“Fontosabbak voltak az eredmények, mint…”

Georges Leekens nem kertelt, rögtön azzal kezdte az M4 Sportnak, mennyire meglepődött és csalódott volt, mikor Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a menesztése mellett döntött, mert végig úgy érezte, hogy rengeteget dolgozott, minden szóba jöhető játékost megnézett és jó nagykövetként szolgálta a magyar labdarúgást.

Amikor Storcktól átvettem a válogatott irányítását, akkor nagyon különleges és nehéz feladatom volt: ahhoz, hogy a játékosoknak visszahozd az önbizalmukat idő kell. Idő és türelem.

A magyarok viszont nem türelmesek: egyből azt várják, hogy holnap már világbajnok legyél!

Lépésről-lépésre kellett haladnunk: az első mérkőzésünk Kazahsztán ellen csapnivaló volt, a másodikon Skócia ellen már jobb volt, habár nem nyertünk, de felkészülési mérkőzésről volt szó. Fehéroroszországban már néztük az eredményt is, 1-1-et játszottunk, míg végül Ausztrália ellen nagyon jól ment a játék, két góllal is nyerhettünk volna akár. A felkészülési mérkőzések arról szólnak, hogy kipróbálj dolgokat. De itt fontosabbak voltak az eredmények, minthogy felépítsünk valamit.

“A fejlődés látszott, sokat dolgoztam”

Saját felelősségéről így nyilatkozott a 69 éves belga tréner.

Szerintem nem az én hibám, hogy az elmúlt tíz évben a magyar labdarúgás nem ért el nagy eredményeket.

Storck után nagyon nehéz volt lépésről-lépésre újraépíteni ezt a csapatot, de a fejlődés látszott, Ausztrália ellen már jól játszottunk a mi szintünkhöz képest. A bajnokságnak fejlődnie kell, a kluboknak a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában kellene szerepelnie, hogy a magyar válogatott ezeket a tapasztalatokat hasznosítani tudja. Kevesebbet kellene beszélnünk és többet dolgoznunk, én a magam részéről úgy érzem, hogy sokat dolgoztam a magyar labdarúgás fejlődéséért.

A neki jutó négy találkozó alatt rengeteg játékost hívott meg, az utolsó alkalommal öt U21-es labdarúgóra is számított. Nap mint nap ott volt Telkiben, hogy szemmel tartsa a korosztályos válogatottakat.

“Profi vagyok, tudom, hogyan kell egy csapatot felépíteni, de kevés időt kaptam: én voltam a megfelelő ember a megfelelő helyen, de azt gondolom, hogy nem a megfelelő időben.”

“Ahogyan én távozok, az nem a helyes út”

Ezt az állandó eredménykényszerrel magyarázta Leekens, aki üzent is a magyaroknak.

Szerettem volna megváltoztatni ezt a negatív gondolkodást, ezt félre kell tenni és időt adni a fiataloknak, nem pedig nyomást helyezni rájuk. (…) Vannak tehetséges fiatalok, de nem várhatjuk el tőlük, hogy egy nap alatt a csúcsra érjenek. Az üzenetem a magyarok számára az, hogy próbáljanak meg pozitívak lenni és élvezzék a labdarúgást! A futball nem egy negatív dolog, meg kell próbálni élvezni! Remélem, sikeresek lesznek majd a jövőben. Bármikor visszajövök majd Magyarországra, egyszerűen csak remélem, lépésről lépésre sikerül megtalálni a megfelelő utat, hogy utána jöhessenek az eredmények is. A magyarok mentalitása kicsit hasonló a belgákéhoz: Belgium 2010 és 2018 között rengeteget lépett előre, de ehhez 7-8 évre volt szükségük, és el kellett követniük a tanuló-hibákat. A vesztesekből győztesek lettek. Ezen dolgozni kell, de remélem, Önök is sikerrel járnak.

Leekens azt is hozzátette, leváltása olyan szomorúságot okozott neki, mint még soha semmi. Nem számított rá, de nem neheztel senkire, csupa jót kívánt a válogatottnak és Magyarországnak, mert az itt töltött hónapjaiban végig otthon érezte magát.

