Marco Rossi összességében elégedetten értékelte az oroszok elleni, 3-2-re elveszített Nemzetek Ligája-mérkőzést is – leszámítva persze a tényt, hogy kikaptunk.

Nagyon elégedett vagyok összességében. Azt ugyan nem mondhatjuk, hogy domináltunk az oroszok ellen, de hosszú ideig nálunk volt a labda, és több lehetőségünk is volt. A hibákból jöttek az ellenfél góljai, egy picit meglepődtünk például a második félidő elején, a harmadik gólnál, és nem tudom, miért.

Viszont nem emlékszem, hogy egy magyar válogatott 0-3-ról visszajöjjön egy meccsbe, és esélye legyen az egyenlítésre is.

De így is elégedett vagyok, tudom, hogy néhány dolgon kell még dolgoznunk, és a játékosok számát tekintve sem voltunk rendben, néhány poszton kevesen voltunk. A két meccsel viszont maximálisan elégedett vagyok, a csapatjáték rendben volt, bár nyilván van különbség a győzelem és a vereség között…meg kell néznünk, az utóbbiból mi tudunk tanulni – mondta az olasz szakember az M4 Sportnak.

Hibák és erények

– Nem mindig volt jó az időzítésünk ma, nem támadtunk le a megfelelő időben, pedig ebben a játékrendszerben kell a szervezettség és a jó időzítés a letámadásnál. Az első gólnál például valamennyi játékosunk középen helyezkedett el, késében voltunk, elkövettünk 2-3 hibát. Az oroszok kétszer lőttek kapura és kétszer be is találtak az első félidőben. Nekünk közben több helyzetünk is volt, de kihagytuk őket.

A kis részleteken múlt minden, de figyelembe kell venni, hogy az oroszok voltak az ellenfeleink – azt viszont nem láttuk, hogy többet futottak volna és jobban bírták volna ,mint mi – mint ahogy azt előtte mondták. A teljesítménynek örülünk, az eredménynek nem. Ma az oroszok nem voltak úgy meglepődve, mint a törökök, a mai ellenfelünk jobban felkészült belőlünk. Szenvedtek azért így is, de végül veszítettünk ellenük.

Az újonc Cseri bemutatkozásáról és Szoboszlai lecseréléséről

Cseri egy jó képességű, nagyon képzett, jobbal és ballal is nagyon jól tud lőni. 2-3 perccel a beállását követően viszont felküldtük Orbánt, így neki visszább kellett lépnie, nem igazán volt esélye a gólszerzésre. Szoboszlait és Szalait is azért cseréltem le, mert nagyon fáradtnak tűntek, nem akartunk kockáztatni a sérüléssel.

Marco Rossi a meccset követően sajtótájékoztatón hosszabban is értékelte a látottakat. Ennek a kivonata olvasható az alábbiakban.

A mérkőzésről

A srácoknak elmondtam a meccs után, hogy balszerencsések voltunk, ugyanakkor a teljesítménnyel elégedettek lehetünk. Ha megtekintik a statisztikát egyes tételekre lebontva, azt láthatják, minden területen jobban játszottunk. Persze a fociban a legfontosabb az eredmény tekintetében a gól, és mi hármat kaptunk. Ha megnézik a gólokat, amiket elszenvedtünk, akkor háromból kettőt ugyanolyan hiba miatt kaptuk. Időzítésbeli hibák voltak, mozgásban később reagáltunk az ellenfelünkre. Ezt az időzítést automatizálni kell, ennek be kell idegződnie a játékosokba. A mai három gólnak az volt az oka, hogy a játékosok között voltak, akik fáradtabbak voltak. A teljesítményt tekintve jól, sőt, jobban játszottunk.

A csakfoci.hu kérdésére válaszolva Rossi arról is beszélt, hogy mennyire elégedett a két Nemzetek Ligája-meccsen megszerzett három ponttal.

–  Mindig egyenesen, becsületesen kell a céljainkat tisztázni. A Nemzetek Ligájában mi “a Serie B-ben” játszunk, és ugye papíron elhozhatunk Törökországból, Szerbiából, Oroszországból három pontot, de a papírforma nem mindig az, ami a mérkőzés során alakul. Úgy hiszem, az elmúlt két mérkőzésen a Törökország elleni idegenbeli, majd a mostani, itthon vívott meccsen bebizonyítottuk, hogy mind a két csapatnak méltó ellenfelei vagyunk, és “face to face” szembeszálltunk, egyenrangú ellenfélként tudtunk küzdeni ellenük. A törökökkel szemben megérdemelten nyertünk, ma este pedig úgy érzem, nem érdemeltünk vereséget. Az elmúlt 8 évben – amióta itt dolgozom – biztosan nem volt rá példa, hogy felhozta volna a válogatott az eredményt ilyen hátrányból – és gyakorlatilag volt esélyünk a döntetlenre is.

