Csaknem egy év telt el a térműtéted óta. Hogy vagy, mikor játszhatsz újra?

– Sajnos elsiettem a visszatérést, januárban már edzettem és a terheléstől begyulladt a térdem – kezdte Vida Máté a csakfoci.hu-nak. – Szerencsére a műtött keresztszalagomnak ehhez nincs köze, de a térdemet ki kellett tisztítani a nyári szünetben. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy újra 100 százalékos állapotba tudjak kerülni. Nagyon nehezen viseltem az utolsó pár hónapot, a barátnőm rám is szokott szólni, hogy ne sajnáltassam magam. Remélem, már túl vagyok a nehezén és hamarosan újra futballozhatok.

Már csak az a kérdés, hogy hol? Sokan biztosra vették, ha feljut a Vasas, visszatérsz a nevelőegyesületedbe….

– Ha sikerült volna a feljutás, akkor már rég a Vasas játékosa lennék. Sokat köszönhetek a klubnak, rengeteg szép élmény köt oda, de nekem a válogatottság is rendkívül fontos, a másodosztályból pedig nem lenne lehetőségem bekerülni Marco Rossi csapatába.

A sérülés és a klubbal való kapcsolatom miatt azonban nem zárom ki azt, hogy a következő szezonban felépítem magam Angyalföldön.

– Vannak persze megkeresések és ajánlatok több országból is, többek között Ukrajnából, Ausztriából, Törökországból. A lehető legjobb döntést kell hoznom, hogy minél előbb újraépítsem magam.

Az nem volt opció, hogy hosszabbítasz a DAC-nál?

– Az első két szezonom kiválóan sikerült, jó volt a csapat, húzóember lettem, a sérülésem után viszont már nem úgy tekintettek rám, mint korábban. Nem kaptam meg azt a megbecsülést, amit válogatott játékosként talán megérdemeltem volna, a hosszabbítás pedig fel sem merült a klub részéről, egyetlen épkézláb ajánlattal sem kerestek meg. Ettől függetlenül szép élményként gondolok vissza a dunaszerdahelyi időszakra, amiatt van csak némi hiányérzetem, hogy nem tudtunk kupát vagy bajnokságot nyerni.

A szlovák klubok remekül ismernek, nem merült fel, hogy maradsz a Fortuna ligában?

– Nem.

A DAC mellett csak a Slovan jelentene szakmai kihívást, oda viszont nem igazolnék. A többi csapat nem túl erős, az NB I mostanra színvonalasabb bajnokság lett a szlovák ligánál.

– A cseh Slavia érdeklődött még korábban, de egyelőre nem aktuális a kérdés a részükről.

És az NB I aktuális a te részedről?

– Mivel a Vasas nem NB I-es, nehezen tudom elképzelni, hogy másik magyar csapatba igazoljak. Persze, nem zárható ki semmi, de ennek most kevés az esélye.

Az idei és a 2016-os Eb-ről is lemaradtál, ráadásul öt éve az utolsó rostán estél ki. Melyik volt fájóbb, az akkori vagy a mostani kimaradás?

– A franciaországi Európa-bajnokság előtt közel jártam ahhoz, hogy bekerüljek a végleges keretbe, mivel Elek Ákos sokáig sérüléssel bajlódott, végül azonban felépült, így nem utazhattam. Most viszont esélyem sem volt, ezért ez fájt jobban, hiszen most már kész játékos vagyok, a sérülésem előtt rendre megkaptam a bizalmat a szövetségi kapitánytól, három mérkőzésen is kezdő voltam a válogatottban.

Milyen érzésekkel nézted a válogatott Eb-mérkőzéseit?

– A portugálok elleni meccs idegtépő volt, sajnáltam a srácokat, hogy a végén buktuk el. A franciák elleni mérkőzésen ott voltam a Puskás Arénában és én is ugráltam a lelátón, de iszonyú keserűséget is éreztem, hiszen önhibámon kívül nem lehettem a pályán. Nagyon irigyeltem a többieket, ugyanakkor rettenetesen büszke vagyok rájuk. Különösképpen Schäfer Andris sikereinek örülök, aki a csapattársam volt a DAC-nál, meggyőződésem, hogy a jelenlegi válogatott legjobb középpályása, aki nagyon sokra fogja vinni.

Hogy tervezed, mikorra verekedheted magad vissza a válogatottba?

– Most az a legfontosabb, hogy türelmes legyek és a jövőm szempontjából a legjobb helyre kerüljek. Tisztában vagyok vele, hogy nem azonnal nyerem majd vissza a régi formámat, hiszen iszonyat hosszú idő maradt ki. A lábam már száz százalékos, de újra hozzá kell majd szoknom a játékhoz, önbizalmat kell szereznem. Fiola Attila, aki az előző Eb első meccsén súlyosan megsérült, most pedig gólt lőtt a francia válogatottnak, azt mondta, hogy az élet ikszre játszik. Remélem így van, mert akkor a következő időszakban velem csak jó dolgok fognak történni…

PRIVACSEK ANDRÁS