“Egyszerűen nem szeretek kísérletezni”

A válogatottnál rendkívül bonyolult a munka. Még inkább azok számára, akiknek esélyük sincs a legmagasabb szintű válogatott edzésekre. Ha erősebb vagy a többieknél, akkor kevés a tennivaló, míg a papíron gyengébbeknél meg kell találnod azokat praktikákat és az automatizmusokat, amelyek megtalálása nem ígérkezik könnyűnek. A behívott 25 játékosnak általában a fele Magyarországon játszik, de a csapat gerincét olyan kilenc-tizenegy játékos alkotja, akik a külföldi bajnokságban játszanak. Különböző eszközökkel, speciális platformoknak köszönhetően követjük őket figyelemmel, és ebben a technológia nagy segítségünkre van – kezdte Marco Rossi, aki a nemzeti együttes októberi programjára is kitért. – Októberben három mérkőzést fogunk játszani idegenben. Először Szófiában, majd Belgrádban és Moszkvában. Alig lesz időnk regenerálódni a mérkőzések között. Azt hiszem, új játékosokat fogok behívni, de az is elképzelhető, hogy nem. A játékosok, akik nemrég kezdték el újra a bajnokságokat, egy hét alatt három mérkőzést fognak játszani.

Az olasz szakember azt is elmondta, hogyan próbálták felkészíteni a játékosokat a sorozatterhelésre.

Megpróbáltuk pszichológiailag felkészíteni őket, a klubjaikkal együttműködve. Könnyebb terheléssel tartottuk a foglalkozásokat, amelyek főleg a taktikát érintették, mindent három vagy négy edzésbe sűrítettünk. Ha jól megy, megértetheted velük még akkor is, ha mindig ilyen messze vagy tőlük. Nagy különbség van a válogatottak és a klubok között. Még akkor is, ha kiváló ellenfelekkel játszunk, felkészítünk mindenkit a győzelemre. És ez nem véletlen, de egyszerűen nem szeretek kísérletezni. Manapság proaktív és agresszív focit kell játszani. Nem szeretek megragadni alacsony szinten, majd arra várni, hogy ellentámadást vezessünk, vagy váltsunk átmenetre. Inkább magasan letámadunk, és megpróbáljuk fenntartani a labdabirtokolást. Ezzel az elképzeléssel a ranglistán előrébb lévő ellenfeleknél gyakran találkozunk ilyenekkel.

“Továbbfejlesztheti magát a Serie A-ban”

Végül Szoboszlai Dominik jövőjét firtató kérdésre is válaszolt.

Beszéltem az ügynökével, és az elképzelésük szerint marad Salzburgban addig, amíg a feltételek nem adottak ahhoz, hogy egy másik bajnokságban igazoljon, ahol mindent az elejéről kell kezdenie – mondta Rossi, aki Massimiliano Allegrihez hasonlította a 19 éves középpályást. – Annak ellenére, hogy majdnem 190 centiméter magas, nagyon jó sebességgel rendelkezik: egy olyan játékos, aki jól olvassa a játékot, tudja, hogyan kell használni mindkét lábát. Jobbja átlagon felül, hiszen olyan gólt szerzett Törökországban, amelyet évek óta nem láttam. Bizonyos képességek emlékeztetnek Pirlóra és Mihajlovicsra. Tehetsége és a személyisége is megvan. Ha Olaszországba igazolna, nem járna rosszul. Továbbfejlesztheti magát a Serie A-ban.

Rossi elégedett: “Szoboszlai nem vette rossz néven a lecserélését, számíthatott is rá” – a kapitány részletes értékelése