Megkapta azt a felvetést is a kapitány, hogyan látta a két meccs alapján, mire lehet a képes az együttes az októberi, bolgárok elleni Eb-pótselejtezőn?

– Visszadobnám Önöknek a labdát, hogy Önök hogyan látták ezt? Mennyire biztatóak a kilátásaink az elmúlt két mérkőzés fényében? Szerintem megvan az okunk arra, hogy optimisták legyünk, de ahogy mindig is mondtam, lehet, hogy sajátos a nézőpontom. De mindig azon az állásponton voltam, hogy ezek a teljesímétnyek és eredmények nem kielégítőek, akkor felállhatok. Komplikált a munka, hogy semmire sincs idő. Október 4-én jövünk össze, és 8-án már játszunk Bulgária ellen. Három edzés után fogunk pályára lépni azt követően, hogy egy hónap kimarad. De ahogy máskor is mondtam – és ezt csak ismételni tudom -, hogy már akkor tudtam ezekről a nehézségekről, amikor ezt a megbízatást elfogadtam. Kényelmesebb egy klubcsapatban edzősködni, ahol nyilván több ideje van az embernek, de ez a szövetségi kapitánykodás körülményesebb, sokkal nezebb pálya. A srácok az elmúlt két meccsen messze bizonyították a várakozásaimat, meghálálták, méltók a bizalmamra. Elégedett vagyok a látottakkal, a taktikai elvárásokkal. Persze látom, hol voltak hibák, sok hibát láttam, dolgoznunk kell, hogy készen álljunk a bolgárokra, ami szintén azonos képességű válgoatott, mint mi. Technikai szakadék nincs a két válogatott között. Minden szempontból optimista vagyok.

Videó: A kaput sem találta el a bolgár válogatott a meccsén – kattints!

Szóba került az is, hogy Szoboszlai a felvételek alapján nehezen viselte a lecserélését a meccs hajrájában.

Nem vette rossz néven a lecserélését, számíthatott is rá. Volt egy korábbi megállapodásunk, hiszen volt egy problémája korábban, és már a mérkőzést megelőzően, a menedzserével egyeztettünk erről. Az ő javát szolgálta, hogy ne vállaljunk felesleges kockázatokat. Egy óra után lehetett látni az eredményt, pályán tartottam, sajnálom, ahogy alakult, de a végeredmény nem az ő lecserélése miatt lett az, ami. 

Nikolics Nemanja a visszatérését követő második meccsén rögtön gólt szerzett.

– Rögtön bizonyította, hogy a megfelelő színvonalat képviseli, ezt is vártam el tőle. Megtett mindent, ami tőle telt.

Nikolics: “Jobban örülnék, ha kezdenék, de soha nem volt ez a feltételem” – kritizált és dicsért is a gólszerző

A mérkőzés legfontosabb pozitívumai és tanulságai

– Amit pozitívumként ki lehet emelni, az az, hogy olyan csapatot látunk, amely a pályán hosszú időn keresztül vezeti a labdát, kezdeményez és magasan elől táamdószellemű játékot képvisel. Nem 90 percig, hanem ameddig csak lehetséges. Észre lehet venni, hogy fej-fej mellett vagyunk és méltó ellenfélként jelenünk meg olyan válogatottakkal szemben, akiket papíron jóval magasabb szinten jegyeznek. Elég, ha megnézik az elmúlt 10 évben a törökök és az oroszok eredményeit. Úgy hiszem, a legfőbb pozitívum abban van, hogy agresszívabbak vagyunk a múltban lejátszott meccsekhez képest, még mielőtt én itt lettem volna. Van okunk a bizakodásra. Amin javítani kell, az az, hogy sokkal hatékonyabbnak kell lennünk. Ezen a szinten nem lehet megengedni, hogy 5-6 helyzetünk van és nem használjuk ki! Az oroszok kétszer lőttek kapura, kétszer voltak eredményesek. Majd a második félidőben kétszer lőttek kapura, egy alkalommal eredményesek voltak. Sokkal hatékonyoabbnak kell lennünk, és még kevesebbet kell engednünk hátul. Ez Törökországban sikerült, keveset engedtünk a saját térfelünkkön. Ma volt 2-3 súlyos hibánk, amit feltétlenül korrigálni kell a következő mérkőzésre.