figyelünk, aki szóba jöhet. Dárdai Márton esetében mi várunk választ tőle. Callum Styles és Laci Zsiga esetében is keressük a jogi megoldásokat, hogy le tudjuk őket papírozni. Az előbbi esetében megoldhatóbbnak tűnik, utóbbi esetében még egy kisebb nehézség előtt állunk.

Az Andorra elleni érzelmes sajtótájékoztatóról és annak következményeiről

Mindig is mondtam, nincs bennem szándék, hogy maradjak, ha az illetékesek nem akarják. Az illetékesek alatt a szurkolókat és a szövetséget is értem. Ha bekövetkezik az, ami a jelen állás szerint valószínűleg be fog, hogy nem jutunk ki a világbajnokságra, akkor meg kell vizsgálni ennek az okait és kész vagyok levonni a következtetéseket. Nem fogok foggal-körömmel ragaszkodni a pozíciómhoz. Ha a szövetség el akar engedni, nem problémázok, elmegyek.

Az Andorra elleni mérkőzést követő sajtótájékoztatón történtek a három mérkőzésnek a lecsapódása volt. Más Anglia, más Albánia és más Andorra ellen játszani. A három mérkőzésből leszűrtem bizonyos észrevételeket. Most már higgadtan, hideg fejjel össze tudom foglalni a történteket. 2018-ban, amikor a válogatotthoz kerültem még a Finnország elleni NL-mérkőzésen a C-divízióban voltunk, majd feljutottunk az A-divízióba, és az Eb-re kijutottunk. Megvolt a lehetősége annak, hogy továbbjutunk. Az elmúlt három évben 35 mérkőzésen 1,56 meccspontot szereztünk átlagban, ami az ezt megelőző időszakkal egybevéve rendkívüli állapot. Nem azért mondom ezt, mert én vagyok Marco Rossi, hanem a számok ezt igazolják.

Visszatérve az Andorra elleni meccsre, ott leginkább azon borultam ki, hogy valaki elkezdte terjeszteni, hogy a rendkívüli állapotot rendes állapotként kell kezelni.

Megvolt sokakban a várakozás, hiszen ha tudtunk ikszelni a franciákkal és a németekkel, miért ne tudnánk Anglia ellen is. Még annak dacára, hogy az angoloknál van 25 játékos, ebből egy többet ér, mint a mi keretünk összértéke. Ez volt az alap állapot, ami odavezetett, hogy hevesebb volt az érzelmi reakcióm. Nem azt mondom, hogy Anglia ellen jól játszottunk. Az első gól után szétestünk, ott már jelentkeztek azok a problémák,  hogy bizonyos játékosok nem tartják be a taktikai elvárásaimat, amiket én kértem.

Csak addig van értelme annak, hogy Marco Rossi legyen a magyar válogatott szövetségi kapitánya, amíg a játékosok követik a taktikai elvárásaimat a pályán és azon kívül is.

Csak akkor tudunk jól játszani, ha minden szempontból javulunk. Például fizikum tekintetében, amire nincs semmilyen ráhatásom, ezt a játékosoknak a klubcsapataikban kell fejleszteni. A mentális szintre van némi ráhatásom és a taktikára, amit én határozok meg. Azokat szeretném a jövőben behívni, akik teljes mértékben követik azokat az utasításokat, amiket elvárunk tőlük. Nem a Holdon és nem a Marson élek. Olvastam azokat a kommenteket, akik az angolok és az albánok ellen a fejemet követelték és írták, hogy mondjon le, váltsák le.

Nekik és Önöknek is mondom még egyszer, nem ragaszkodom foggal-körömmel a pozíciómhoz. Ha más utat érez a szövetség abban a tekintetben, hogy fejlessze a válogatott teljesítményét, készségesen segítek nekik azt az utat egyengetni.

Amíg én vagyok a szövetségi kapitány, addig elvárom, hogy akit meghívok, az a pályán és azon kívül maximálisan legyen tekintettel arra, amit elvárok tőle.

Rossinak magyarázkodnia kellett: “Nincs okom arra, hogy ne kapitányként folytassam”

Nagy Zsolt meghívásáról

Nagy Zsolt 2019-ben Uruguay ellen az utolsó 15 percben játszott. Utána Cardiffban, a Wales elleni meccsen Gareth Bale ellen megszenvedett. Nem a védekezése és az erőnléte miatt, hanem mert rengeteget hibázott. Láthatták, nem ötletszerűen hívok be játékosokat a válogatottba, hanem ezt megelőzően az adott játékost hosszú ideig követem. Heti szinten nem is tudom, hány meccset nézek meg a játékosokról. Zsolt a mostani bajnokságban sokkal kevesebb ki nem kényszerített hibát követett el, ami korábban az Achilles-ina, azaz a sebezhetősége volt. Meggyőző az ereje és kirobbanó a teljesítménye. A védelemben bal oldalon és a középpályán folyamatosan gondolkodni kell frissítésben, pótláson. Az Európa-bajnokságon ezeken a posztokon Fiolát kellett játszatni, pedig ő nem kimondottan baloldali játékos. Jobb oldalon és középen érzi magát otthonosan. Nem lehet elvárni Fiolától, hogy folyamatosan topformában legyen és keretbe lehessen hívni.

Szoboszlai Dominik játékáról

Az akkori edzője, Julian Nagelsmann a sérülése miatt gyakorlatilag nem is játszatta Szoboszlai Dominikot, aki nagyon nagy tehetségnek számít a magyar felhozatalban. Ha lemondanék a játékáról, mert feltehetően nincs olyan kondiban, vagy nem játszott jól Albiániában, biztos hibát követnék el. Mindenesetre, amikor a Leipzig 6-0-ra legyőzte a Herthát, az nem azért volt, mert nem játszott Dominik. Fontos, hogy megfelelő helyzetbe hozzuk, csak akkor tud kibontakozni, ha helyzeteket alakítunk ki számára.

Négy visszatérő Rossi friss keretében: A Fradi játékosa 7 év után játszhat újra a válogatottban