A válogatott keret három újoncáról

Hadd kezdjem Baráth Péterrel és megint egyenes leszek, mint mindig. Előfordul azért, hogy úgy érzem, hogy nem mindig kellemes az igazság, de nem akarok semmit sem rejtegetni. Ma reggel döntöttem úgy, hogy meghívom a válogatott keretébe, mert Kleinheisler Lászlónak problémái adódtak, személyes gondjai, amelyeket nyilván nem szeretnék kibeszélni. Ugyanakkor Baráth játékát is régóta követem – több társával együtt -, gyakorlatilag mióta 2018-ban itt dolgozunk, láttuk már az U19-es válogatottban is játszani. Okos játékos, rendszeresen játszott az NB II-ben is, idén pedig alapember a Debrecennél és azt kell, hogy mondjam, hogy mindig jól játszik – a szezon elején még középső védőként, ahol szintén jól megállta a helyét. Az ő keretbehívása egyben jó üzenet minden fiatal számára Magyarországon: hogy ha jól teljesítenek, kimagasló teljesítményt produkálnak folyamatosan, akkor számíthatnak arra, hogy meghívjuk őket a válogatott keretébe.

Ami Ádám Martint illeti, úgy hiszem, az ő meghívása igazából a tavalyi évbe nyúlik vissza, ugye a Paksnál már akkor jól játszott, még akkor is, hogy ha nem lőtt annyi gólt, mint ebben a mostani szezonban. Ebben az idényben pedig 24 bajnoki mérkőzésen 23 találatot szerzett, ami egy kimagasló átlag a magyar bajnokságon belül is. Nem is emlékszem, hogy amióta Magyarországon vagyok, bárki ilyen sok gólt lőtt volna egy bajnokság során. Sajátos adottságai vannak. Azt hiszem, hogy alapvetően megfelel Szalai Ádám adottságainak, aki továbbra is a mi csapatkapitányunk, de nagyon remélem, hogy Ádám Martin a válogatott mezében is megmutatja mindazt, amit a klubcsapatánál már megmutatott. Nyilván egy más szinten kell most teljesítenie, magas szintű ellenfelekkel szemben, de motivált srácról van szó, aki az első labdaérintéstől fogva bizonyítani fogja, hogy nagyon itt akar lenni a válogatott keretében, és számomra, mint mindig, a motiváció egy fontos szempont.

Callum Stylest is régóta figyelemmel kísérjük. Nemrégiben – hála a szövetség munkájának – megszerezte a magyar útlevelet és ő is nagyon örült annak, hogy része lehet a mi csapatunknak, amelyet már követ egy ideje. Nagyon bízunk benne, hogy ezeket az újoncokat a két felkészülési mérkőzésen már láthatjuk a pályán, és nyilván az edzések során is kiértékeljük a teljesítményüket – mondta Marco Rossi szövetségi kapitány a hétfői kerethirdető sajtótájékoztatón.

A formában és mentálisan is mélyen lévő fehérvári játékosok meghívásáról

Mindenekelőtt az indokolja a meghívásukat, hogy Nego és Fiola Attila nem felejtett el futballozni. Négy hónappal ezelőtt Lengyelországban győztünk és ők is a pályán voltak, ahogy az Eb-n és a többi vb-selejtezőn is, ahol sehol senkinek nem volt kifogása.

Most inkább egy mentális kihívással néznek ők szembe, mert egy olyan klubcsapatban játszanak, amely a téli szünet óta gyakorlatilag csak vereségeket szenvedett el. Az önbizalom ilyenkor nyilván ezt megszenvedi egy játékosban, így ezen a területen is dolgoznunk kell velük. De az, hogy most egy egészen más légkörű munkakörnyezetbe kerülnek, regenerálhatja őket és újratöltheti a “benzintartályukat” is. Úgy hiszem, a válogatott sokkal inkább fontos lesz a számukra abból a szempontból, hogy helyreálljon az önbizalmuk.

Én mindig is nagyon sokra értékeltem a játékosok mentális adottságait, a pszichológiai hátteret, és úgy hiszem, hogy ha én most úgy döntöttem volna, hogy nem hívom meg Loic-ot és Attilát, akkor azzal megadtam volna nekik a kegyelemdöfést. Hogy ha most kell nekik egy kis segítség, akkor miért ne kaphatnák meg tőlem?

Vidi: Fiola összeveszett a szurkolókkal, majd el is sírta magát a Fradi-meccs után – fotó, videó

A csapatkapitány, Szalai Ádám téli klubváltásáról

Szalai Ádám most egy átmeneti szakaszban van, hiszen ugye pont egy váltáson van túl. Mióta Mainzból Bázelbe igazolt, talán négyszer-ötször játszott és lőtt is két gólt. Szerintem ez a váltás az ő számára haszonnal járt, itt most folyamatosabban játszik. Nyilván egy olyan bajnokságban, ami nincs a Bundesliga szintjén, de mégis egy erős pontvadászatról van szó, ahol egy nagynevű csapatban játszik, egy olyan gárdában, amely a BL-ben, vagy az Európa Ligában azért a csoportkörökbe be szokott jutni. Tehát szerintem ez egy tökéletes átigazolás volt a részéről és ez a mi számunkra is előnnyel jár azzal, hogy Ádám folyamatosan játszik a klubjában. A teljesítményéből és a gólokból pedig önbizalmat is meríthet, ami miatt reméljük, hogy júniusban is sok találatot fog szerezni.

A márciusi ellenfelekről, Szerbiáról és Észak-Írországról

Ezek ugye csak felkészülési meccsek, de sajnos felelevenedik ilyenkor az emberben az Albánia elleni oda-vissza vereség. A lehető legtöbbet kell kihoznunk ebből a két mérkőzésből. Azt kértük a szövetségtől, hogy a neves válogatottakat kérjen fel ellenfeleknek. Szerbia ugye vb-pótselejtezőre kényszerítette Portugáliát, tudjuk, milyen erőt képvisel a válogatottjuk. Már korábban, a Nemzetek Ligájában játszottunk ellenük, de mostanra még inkább megerősödtek. Aztán Belfastban, Észak-Írország ellen egy kimondottan erős fizikummal bíró, kényelmetlen ellenfél vár ránk, amely hazai pályán nagyon megnehezítheti az életünket. Tehát két embert próbáló tesztben lesz részünk, ezzel is próbálunk felkészülni arra a négy Nemzetek Ligája-mérkőzésre, amelyeket júniusban játszunk majd le. Ha az ember csak ránéz az ellenfelek listájára, libabőrös lesz, de gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Igyekszünk majd a lehető legjobb munkát megcsinálni és a lehető legjobban fejlődni, hogy a nyáron a legjobbat tudjuk nyújtani olyan topválogatottakkal szemben, amelyeknek a minőségét nem kell bizonyítanom senki számára.

A magyar válogatott kerete Szerbia és Észak-Írország ellen

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Budapest Honvéd FC)

Védők: Bolla Bendegúz (Grasshopper Club Zürich), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Nyizsnyij Novgorod), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Nagy Zsolt (PAFC), Nego Loic (MOL Fehérvár FC), Orbán Willi (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahçe FK)

Középpályások: Baráth Péter (DVSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Nagy Ádám (AC Pisa), Schäfer András (FC Union Berlin), Styles Callum (Barnsley FC), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)

Támadók: Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (SC Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (FC Basel), Varga Kevin (BSC Young Boys)