Tisztában vagyok vele, hogy nem tudom megváltoztatni a labdarúgás szintjét, de azt tudom, hogyan készítsek fel egy válogatott csapatot. Ahogyan én távozok, az nem a helyes út. Az elnöknek is elmondtam, hogy ha sprintelni akarsz, ahhoz először el kell kezdened sétálni, majd futni, és azután sprintelhetsz. Én így látom a dolgot. Lépésről lépésre kell haladni, semmi szükség a kapkodásra. Nagyon sok munka lesz a csapattal. Pozitívabb hozzáállásra van szükség, hinnünk kell abban, hogy magasabb szintre emelkedhetünk. Azt, hogy világklasszis csapat lehetünk, már az első pillanatban el kell felejteni, de keményen kell dolgozni.

“Miért kell ilyen negatívnak lenni?”

Tapasztalatai átadásával szívesen az utódja, Marco Rossi rendelkezésére áll.

Az elnöknek is mondtam, hogy bármikor hívhatnak, segíteni fogok, akár Rossi is felhívhat. Amikor Storckot váltottam, akkor négy órát ültem vele és beszélgettünk arról, mi történt, miért voltak ilyen magasak az elvárások, és arról is, hogy pár játékos visszavonult, ezért másoknak kellett felvállalnia a felelősséget. Az életben néha időre van szükség és nagyon keményen kell dolgozni. Ezt az üzenetet akarom átadni a játékosoknak és a szurkolóknak is, hogy legyenek türelmesek, és támogassák a csapatot, mert szükség van rá. Miért kell ilyen negatívnak lenni? A válogatottnak van jövője, pozitívan kell gondolkozni, és akkor megvalósíthatunk dolgokat. Ha csakis az eredményekre mész és nem próbálsz újítani, soha nem leszel sikeres. A sikereket csak változtatásokkal lehet elérni. Egyre többet és többet, keményen kell dolgoznod. Beszélni mindenki tud, de a sikerhez tenni is kell. Hiszek a fiatalokban és hiszek Magyarországban. Jártam itt 15 évvel ezelőtt, és a változások, amiken azóta keresztül ment az ország, rendkívül pozitívak. Az itt töltött idő alatt magyarnak, családtagnak éreztem magam. A sajtóval is nyitott volt a viszonyom, ahogyan a szurkolókkal és a játékosokkal is. Találkoztam a magyar klubok vezetőedzőivel, újfajta kommunikációs rendszert akartam kialakítani, de ehhez is idő kellett volna. Már nincs olyan problémánk a csapatokkal, hogy ne legyenek számunkra elérhetőek a játékosok júniusban. 

“Kaptam más ajánlatokat”

A belga tréner elárulta, Katarból már kapott ajánlatot, de egyelőre nem tudja, hol folytatja.

Sajnálom magamat, ugyanis tíz nappal ezelőtt még nem koncentráltam más kihívásokra, csakis az itteni munkám foglalkoztatott.

Úgy gondolom, nagy munkát végeztem, Éjjel-nappal itt voltam, és habár kaptam más ajánlatokat, nem igaz, amit az újságok írtak. Igen, klubok és válogatottak is felkerestek, utóbbiak közül olyanok, akik nem szerepelnek a vébén, de először is megvizsgálom, hogy megadják-e a bizalmat, illetve, hogy rövid vagy hosszú távra terveznek, és akkor fel lehet építeni valamit. Szeretem befejezni a munkáimat. Mindenekelőtt azonban hazamegyek, és bár kissé fájós szívvel és csalódottan teszem, de örülök, hogy itt lehettem. Egyelőre félretettem az ajánlatokat, a lányom most fog házasodni, szóval újra előtérbe került a családom. Remélem, mihamarabb hívhatom önöket és hírekkel szolgálhatok, de egyelőre még tanulmányoznom kell a lehetőségeket. Bízom az emberekben és magabiztos vagyok, vannak érdekes kihívások, de egyelőre nem döntöttem még semmiről – tette hozzá.