Szerdán számoltunk be arról, hogy a korábbi Vidi-edző, a portugál Paulo Sousa is jelölt a magyar válogatottal azonos világbajnoki selejtezőcsoportban szereplő lengyel válogatott szövetségi kapitányi posztjára, miután előrehaladott tárgyalásokat folytat a helyi szövetséggel.

A lengyelek szövetségi elnöke, Zbigniew Boniek három nappal az ex-kapitány, Jerzy Brzeczek menesztését követően, csütörtök délután sajtótájékoztatón jelentette be – a videón bejelentkező portugállal együtt -, hogy Paulo Sousa irányítja a jövőben a nyári Európa-bajnokságra is kijutott (Spanyolország, Svédország és Szlovákia lesz az csoportellenfelük) válogatottat.

Sousa magyarországi visszatérése nem is várat magára sokat, hiszen a két válogatott egymás elleni kezdi a selejtezősorozatot március 25-én, a Puskás Arénában.

Büszke vagyok és megtisztelő, hogy én lehetek a lengyel válogatott új szövetségi kapitánya. Először is köszönetet mondanék Zbigniew Boniek elnöknek, hogy megbízott ezzel a nagy kihívással járó munkával.

Lengyelország egy futballország, és biztos vagyok abban, hogy a lengyelek elhivatottságával és a számunkra nyújtott támogatással, erővel és hittel, közösen harcolhatunk majd a céljainkért, már a következő Európa-bajnokságon is.

Magában a csapatban nagy lehetőség rejlik, magas szintű játékosok alkotják, akikben megvan a győztes mentalitás, a megfelelő hozzáállás és a szervezettség. Ezekkel és az én, valamint a stábom munkájával, illetve a szövetség és az ország támogatásával együtt erősek leszünk. Biztos vagyok abban, hogy egész Lengyelország büszke lehet majd a válogatottjára – üzente Sousa angol nyelvű videóján, de lengyelül köszönt be és úgy is búcsúzott el.

Sousa 2011 májusában lett az akkor még Videoton névre hallgató fehérvári csapat vezetőedzője. A Vidivel bejutott a 2012/2013-as idényben az Európa Liga csoportkörébe, ahol 3. helyen végeztek. De nyert két Szuperkupát és egy Ligakupát is magyar csapatával. Végül családi okok miatt távozott 2013 januárjában. Később dolgozott a Maccabi Tel-Avivnál, az FC Baselnél, a Fiorentinánál és Kínában is (izraeli és svájci bajnok is volt), 2019 márciusától pedig a francia Bordeaux kispadján ül(t).