Egybehangzó lengyel és orosz sajtóhírek szerint a Lengyel Labdarúgó Szövetség elküldheti a posztjáról Paulo Sousát, ha a lengyel válogatott nem tudja kvalifikálni magát a 2022-es katari világbajnokságra, azaz nem végez legalább a pótselejtezőt érő második helyen az I-csoportban.

Jó esélyük van azért a lengyeleknek, hiszen összesen négy pontot kellene szerezniük az Andorra és Magyarország elleni záróselejtezőjükön ahhoz, hogy legalább a playoffot jelentő második pozíció meglegyen (az első helyre már csak matematikai esélyük maradt). Jelenleg Albánia két pont lemaradással (17-15) követi Lewandowskiékat a vb-selejtezőcsortban, Anglia előnye pedig három egység előttük.

Azonban a lengyel szövetség felkészült arra az eshetőségre is, ha mégis bukják a második pozíciót, vagy ha a válogatott az esetleges későbbi pótselejtezőn marad le a katari vb-ről. Ebben az esetben az az orosz Sztanyiszlav Csercseszov ülhetne le a kispadra, aki ismeri a lengyel futballt: a 2015/2016-os idényben a Legia Varsót irányította, bajnokságot és kupát is nyert a fővárosi csapattal – a gólkirályi címet pedig Nikolics Nemanja szerezte meg a regnálása alatt.

Az 58 éves Csercseszovot 2016 augusztusában nevezték ki az orosz válogatott élére, a 2018-as vb-n negyeddöntős volt a szbornajával, az idén nyári Eb-n viszont a csoportból sem jutott tovább a csapattal, így júliusban menesztették. A lengyel szövetségtől informálisan már egyeztettek vele a lehetséges közös munkáról az orosz matchtv.ru beszámolója szerint.

Sousa januárban került a lengyel nemzeti csapat élére, amelyet azóta összesen 13 mérkőzésen irányított, a mérlege 5 győzelem, 5 döntetlen és 3 vereség. A nyári Eb-n már a csoportkörben búcsúzott a lengyel csapat az irányítása mellett.

Rossi: “Fontosabb az eredmény, mert egy idő után elfelejtik a teljesítményt” – Albánia ellen is voltak kedvező jelek