A két újonc, Balogh és Kiss

– Mindenekelőtt azzal szeretném kezdeni, hogy van néhány játékos, akik különböző okokból nem vehetnek részt a válogatott munkájában – főleg sérülésekre gondolok –, ezért úgy döntöttünk, hogy játéklehetőséget biztosítunk a legtehetségesebb fiataloknak. Régóta figyelem Kiss Tamás játékát, az ő sajátosságai, különösen a fizikai adottsága és a kirobbanó gyorsasága alkalmassá teszi, hogy nemzetközi szintű találkozókon is bizonyítson. Balogh Botondot is régebb óta követjük a Parmánál, egy kisebb sérülés miatt egy ideig kikerült a keretből, de most újra játszik, ezért kíváncsiak vagyunk a teljesítményére. Bízunk benne és Kiss Tamásban is.

Botka Endre és Dibusz Dénes állapota

– Sajnos Endre elkapta a koronavírust és egy ideig nem állhatott csapata rendelkezésére, de néhány napja már meggyógyult és elkezdte az edzéseket. Úgy néz ki, hogy csütörtökön a Celtic ellen már pályára léphet, hogy a kezdőben-e, az egyelőre nem világos. Hasonló a helyzet Dibusz Dénessel is, ő is hasonló okok miatt maradt ki korábban a Fradiból, de rá is számíthatunk már a hétvégén.

Négy pont célfutballal vagy három pont szép játékkal

– Ahogy sokszor mondtam, amikor pályára lépünk és lehetőséget kapunk képviselni Magyarországot, akkor maximális motivációval kell fellépnünk. Nyilván Anglia ellen máshogy mérkőzik meg az ember, mint San Marino ellen, de pontosan ezeken a különböző meccseken szeretném látni azt, hol tartunk. Meg kell mutatkoznia, hogy milyen fejlődést értünk el az elmúlt három év alatt. Nyilván a San Marino elleni mérkőzéshez úgy állunk hozzá, hogy kötelező elhoznunk a három pontot, de egy ilyen mérkőzés lehetőséget biztosít arra, hogy a játékosok megmutathatják, hogy mit tudnak művelni a labdával és akarom is látni, hogy szép játékot játszanak. Ugyanez érvényes a Lengyelország elleni mérkőzésünkre, de persze tudjuk, milyen játékerőt képvisel a lengyel válogatott. A mi számunkra is motivációt jelent, hogy Varsóban játszhatunk, biztos vagyok benne, hogy tömött stadion előtt játszhatunk. Ott is szép meccset szeretnék látni és szeretnénk elhozni pontot. Ez utóbbit érzem a fontosabbnak, mert minden meccset az eredmény alapján ítélünk meg, egy idő után elfelejtik a teljesítményt és marad az eredmény, úgyhogy ez fontosabb végső soron, mint a szép foci. De nyilván a jó eredményhez szép focit kell játszanunk, és ezt el is várom a játékosoktól.

Rossi javuló kedélyállapota

– Anglia után eltelt néhány nap, volt időm feldolgozni az eseményeket, és azt kell mondjam, amit az Andorra elleni meccs utáni sajtótájékoztatón mondtam, az megállta a helyét. Nevezetesen, bizonyítást nyert, hogy amikor ez a csapat csapatként játszik és követi a taktikai utasításokat az elsőtől az utolsó percig, akkor igenis tud nehézséget okozni a magasabban jegyzett ellenfeleknek. Szép játékot tudtunk hozni, noha öt játékossal kevesebb volt ahhoz a kerethez képest, amellyel a nyári Eb-n játszottunk. A lényeg, ami helyrezökkentette a kedélyállapotomat, hogy most már látom, van egy csapat, amire számítani lehet. Nem attól csapat ez a csapat, hogy Klopp vagy Guardiola nagyságú ember osztja a tanácsokat, hanem azért, mert megértik azt, hogy követni kell a taktikai utasításokat és együtt tudnak dolgozni. Ha erre képes egy csapat, akkor bármilyen akadályt le tud küzdeni.

Fejlődés az albánok elleni meccseken

– Az Albánia ellen vívott két találkozót másképp érdemes megítélni. Persze Albániában megérdemeltük a vereséget, de ott is volt egy olyan szituáció, ami miatt megbicsaklott a játékunk: mielőtt Broja gólt lőtt volna, Szoboszlai Dominiknak volt egy nagy helyzete, ami csak kevésen múlott. Ami az itthoni meccset illeti, 65 százalékban mi uraltuk a labdát, ott hiányzott a támadóharmadban néhány jó döntés a befejezéshez, de ott is az albánok gólja előtt lőttünk egy kapufát. Voltak kedvező jelek, amik a javulás felé mutatnak, persze a fociban sem életszerű a “mi lett volna, ha” felvetés. Három nappal ezt követően a Wembleyben mérkőztünk meg az angolokkal, ott pedig egy olyan meccset láthattunk, ahol taktikailag majdnem tökéletes volt a játék képe, és ezt nem én, hanem Gareth Southgate mondta, aki önök szerint sem egy hülyegyerek.

Játékpercek Lengyelország és San Marino ellen

– Abban bízom, hogy mindenkire számíthatok a második mérkőzésen is. Kevés olyan játékos lesz, aki mind a két meccsen mind a két félidőt lejátszaná. Azt tervezem, hogy San Marino ellen több lehetőséget biztosítanék azoknak, akik eddig kevesebb játéklehetőséget kaptak, de nem azért, mert lebecsülném az ellenfelet, hanem hogy útmutatást kapjak azoktól, akik eddig keveset játszottak. Egyelőre semmi olyat nem hallottam, hogy bármelyik klubcsapat igényt tartana valamelyik játékosra idő előtt, nagyon bízom benne, hogy ez nem is lesz így, hiszen a második meccs lesz az embert próbálóbb.

Szalai Ádámot cserélték be a legtöbbször a Bundesligában

– Ádám egy hosszabb ideig tartó lábadozás után pár hete megint játszhat, és rögtön a visszatérése utáni első meccsén becserélték és adott egy gólpasszt, majd az utóbbi bajnokin is játszott. Fizikálisan teljesen helyreállt, viszont nincs még sok játékperc a lábában. Ő azok közé tartozik, akik összességében talán a legtöbb játéklehetőséget kaphatják a két vb-selejtezőn. Egyrészt azért, mert kell is neki a játékperc, másrészt pedig a Bundesligában sokat cserélik be, ami mutatja az ő szintjét a nemzetközi porondon.

Válogatott: Visszatér az egyik legfontosabb játékos, két fiatal légiós is debütálhat – megvan a keret az utolsó két vb-selejtezőre